"En Hij sprak tot hen in veel dingen door gelijkenissen. Hij zei: Zie, een zaaier ging eropuit om zaaien." (Mattheüs 13:1)
Sommige stukken uit de Bijbel heb je al zo vaak gehoord, dan weet je gewoon al wat er staat en je weet ook al wat het betekent. Neem nu de gelijkenissen uit Mattheüs 13. Voor iedereen zijn ze overbekend. Het begint met de gelijkenis van het zaad, het onkruid tussen de tarwe, de schat in de akker, de parel van grote waarde en zo nog een aantal. En die gelijkenis van het zaad is natuurlijk heel eenvoudig. Er is maar ene plaats waar het zaad goed kiemt en jij moet een akker zijn vol met goede grond, zodat het zaad veel vrucht zal dragen, maar als het zaad niet goed kiemt, ontstaat er geen waar geloof en bij diegenen zal het slecht aflopen. Tenminste dat is in een grote lijn de uitleg die ik al heel vaak hebt gehoord. Maar klopt dit eigenlijk wel?
Het valt namelijk op dat Jezus helemaal niet spreekt over verwerpen en redden. Jezus heeft het over vruchtdragen. En nog opmerkelijker is dat Jezus zegt dat het zaad dat gezaaid wordt, niet het Woord van redding is, maar het gaat om het Woord van het Koninkrijk. En al deze gelijkenissen in dit hoofdstuk hebben betrekking op het Koninkrijk. Het Koninkrijk van de hemelen is gelijk aan...
Opmerkelijk is dat Jezus het ook niet heeft over meerdere akkers en Hij ook niet uitlegt wat de akker precies is en ook zegt Jezus niet dat wij maar op ene manier bezaaid kunnen worden. En wat gebeurt er als we deze gelijkenis bekijken vanuit het Koninkrijk? Als we beseffen dat in deze gelijkenis het Woord van het Koninkrijk wordt gezaaid, dan wordt er wat anders gezaaid dan geloof. Want velen stellen dat het zaad, het geloof is. Maar Jezus spreekt over het Woord van het Koninkrijk dat gezaaid wordt.
En wat gaat er gebeuren als het zaad van het Koninkrijk wordt gezaaid? Als dat zaad goed gezaaid wordt, dan worden die woorden vol van vrucht. Ik weet niet of je wel eens gekeken hebt naar een graankorrel. Waar komt een graankorrel vandaan? Een graankorrel komt uit een korenhalm. En zodra je een graankorrel zaait, sterft deze en uit de graankorrel ontstaat een nieuwe korenhalm, met weer nieuwe graankorrels. Dat is dus de bedoeling van het zaad. En nu zegt Jezus dat de zaaier uitgaat om te zaaien. Met welk doel? Nou, dat is nogal logisch. De zaaier gaat uit om te zaaien zodat de graankorrels vermenigvuldigd worden.
Jezus gaat als de Zaaier dus over de akker van ons hart en Hij zaait het Woord van het Koninkrijk, zodat Zijn Woorden, Zijn Waarheid over het Koninkrijk vermenigvuldigd wordt. Hij legt het in ons hart, zodat het zou groeien en veelvuldig vrucht zou dragen. Het gaat dus niet over woorden die ons tot geloof moeten brengen, maar het gaat om woorden die het Koninkrijk door ons heen zichtbaar moeten maken. Maar zodra de graankorrels niet opgroeien, zal dus ook door ons heen het Koninkrijk niet zichtbaar worden. En Jezus zaait het Woord van het Koninkrijk. En wat doet dat als we zo doordenken over deze woorden van Jezus?
Gebed: Vader, Uw Koninkrijk, door één woord wilt U het honderdvoudig vrucht laten dragen in mijn leven. Laat mij zo vol zijn van Uw Koninkrijk dat het ook echt in vruchten zichtbaar is in mijn leven.