Mensen vissen - Wat mag het je kosten?

 “En zij lieten meteen hun netten achter en volgden Hem.” (Markus 1:18) 

Het is goed om even nog in het bootje van Simon en Andreas te blijven. We hebben hun beeld bij vissen ondertussen helder gekregen en ook het beeld waaruit Jezus hen roept. Jezus sluit aan bij hun belevingswereld: Hard werken, maar ook veel vis binnenbrengen. Als Jezus in deze lijn hen roept, betekent dat dus ook dat Jezus zegt dat vissen van mensen, ook hard werken is, maar dat je ook mag uitgaan van volle netten. Maar in dat bootje gebeurt nog iets anders. Simon en Andreas zullen lang niet begrepen hebben wat Jezus precies bedoelde met ‘vissers van mensen’, maar dat het gaat om mensen te vangen voor deze rabbi zullen ze wel begrepen hebben. Maar stel nu dat jij daar in dat bootje zat.

 

In dit bootje zitten twee mannen die niet voor de hobby aan het vissen zijn, het zijn beroepsvissers en ook bij de volgende twee blijk het blijkt dat zij samen met hun vader een bedrijf runnen. En hoe mooi het ons misschien ook in de oren klinkt dat je mensen mag gaan winnen voor Jezus en vanaf vandaag beseffen we ook eens dat er in die woorden ook nog een belofte zit dat het over veel mensen winnen voor Jezus gaat, het besluit wat deze mannen nemen is er wel één van formaat. Er staat namelijk dat zij meteen hun netten achter lieten. 

Geen opzegtermijn, geen bedenktijd, geen drie weken om een beroep in overweging te nemen, niet eerst een paar nachten wakker liggen of je dit nu wel moet doen, maar meteen laten ze hun netten achter. Ze vertrouwen er dus op dat het vissen van mensen net zo goed in hun levensonderhoud zal voorzien dan het vissen van vissen. Nu betekent dit niet dat iedereen zijn beroep maar achter moet laten, want dan komt het echt niet goed in deze wereld, maar ben jij bereid om offers te brengen om Jezus te volgen? Dan wordt Jezus volgen echt je kruis opnemen. Durf jij dat aan? 

Ze stellen niet de vraag hoe dat dan moet, ze weten totaal niet hoe het net eruit ziet waarmee ze dan figuurlijk moeten gaan vissen, ze kennen zelfs Jezus maar amper. Hoe goed je Jezus kent is dus niet het belangrijkste, maar het is de vraag of je Jezus durft te vertrouwen. Wil jij echt achter Jezus aan om van Hem te leren wat Hij van je vraagt? En wil je uiteindelijk dwars door het lijden heen en ook geloven dat Jezus volgen echt offers kost? 

Er staat zeker iets tegenover, want visser van mensen mogen worden is iets dat mooier is dan we ons voor kunnen stellen. Zelfs als je al heel wat jaren met Jezus optrekt blijft het wonderlijk en echt mooi! Maar de prijs is er ook, soms moet je dingen achterlaten, soms kom je aan dingen niet toe die je graag wel gedaan zou hebben. Uiteindelijk gaat het natuurlijk er nog steeds om dat de enige waarheid van redding de wereld in gaat. Dat verliezen nu niet uit het oog, maar de vraag voor vandaag is of jij het de prijs waard vindt om Jezus te volgen als een discipel. Als dat zo is, dan wil Jezus je leren hoe jij mag vissen in deze wereld. 

Gebed: Heer, hier ben ik, opnieuw en weer wijdt ik mij toe aan U, ik ben beschikbaar om te vissen in Uw wereld, voor Uw Koninkrijk.

 

 

 

 

 

Nieuwste video als podcast

Youtube kanaal

Recentste 'Tijd met God'

Geen regels meer?

Serie: Geestelijke confrontatie #11 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen; Ik ben niet gekomen om die af te schaffen, maar te vervullen.” (Mattheüs 5:17 – HSV) 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen. Ik ben niet gekomen om ze af te schaffen, maar om ze tot vervulling te brengen.” (Mattheüs 5:17 – NBV21) 

Hoe gaat Jezus eigenlijk om met alles wat voor Hem al is geweest? Is het zo dat Jezus met een totaal nieuw Koninkrijk kwam? Soms wordt dat wel gedacht. Bij Jezus zijn geen regels meer, wordt er dan al snel gezegd. Dat komt natuurlijk voort uit de gedachte dat de Farizeeën en de Schriftgeleerden fout waren. Wat zij deden klopt niet en dat wordt dan al snel uitgelegd als mensen die met allerlei regels een godsdienst in stand hielden. Ooit zei iemand tegen mij: “Als je iets moet, dan ben je religieus”.

Lees meer...

Aanbevelingen

Preekrooster 2024-2025

Preekvoorzieners die Theo de Koning willen vragen voor een preekbeurt, kunnen gebruik maken van deze link om de nog beschikbare data te bekijken en deze vervolgens vast te leggen.

Theo denkt

Bidden, maar klopt ons bidden wel...?

Bidden... maar klopt ons bidden wel?

Een paar gedachten:
Er zijn van die gebedspunten waar ik wat moeite mee heb gekregen. Ik zal er een paar noemen: Bidden om wereldvrede, bidden om vrede voor Israël of bidden voor de bekering van Israël. Of wat denk je van bidden om meer liefde onder elkaar? Of bidden tegen de seksuele moraal van deze tijd. Steeds meer dringt bij mij de vraag op of we daar wel voor kunnen bidden.
En als ik op een zieke de handen leg en er voor bid (nee, geen welvaartsevangelie, God bepaalt wat Hij doet en niet wij) vinden velen dat niet vanzelfsprekend.

Lees meer...

Eindeloos gelukkig

Eindeloos gelukkig worden begint door te wandelen in de bestemming die God voor jou heeft op aarde om uiteindelijk, door het geloof in Jezus, straks eindeloos gelukkig in de hemel te leven met God. 

Bijbelonderwijs

Om de Bijbel begrijpen willen wij je helpen door de Bijbel op een praktische manier uit te leggen. Het is ook mogelijk om je aan te melden voor een gratis mailabonnement op 'Tijd met God'.

Coaching

Niet alles in je leven gaat vanzelf of ervaar je dat je bent vastgelopen of ben je op zoek naar Gods plan met je leven. We bidden persoonlijke coachingstrajecten of trainingen aan om je daarmee te helpen.

(S)preekbeurten

Theo de Koning (s)preekt veel in kerken, voor studentengroepen of op andere plaatsen. Dat doet hij met passie en het is zijn verlangen om Gods Woord uit te leggen en de Heilige Geest de ruimte te geven.

Eindeloos gelukkig is financiëel geheel afhankelijk van giften. Elke gift is daarom van harte welkom.
IBAN rekeningnummer: NL81 RABO 0301 9254 53 t.n.v. T.J.D. de Koning inzake 'Eindeloos gelukkig' te Nieuw-Lekkerland

© 2024 Eindeloos gelukkig - All Rights Reserved | Hosted by www.sth.nu