"en de voeten geschoeid met bereidheid van het Evangelie van de vrede." (Efeze 6:15)
Het volgende verdedigingswapen om stand te houden is opmerkelijk genoeg ook niet bepaald een soldatenonderdeel. Als je vers 15 even heel snel leest dan is de conclusie dat je altijd bereid moet zijn om het Evangelie te verkondigen. Dat is kort door de bocht, en ook te kort door de bocht. Veelal wordt dit wel zo uitgelegd, maar laten we even iets beter lezen wat er staat. Want waar moeten we toe bereid zijn?
Er staat in de eerste plaats niet dat we bereidt moeten zijn om het Evangelie te verkondigen. Natuurlijk is dat onze opdracht, maar dat zegt Paulus hier niet op deze manier. Standhouden in de strijd doen we door onze voeten te schoeien met de bereidheid van het Evangelie van de vrede. Er staat echt niet dat we het Evangelie moeten verkondigen, maar dat we onze voeten moeten schoeien met bereidheid. Dat is het eerste. Dit heeft alles te maken met een soldaat. Een soldaat die in dienst is, moet ten alle tijden bereidt zijn om te gaan. Je kunt alleen maar gaan als je je schoenen hebt aangetrokken.
De eerste vraag is dus of wij bereid zijn om de strijd in te gaan om staande te blijven. Gaan wij op bevel van de Generaal de strijd ook aan? Willen we dat in gehoorzaamheid doen? En pas als we dit begrijpen en beseffen, moeten we bedenken welk soort schoenen we dan moeten aantrekken? Schoenen van het Evangelie van de vrede. Wat zijn dat voor schoenen? Is dat dan dat we overal en altijd het Evangelie verkondigen? Dan had Paulus gezegd dat het om de bereidheid moest gaan om het Evangelie te verkondigen. Paulus roept ons hier op om te gaan in de bereidheid van het Evangelie van de vrede.
Wat leert het Evangelie ons naast verzoening? Naast verzoening draait het hele Evangelie om vrede en liefde. Vrede met God en vrede met de mensen. De enige haat die we zouden kunnen bedenken is haat richting satan en zijn demonen, maar niet richting mensen. We hadden immers de strijd niet tegen vlees en bloed, maar tegen de geestelijke machten in de hemelse gewesten. Op welke manier zou satan ons schade kunnen toedoen? Op het moment dat we door de wereld trekken zonder bereidheid van het Evangelie van de vrede. Als we op oorlogspad gaan ten opzichte van onze naaste, dan zijn onze voeten niet met de bereidheid van het Evangelie van de vrede geschoeid. Als satan dat voor elkaar krijgt, dan zal een nederlaag op de loer liggen.
Ben jij bereid om de weg van vrede te gaan, zoals het Evangelie ons Gods vrede aanbiedt? Dat is waar het om gaat. Vrede is een verdedigingswapen en waar dit ontbreekt worden we zwak omdat woede en wrok ons kan gaan verteren. Dat betekent niet dat we alles goed moeten vinden, maar het heeft wel te maken hoe onze houding is. Daar moet een bereidheid achter zitten. En achter bereidheid zit altijd een keus. En geen enkele soldaat gaat graag de strijd in waarin hij verwond kan raken, maar hij is bereid omdat hij voor zijn koninkrijk wil strijden. En in het Koninkrijk van God hoort daar de vrede bij!
Gebed: Jezus, Uw Koninkrijk is altijd precies de omgekeerde wereld. Wij denken in termen van strijd en oorlog, maar U stuurt ons met vrede op pad. En term die satan niet kent, maar juist dit kenmerk van het Koninkrijk wil ik heel graag dragen.