Timotheüs - Ambt en gezin

"De diakenen moeten mannen van één vrouw zijn, die goed leiding geven aan hun kinderen en aan hun eigen huis." (1 Timotheüs 3:12) 

Van de diakenen staat ook weer genoemd dat ze mannen van één vrouw moeten zijn. Ook hiervan kun je zeggen dat de vrouwen bij het diakenschap er ook gewoon bij horen. De al eerder genoemde tekst uit het vorige vers wijst er op dat de vrouwen erbij horen. Het lijkt niet zo te zijn dat vrouwen aparte diakenen moesten zijn. Maar ook hiervan geldt dat de invulling heel lastig is vanwege de vers dat er tussenstaat. Maar hoe krachtig is het als man en vrouw, ook hierin, samen dienen.

 

Er staat echter nog een stukje bij, dat er ook bij de opzieners bijstond, maar dat we toen even hebben laten liggen. Dat gaat over hun eigen huisgezin. Maakt dat de situatie soms ook niet heel lastig? Want wie geeft er nu goed leiding aan zijn eigen huisgezin? Bedenk gewoon even dat je een huis vol met pubers hebt, wie zou er dan nog kunnen zeggen dat het er allemaal vlekkeloos en goed aan toe gaat. Dus als je daar naar kijkt, maakt dit het misschien wel eens heel lastig. En wat nu als je kinderen, als ze nog thuis wonen, afhaken? 

Het woord dat Paulus gebruikt voor 'onderwerpen' is een woord dat maar een enkele keer voorkomt in het Nieuwe Testament. Het heeft niet zozeer te maken met de daad van onderwerpen, maar de betekenis heeft meer te maken met het gevolg ervan. Het onderwerpen van je gezin aan het gezag, heeft dus allereerst en vooral te maken met je manier van leidinggeven als man. 

Het heeft ook alles te maken met je zelfbeheersing en het zien wat ieder nodig heeft. Natuurlijk zullen kinderen soms niet goed op je reageren als je een duidelijke grens aangeeft, maar als je dit vanuit de goede houding doet, zal elk kind ook echt zien waarom je keuzes maakt. En daarbij is je houding het belangrijkste. Als je je zelfbeheersing in je gezin verliest, kun je dan wel leiding geven aan de gemeente van Jezus Christus. En dan zitten we bij de kern van waar het over gaat. 

De kern is dat leidinggeven niet onder dwang en druk je zin doordrijven is, maar dat je handelt vanuit bewogenheid en vanuit wat de ander nodig heeft. En je gezin is daarbij de beste oefenplaats. En tegelijk is je gezin misschien ook wel de lastigste plaats. En echt, het gaat Paulus niet om volmaakte mensen, het gaat erom dat je gezindheid kloppend is bij je roeping. En daarbij geldt dat de vrouwen evenzo eerbaar moeten zijn. 

Eigenlijk maak je hiermee dat je hele gezin op een positieve manier betrokken is op het Koninkrijk van God. Juist dan is het gezin een kerkje in de kerk. Niet dat dit altijd een garantie is voor een probleemloze opvoeding van je kinderen, zeker niet, want ook daar zal satan zijn weg proberen te zoeken om kapot te maken wat hij kapot kan krijgen. Maar laat de liefde daarin de maat zijn en besef dat gezag ook iets is dat God, op een gezonde manier aan ons heeft gegeven om het beste te zoeken voor iedereen. 

Gebed: Heer, wat is het soms lastig om het in je gezin altijd naar wens te laten verlopen. Maar toch is dat wel mijn verlangen om ook daarin gericht te zijn op Uw wil.

 

 

 

 

 

Nieuwste video als podcast

Youtube kanaal

Recentste 'Tijd met God'

Geen regels meer?

Serie: Geestelijke confrontatie #11 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen; Ik ben niet gekomen om die af te schaffen, maar te vervullen.” (Mattheüs 5:17 – HSV) 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen. Ik ben niet gekomen om ze af te schaffen, maar om ze tot vervulling te brengen.” (Mattheüs 5:17 – NBV21) 

Hoe gaat Jezus eigenlijk om met alles wat voor Hem al is geweest? Is het zo dat Jezus met een totaal nieuw Koninkrijk kwam? Soms wordt dat wel gedacht. Bij Jezus zijn geen regels meer, wordt er dan al snel gezegd. Dat komt natuurlijk voort uit de gedachte dat de Farizeeën en de Schriftgeleerden fout waren. Wat zij deden klopt niet en dat wordt dan al snel uitgelegd als mensen die met allerlei regels een godsdienst in stand hielden. Ooit zei iemand tegen mij: “Als je iets moet, dan ben je religieus”.

Lees meer...

Aanbevelingen

Preekrooster 2024-2025

Preekvoorzieners die Theo de Koning willen vragen voor een preekbeurt, kunnen gebruik maken van deze link om de nog beschikbare data te bekijken en deze vervolgens vast te leggen.

Theo denkt

Bidden, maar klopt ons bidden wel...?

Bidden... maar klopt ons bidden wel?

Een paar gedachten:
Er zijn van die gebedspunten waar ik wat moeite mee heb gekregen. Ik zal er een paar noemen: Bidden om wereldvrede, bidden om vrede voor Israël of bidden voor de bekering van Israël. Of wat denk je van bidden om meer liefde onder elkaar? Of bidden tegen de seksuele moraal van deze tijd. Steeds meer dringt bij mij de vraag op of we daar wel voor kunnen bidden.
En als ik op een zieke de handen leg en er voor bid (nee, geen welvaartsevangelie, God bepaalt wat Hij doet en niet wij) vinden velen dat niet vanzelfsprekend.

Lees meer...

Eindeloos gelukkig

Eindeloos gelukkig worden begint door te wandelen in de bestemming die God voor jou heeft op aarde om uiteindelijk, door het geloof in Jezus, straks eindeloos gelukkig in de hemel te leven met God. 

Bijbelonderwijs

Om de Bijbel begrijpen willen wij je helpen door de Bijbel op een praktische manier uit te leggen. Het is ook mogelijk om je aan te melden voor een gratis mailabonnement op 'Tijd met God'.

Coaching

Niet alles in je leven gaat vanzelf of ervaar je dat je bent vastgelopen of ben je op zoek naar Gods plan met je leven. We bidden persoonlijke coachingstrajecten of trainingen aan om je daarmee te helpen.

(S)preekbeurten

Theo de Koning (s)preekt veel in kerken, voor studentengroepen of op andere plaatsen. Dat doet hij met passie en het is zijn verlangen om Gods Woord uit te leggen en de Heilige Geest de ruimte te geven.

Eindeloos gelukkig is financiëel geheel afhankelijk van giften. Elke gift is daarom van harte welkom.
IBAN rekeningnummer: NL81 RABO 0301 9254 53 t.n.v. T.J.D. de Koning inzake 'Eindeloos gelukkig' te Nieuw-Lekkerland

© 2024 Eindeloos gelukkig - All Rights Reserved | Hosted by www.sth.nu