Communicatie met God - Jona-momenten (2)

“Maar God zei tegen Jona: Bent u terecht in woede ontstoken over die wonderboom? Hij zei: Terecht ben ik in woede ontstoken, tot de dood toe.” (Jona 4:10) 

Het verhaal van Jona is niet het mooiste verhaal uit de Bijbel. Het gaat niet over een profeet die wil gehoorzamen als God spreekt. Het verhaal is ook heel lastig omdat we uiteindelijk niet eens weten hoe het met Jona afloopt. God spreekt overigens wel heel duidelijk tegen Jona. Die stem van God in zijn leven is niet mis te verstaan. Zeker niet als Jona voor de tweede keer dezelfde opdracht krijgt en blijkbaar heeft hij ook niet zo heel veel zin in een tweede viservaring. En dus is hij uiteindelijk toch maar gehoorzaam geweest. Maar dat is niet wat God alleen maar vroeg.

 

De vraag is misschien ook wel waarom God met Jona in gesprek ging en hem een opdracht gaf. Jona zegt zelf, nadat de stad zich in zak en as bekeerde, dat hij dit van te voren al wel wist en dat hij daarom niet wilde. En dit zit heel diep bij Jona. Het niet gunnen dat iemand terugkeert van zijn goddeloze weg. Een soort jaloezie die grenst aan haat en wrok. Dat je zo pijn bent gedaan, maar dat die ander toch nog tot geloof komt en dat God je daarvoor wil gebruiken. Misschien is dit iets wat je niet herkent in je leven. Wees dan ook dankbaar. Maar bij Jona speelde dit wel. 

Maar als God dan met Jona in gesprek blijft, gebruikt God een beeld dat Hij letterlijk maakt. Jona gaat onder een afdak zitten kijken naar de stad. Vol met wrok, gaat hij bekijken wat er met de stad gaat gebeuren. “Maar Jona, wat denk je nu zelf, als je zegt dat God barmhartig en genadig is?” En dan doet God iets wonderlijks. Hij laat een wonderboom opschieten en Jona zit heerlijk in de schaduw. Alsof God zegt: “Jona, ga jij maar lekker achterover geleund liggen wacht op wat ik niet met de stad ga doen.” 

En Jona is boos en laat dat ook aan God merken. En die boom moet Jona dan wakker schudden, want als die boom de andere dag ineens verdort, is Jona nog bozer. Hij wil dood, eerst al omdat Ninevé gespaard wordt, maar dan wordt hij ook nog boos op die boom. En dan heb je van die momenten dat God je even op je schouder tikt en zegt: “Joh, klopt dit nu echt wat je doet?” Dat zijn die momenten dat je in zelfmedelijden ronddoolt, momenten dat je zo zielig bent en dat God zegt: “Doe gewoon eens even normaal joh!” 

Heeft Jona recht om boos te zijn op die wonderboom? Het was toch een extraatje van God? Onverwachts heeft hij een dag verlichting gekregen, die hitte zonder boom had er ook de vorige dag kunnen zijn. Wie is eigenlijk Degene die de bom gaf? En Wie mag er dan iets over bepalen? “Ja, okee, God natuurlijk.” En wie heeft die mensen gemaakt waar jij soms zo moeilijk mee overweg kunt? Wie mag er dan bepalen wie er genade ontvangt, ook als hij dat niet verdient? En dat is het, bij God zijn onze vijanden ook mensen die Hij dezelfde genade wil geven als aan jou. En als Hij dat door jou heen wil doen, dan vraagt God gewoon gehoorzaamheid van jou en mij! 

Gebed: Heer, Uw beeldende manier van spreken is wel heel duidelijk. Leer mij, onvoorwaardelijk U volgen en dienen.

 

 

 

 

 

Nieuwste video als podcast

Youtube kanaal

Recentste 'Tijd met God'

Geen regels meer?

Serie: Geestelijke confrontatie #11 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen; Ik ben niet gekomen om die af te schaffen, maar te vervullen.” (Mattheüs 5:17 – HSV) 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen. Ik ben niet gekomen om ze af te schaffen, maar om ze tot vervulling te brengen.” (Mattheüs 5:17 – NBV21) 

Hoe gaat Jezus eigenlijk om met alles wat voor Hem al is geweest? Is het zo dat Jezus met een totaal nieuw Koninkrijk kwam? Soms wordt dat wel gedacht. Bij Jezus zijn geen regels meer, wordt er dan al snel gezegd. Dat komt natuurlijk voort uit de gedachte dat de Farizeeën en de Schriftgeleerden fout waren. Wat zij deden klopt niet en dat wordt dan al snel uitgelegd als mensen die met allerlei regels een godsdienst in stand hielden. Ooit zei iemand tegen mij: “Als je iets moet, dan ben je religieus”.

Lees meer...

Aanbevelingen

Preekrooster 2024-2025

Preekvoorzieners die Theo de Koning willen vragen voor een preekbeurt, kunnen gebruik maken van deze link om de nog beschikbare data te bekijken en deze vervolgens vast te leggen.

Theo denkt

Bidden, maar klopt ons bidden wel...?

Bidden... maar klopt ons bidden wel?

Een paar gedachten:
Er zijn van die gebedspunten waar ik wat moeite mee heb gekregen. Ik zal er een paar noemen: Bidden om wereldvrede, bidden om vrede voor Israël of bidden voor de bekering van Israël. Of wat denk je van bidden om meer liefde onder elkaar? Of bidden tegen de seksuele moraal van deze tijd. Steeds meer dringt bij mij de vraag op of we daar wel voor kunnen bidden.
En als ik op een zieke de handen leg en er voor bid (nee, geen welvaartsevangelie, God bepaalt wat Hij doet en niet wij) vinden velen dat niet vanzelfsprekend.

Lees meer...

Eindeloos gelukkig

Eindeloos gelukkig worden begint door te wandelen in de bestemming die God voor jou heeft op aarde om uiteindelijk, door het geloof in Jezus, straks eindeloos gelukkig in de hemel te leven met God. 

Bijbelonderwijs

Om de Bijbel begrijpen willen wij je helpen door de Bijbel op een praktische manier uit te leggen. Het is ook mogelijk om je aan te melden voor een gratis mailabonnement op 'Tijd met God'.

Coaching

Niet alles in je leven gaat vanzelf of ervaar je dat je bent vastgelopen of ben je op zoek naar Gods plan met je leven. We bidden persoonlijke coachingstrajecten of trainingen aan om je daarmee te helpen.

(S)preekbeurten

Theo de Koning (s)preekt veel in kerken, voor studentengroepen of op andere plaatsen. Dat doet hij met passie en het is zijn verlangen om Gods Woord uit te leggen en de Heilige Geest de ruimte te geven.

Eindeloos gelukkig is financiëel geheel afhankelijk van giften. Elke gift is daarom van harte welkom.
IBAN rekeningnummer: NL81 RABO 0301 9254 53 t.n.v. T.J.D. de Koning inzake 'Eindeloos gelukkig' te Nieuw-Lekkerland

© 2024 Eindeloos gelukkig - All Rights Reserved | Hosted by www.sth.nu