Jesaja kan het ook eigenlijk nooit hebben kunnen bevatten wat hij geschreven heeft. Zonder de daadwerkelijke uitvoering van zijn profetie, is het als mens niet voor te stellen geweest. Net zo goed als dat wij niet kunnen praten over een nieuwe hemel en een nieuwe aarde. Al ons voorstellingsvermogen zal dan tekort schieten. Waar gaat het nu om met betrekking op de ziekte en het lijden van Jezus? Je zou eigenlijk achter vandaan moeten gaan denken. De bekende tekst over de striemen van Jezus. Dat stuk van het lichamelijk lijden hebben te maken met het terugverdienen van gezondheid. Maar daarvoor staat nog dat de straf die ons de vrede aanbrengt op Hem was. Daar lijkt het dan niet te gaan over lichamelijke genezing, maar om geestelijke verzoening. Toch staat de rest van vers 4 en 5 helemaal in het teken van ziekte. 

Jesaja heeft het in beide verzen vooral over genezing door de Knecht van de Heer. De genezing is er gekomen door het lichamelijke lijden van Jezus. Misschien mag je hier ook de gewone ziekten die Jezus gehad heeft ook bij tellen, al weten we daar niets van, maar dat Hij een door God geslagene was, moet wel te maken hebben met het intense lijden rond Zijn kruisiging. Als zoiets verschrikkelijks met iemand gebeurt, moet God wel woedend zijn geweest, was de gedachte die toen leefde. Door Zijn lichamelijk lijden heeft Hij onze ziekten gedragen. Welke ziekte je ook hebt, of wat je ook bent kwijt geraakt door ziekte, Jezus heeft het gedragen zodat er nu of straks zeker herstel en genezing zal zijn. Die prijs is namelijk betaald, net zo goed als dat je vergeving door Zijn bloed is betaald en dat Hij de straf droeg aan het kruis, die door God vervloekt was.

Als de prijs is betaald, is er dus ook ruimte om ons nu al uit te strekken naar dat wat Jezus verdiende. Niet dat we nu al een volmaakt leven kunnen creëren, helemaal niet, maar of nu of straks wordt het je wel geschonken. En dan nog even dat ene zinnetje in vers 5 waardoor velen in verwarring raken en zeggen: "Zie je wel, het gaat niet om genezing, maar vooral om vrede met God". Dat lijkt zo door het woordje 'vrede': De straf die ons de vrede aanbrengt was op Hem. Maar dit zinnetje staat midden tussen dat wat Jezus op lichamelijk gebied leed en terugverdiende. Het woord vrede geeft bij ons het gevoel van verzoening, maar in het Hebreeuws is 'shalom' een veel breder begrip. Het heeft met totale heling en totaal herstel te maken. Dat geldt op elk gebied en daarom past dit woord wel in deze verzen. Sterker nog, in het Joodse denken was er geen onderscheid tussen verzoening en genezing en is het een eenheid. Jesaja onderscheid dus hier de verschillende onderdelen van het lijden van Jezus, maar het gaat om het totaal pakket dat Jezus verdiende. Jezus brengt je terug in de relatie met God èn Hij brengt herstel en genezing. Beide zullen we hier op aarde nooit volledig beleven en ervaren, maar van beide geldt dat het al beschikbaar is. Maak er dus gebruik van en bedenk dat dit de wortel is uit dorre aarde. De Enige Die het echt brengt: Jezus!

Gebed: Heer, ik prijs U voor wat U mij in Jezus hebt gegeven. Dank U wel voor Uw genade en Jezus, dank U voor Uw intense weg van lijden, zodat ik zelfs ook lichamelijk herstel kan krijgen.

Nieuwste video als podcast

Youtube kanaal

Recentste 'Tijd met God'

Geen regels meer?

Serie: Geestelijke confrontatie #11 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen; Ik ben niet gekomen om die af te schaffen, maar te vervullen.” (Mattheüs 5:17 – HSV) 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen. Ik ben niet gekomen om ze af te schaffen, maar om ze tot vervulling te brengen.” (Mattheüs 5:17 – NBV21) 

Hoe gaat Jezus eigenlijk om met alles wat voor Hem al is geweest? Is het zo dat Jezus met een totaal nieuw Koninkrijk kwam? Soms wordt dat wel gedacht. Bij Jezus zijn geen regels meer, wordt er dan al snel gezegd. Dat komt natuurlijk voort uit de gedachte dat de Farizeeën en de Schriftgeleerden fout waren. Wat zij deden klopt niet en dat wordt dan al snel uitgelegd als mensen die met allerlei regels een godsdienst in stand hielden. Ooit zei iemand tegen mij: “Als je iets moet, dan ben je religieus”.

Lees meer...

Aanbevelingen

Preekrooster 2024-2025

Preekvoorzieners die Theo de Koning willen vragen voor een preekbeurt, kunnen gebruik maken van deze link om de nog beschikbare data te bekijken en deze vervolgens vast te leggen.

Theo denkt

Bidden, maar klopt ons bidden wel...?

Bidden... maar klopt ons bidden wel?

Een paar gedachten:
Er zijn van die gebedspunten waar ik wat moeite mee heb gekregen. Ik zal er een paar noemen: Bidden om wereldvrede, bidden om vrede voor Israël of bidden voor de bekering van Israël. Of wat denk je van bidden om meer liefde onder elkaar? Of bidden tegen de seksuele moraal van deze tijd. Steeds meer dringt bij mij de vraag op of we daar wel voor kunnen bidden.
En als ik op een zieke de handen leg en er voor bid (nee, geen welvaartsevangelie, God bepaalt wat Hij doet en niet wij) vinden velen dat niet vanzelfsprekend.

Lees meer...

Eindeloos gelukkig

Eindeloos gelukkig worden begint door te wandelen in de bestemming die God voor jou heeft op aarde om uiteindelijk, door het geloof in Jezus, straks eindeloos gelukkig in de hemel te leven met God. 

Bijbelonderwijs

Om de Bijbel begrijpen willen wij je helpen door de Bijbel op een praktische manier uit te leggen. Het is ook mogelijk om je aan te melden voor een gratis mailabonnement op 'Tijd met God'.

Coaching

Niet alles in je leven gaat vanzelf of ervaar je dat je bent vastgelopen of ben je op zoek naar Gods plan met je leven. We bidden persoonlijke coachingstrajecten of trainingen aan om je daarmee te helpen.

(S)preekbeurten

Theo de Koning (s)preekt veel in kerken, voor studentengroepen of op andere plaatsen. Dat doet hij met passie en het is zijn verlangen om Gods Woord uit te leggen en de Heilige Geest de ruimte te geven.

Eindeloos gelukkig is financiëel geheel afhankelijk van giften. Elke gift is daarom van harte welkom.
IBAN rekeningnummer: NL81 RABO 0301 9254 53 t.n.v. T.J.D. de Koning inzake 'Eindeloos gelukkig' te Nieuw-Lekkerland

© 2024 Eindeloos gelukkig - All Rights Reserved | Hosted by www.sth.nu