Ikea-kast

Ik zal het gelijk maar zeggen: De combinatie van een bepaalde vorm van eigenwijsheid en onhandigheid zorgt wel eens voor wat uitdagingen. Je hebt twee categorieën mensen: De ene categorie leest gebruiksaanwijzingen, montagetekeningen en handleidingen, de andere categorie doet dat niet en begint gewoon. Met als gevolg dat die laatste categorie mensen halverwege toch vaak maar wel even de handleiding erbij pakt, of na lange tijd tot de conclusie komt dat er meer mogelijk is met een apparaat dan hij eigenlijk wist. Het zal je niet verbazen dat ik bij die laatste categorie mensen behoor. Dan schiet je toch gelijk lekker op?

Je koopt een kast bij de Ikea. En ik snap werkelijk niet waarom die kasten van de Ikea op de een of andere manier altijd net anders in elkaar zitten dan andere kasten. Zo ingewikkeld hoeft het toch niet te zijn? Of is het helemaal niet ingewikkeld, maar maak ik het altijd ingewikkeld omdat ik het op mijn manier probeer passend te krijgen? De kans bestaat dat dit verhaal mij nu gaat achtervolgen tot ik oud ben geworden. Toch zou het wel eens kunnen dat dit ook jouw verhaal is. Misschien lees jij wel gewoon alle gebruiksaanwijzingen en bouwtekeningen, maar lijkt het geloof soms ook niet op zo’n Ikea-kast?

Wat ik bedoel? Dit: God is toch liefde? En dus moet toch alles goed gaan in mijn leven? Tegenslag en God Die liefde is past toch niet bij elkaar? Je zou kunnen zeggen dat ‘God is liefde’ een plank is van die Ikea-kast. Het lastige is alleen dat als je die plank aanziet voor een andere plank, dat de kast niet gaat passen. En zo op het oog lijken al die planken van die Ikea-kasten hetzelfde. Ze lijken ook dezelfde scharnieren te hebben, maar passen doet het niet. Als je heel goed gaat kijken ontdek je dat de kast twee verschillende scharnieren heeft. En die ene plank heeft toch net een iets andere maat.

God is liefde, dat klopt wel, maar als je dat op de verkeerde plaats in je geloof een plaats geeft, klopt die plank nooit. Dit is maar een voorbeeld van het geloof. God geneest toch ook altijd, want dat is ook door Jezus verdiend? Hoe kan het dan dat er geen wonder gebeurt? Moet ik dan genoeg geloof hebben? Zou het ook kunnen dat die plank op de verkeerde plaats in de kast terecht is gekomen? Omdat God de gebrokenheid van deze wereld samen laat gaan met het herstel van alle dingen dat er nu nog niet is? En laat God het onrecht dan bestaan? God is toch rechtvaardig? Natuurlijk is God rechtvaardig, maar dat uitspelen tegen het onrecht in deze wereld gaat ook niet. Dan zit die plank misschien wel aan de voorkant, terwijl hij aan de achterkant moet zitten.

Die Ikea-kast zet jij misschien wel heel snel in elkaar en de tekening heb jij heel goed bekeken en je doet dat beter dan ik. Misschien ben je ook gewoon wat minder eigenwijs. Maar hoe zit het nu met de bouwtekening van je geloof? Of zo je wilt, de handleiding van het geloof. Als ik eerlijk ben, ga ik daar vaak net zo mee om als met die Ikea-kast. Ik denk het wel te weten en vol goede moed ben ik begonnen. Tot het niet past en ik er niet uitkom. Dan ben ik soms nog te eigenwijs om dat toe te geven. Planken dreigen vliegles te krijgen, de chaos aan onderdelen is gigantisch. Degene in de buurt die tegen mij zegt: “Er is ook nog een tekening”, krijgt een vernietigende blik toegeworpen, want ik kan het echt wel zonder die tekening.

Nee, niet dus. Zo werkt het niet. Dat is eigenwijs. Dan denk je dat je zelf wijs bent. Wijzer dan God. God was zo wijs dat Hij ons de bouwtekening, de handleiding voor het geloof heeft gegeven. Het legt het je stap voor stap uit, hij laat zien hoe de ene plank in verbinding staat met de andere, Hij laat je zien hoe het een bevestigt moet worden met het andere, omdat het alleen op die manier maar past. Gods liefde, Zijn nabijheid, Zijn ingrijpen, Zijn handelen, Zijn wonderen, maar ook Zijn wachten, alleen als je het op de juiste plaats in de kast van je gelooft plaatst, wordt het zoals het is bedoeld.

De vraag is of je die hele handleiding wilt lezen? Niet alleen dat stukje over dat laatje in de kast, maar ook dat bijna logische stuk over de achterkant van de kast, die als je goed kijkt, net niet zo logisch is dan dat je dacht. Misschien is die middelste plank wel net iets anders dan die buitenste planken. Voordat je nu begint te mopperen en boos te worden wil ik je vragen om de hele beschrijving eens te lezen. En sla ook die gedeelten niet over die jij al wel denkt te weten. Het zou wel eens anders in elkaar kunnen zitten dan je dacht. Die handleiding is wel dik, maar het gaat ook over iets meer dan een Ikea-kast. Het gaat over je hele leven, over de eeuwige God en over meer dan hier en nu. Lees je Bijbel, bid elke dag.

 


Anderen over Theo

Theo... ik zou zijn preekstijl omschrijven als helder en duidelijk. Hij weet mensen te prikkelen in hun theologisch paradigma. Hij weet de verbinding te leggen tussen de tekst, de huidige situatie en het Koninkrijk van God. Zijn stijl is een doorleefde stijl; hij put niet alleen uit zijn kennis, maar noemt vooral voorbeelden uit zijn eigen praktijk. Daarbij is hij ook kwetsbaar en pretendeert hij niet het allemaal wel te weten. Hij probeert in zijn manier van preken mensen aan te zetten tot een leven van discipelschap. Misschien kan je wel zeggen dat hij veel meer een trainer/coach is, dan een preektijger met allerlei theologische hoogstandjes en woordkunsten.

Theo... hij wil niet graag standaard zijn en zoekt vaak het randje op om je te prikkelen en je te laten nadenken. Hij loopt vaak op dat randje en soms verdenk ik hem ervan dat hij net over dat randje wil lopen. Altijd iets uitdagends en altijd net anders dan de massa.

Nieuwste video als podcast

Youtube kanaal

Recentste 'Tijd met God'

Geen regels meer?

Serie: Geestelijke confrontatie #11 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen; Ik ben niet gekomen om die af te schaffen, maar te vervullen.” (Mattheüs 5:17 – HSV) 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen. Ik ben niet gekomen om ze af te schaffen, maar om ze tot vervulling te brengen.” (Mattheüs 5:17 – NBV21) 

Hoe gaat Jezus eigenlijk om met alles wat voor Hem al is geweest? Is het zo dat Jezus met een totaal nieuw Koninkrijk kwam? Soms wordt dat wel gedacht. Bij Jezus zijn geen regels meer, wordt er dan al snel gezegd. Dat komt natuurlijk voort uit de gedachte dat de Farizeeën en de Schriftgeleerden fout waren. Wat zij deden klopt niet en dat wordt dan al snel uitgelegd als mensen die met allerlei regels een godsdienst in stand hielden. Ooit zei iemand tegen mij: “Als je iets moet, dan ben je religieus”.

Lees meer...

Aanbevelingen

Preekrooster 2024-2025

Preekvoorzieners die Theo de Koning willen vragen voor een preekbeurt, kunnen gebruik maken van deze link om de nog beschikbare data te bekijken en deze vervolgens vast te leggen.

Theo denkt

Bidden, maar klopt ons bidden wel...?

Bidden... maar klopt ons bidden wel?

Een paar gedachten:
Er zijn van die gebedspunten waar ik wat moeite mee heb gekregen. Ik zal er een paar noemen: Bidden om wereldvrede, bidden om vrede voor Israël of bidden voor de bekering van Israël. Of wat denk je van bidden om meer liefde onder elkaar? Of bidden tegen de seksuele moraal van deze tijd. Steeds meer dringt bij mij de vraag op of we daar wel voor kunnen bidden.
En als ik op een zieke de handen leg en er voor bid (nee, geen welvaartsevangelie, God bepaalt wat Hij doet en niet wij) vinden velen dat niet vanzelfsprekend.

Lees meer...

Eindeloos gelukkig

Eindeloos gelukkig worden begint door te wandelen in de bestemming die God voor jou heeft op aarde om uiteindelijk, door het geloof in Jezus, straks eindeloos gelukkig in de hemel te leven met God. 

Bijbelonderwijs

Om de Bijbel begrijpen willen wij je helpen door de Bijbel op een praktische manier uit te leggen. Het is ook mogelijk om je aan te melden voor een gratis mailabonnement op 'Tijd met God'.

Coaching

Niet alles in je leven gaat vanzelf of ervaar je dat je bent vastgelopen of ben je op zoek naar Gods plan met je leven. We bidden persoonlijke coachingstrajecten of trainingen aan om je daarmee te helpen.

(S)preekbeurten

Theo de Koning (s)preekt veel in kerken, voor studentengroepen of op andere plaatsen. Dat doet hij met passie en het is zijn verlangen om Gods Woord uit te leggen en de Heilige Geest de ruimte te geven.

Eindeloos gelukkig is financiëel geheel afhankelijk van giften. Elke gift is daarom van harte welkom.
IBAN rekeningnummer: NL81 RABO 0301 9254 53 t.n.v. T.J.D. de Koning inzake 'Eindeloos gelukkig' te Nieuw-Lekkerland

© 2024 Eindeloos gelukkig - All Rights Reserved | Hosted by www.sth.nu