Jezus geboren - Lukas 2

 

“Dames en heren, luister goed. Keizer Augustus wil weten hoeveel mensen er in zijn rijk wonen. Daarom moet iedereen zich laten tellen. En dat moet je doen in de plaats waar je voorvader woont. Dit zal dus betekenen dat veel mensen naar een andere stad moeten, maar het is een bevel van Keizer Augustus, dus iedereen moet luisteren.”

 

Maria heeft met grote ogen naar de boodschapper van de keizer geluisterd. Dat meent hij toch niet. Ze is zwanger, de baby kan elk moment komen en dan moeten ze nu naar Bethlehem! Want de voorvader van haar en Jozef is David. Maar ik kan nu helemaal niet naar Bethlehem!

 

Snel roept ze Jozef erbij, maar die heeft het hele verhaal al gehoord en ook hij is er niet blij mee. Maar ja, wat moeten ze dan. In Nazareth blijven is geen optie, en wat ik keizer wil is wet. En die man heeft geen uitzonderingen gemaakt.

 

En zo gaan Jozef en Maria op weg naar Bethlehem. Onderweg komen ze heel veel mensen tegen. Mensen die naar Bethlehem gaan, maar ook mensen die een heel andere kant op gaan.

“Jozef, hoe lang nou nog? Zijn we er al bijna?” “Ja Maria, daar is Bethlehem.” “Ow, gelukkig. Want ik ben zo moe, en mijn buik doet zeer.”

 

En zo komen ze na een lange reis eindelijk aan bij de poorten van Bethlehem. Maar zij zijn niet de enige die naar Bethlehem moesten. Wat is het druk! En er zijn wel herbergen, maar dit zijn wel heel veel mensen. Maar voor een zwangere vrouw heeft iemand toch wel een plekje?

 

“Hallo, heeft u nog plek voor ons? Mijn vrouw en ik zoeken een plek om te slapen.” “Nee sorry, we zitten al helemaal vol.” “Meneer, heeft u alstublieft een slaapplek voor mij en mijn vrouw? We zijn zo moe?” “Nee, sorry, dan had je eerder moet komen.” “Mevrouw, weet u nog huis of herberg waar ergens plek is voor mij en mijn vrouw?” “Nee sorry, ik zou het zo snel niet weten.” En zo blijven ze de hele dag zoeken naar een plek om uit te rusten.

“Jozef, ik kan niet meer..” “Ik weet het Maria, maar het is zo druk. Kom we proberen die herberg nog even. “Hallo, heeft u alstublieft een plaats voor ons om te slapen? Mijn vrouw is zwanger, en we hebben een hele reis gemaakt, zijn al de hele dag aan het zoeken naar een slaapplaats, maar alles zit vol. Heeft u nog iets?” “Tja.. eigenlijk zitten wij ook vol. We hebben geen kamers meer. Maar we hebben nog wel een lege stal. De dieren blijven toch buiten. Hier kunnen we schoon stro in leggen, dan kunt u daar misschien slapen?” Wat is Maria blij dat ze eindelijk uit kan rusten, en dat het dan op dekens en stro moet en niet op een stoel, dat maakt haar niets meer uit.

 

Die nacht werd Jezus geboren in een stal. Jezus had geen mooi wiegje, of mooie kleertjes, maar zijn bed was een voerbak van de dieren gevuld met stro. En dat terwijl hier niet zomaar een kindje ligt, maar de Zoon van God.

En in het Oude Testament staat dat de Zoon van God, Jezus, de redder van de wereld zal zijn, en dat die geboren zal worden in Bethlehem. En dat is dus ook gebeurt.

Hier denken de christenen dus aan met Kerstfeest. Maar waarom is dan precies dit verhaal zo belangrijk dat hier elk jaar aan gedacht wordt?

 

God had de wereld mooi gemaakt, maar de mensen maakte er een potje van. En God was boos op de mensen. Toen heeft Jezus gezegd, ik zal naar de aarde gaan. En niet in een keer, hier ben ik, maar als kind geboren, en alles mee maken, wat gewone mensen zoals jij en ik ook meemaken. Ik wil net zo worden als de mensen, en uiteindelijk wil ik de schuld voor hen betalen. Zodat alle mensen weer bij God terug kunnen komen. En met kerst begint dat dus.

Jezus werd als klein kind geboren, maar hij was tegelijk ook God. Hij was kind van Maria en kind van God. Niet omdat Hij zelf nou zo leuk vond, maar omdat hij aan alle mensen dacht, en hen bij God terug wilde brengen.

Elke dag 5 minuten met God

Communicatie met God - Vragen om een teken

 

“En Gideon zei tegen God: Als U Israël door mijn hand zult verlossen, zoals U gesproken hebt, zie ik ga een wollen vacht op de dorsvloer leggen. Als er alleen op de vacht dauw zal zijn en droogte op heel het land eromheen, dan zal ik weten dat U Israël door mijn hand zult verlossen, zoals U gesproken hebt.” (Richteren 6:36 en 37)

 

Mag je aan God om een teken vragen om iets duidelijk te krijgen? Eigenlijk is deze vraag wel behoorlijk lastig. Het antwoord is eigenlijk ‘ja’, maar tegelijk betekent dat ook niet dat we overal maar een teken voor moeten vragen. Heel veel dingen hoeven we niet eens een teken voor te krijgen omdat het gewoon met gehoorzaamheid te maken heeft. Als God tegen je zegt dat je iemand moet bemoedigen, dan heb je geen teken nodig, maar heeft het met gehoorzaamheid te maken. Dat zelfde is ook met bidden voor zieken. Soms zit dan de bevestiging in het feit dat God het je nog duidelijker maakt op het moment dat je niet in beweging komt.

Lees meer...

Bijbelgedeelte

Onderstaand Bijbelgedeelte behoort bij de 'Elke dag 5 minuten met God' van vandaag.

 

Klik hier voor de 'Elke dag 5 minuten met God' van vandaag.

  

Richteren 6:33-40

 

33 Nu hadden heel Midian, alsook Amalek en de mensen van het oosten zich samen verzameld. Zij trokken de Jordaan over en sloegen hun kamp op in het dal van Jizreël.
34 Toen bekleedde de Geest van de HEERE Gideon. Hij blies op de bazuin, en Abiëzer werd achter hem bijeengeroepen.
35 Ook stuurde hij boden door heel Manasse en ook dat werd achter hem bijeengeroepen. Eveneens stuurde hij boden naar Aser, Zebulon en Naftali, en zij trokken op, hun tegemoet.
36 En Gideon zei tegen God: Als U Israël door mijn hand zult verlossen, zoals U gesproken hebt,
37 zie, ik ga een wollen vacht op de dorsvloer leggen. Als er alleen op de vacht dauw zal zijn en droogte op heel het land eromheen, dan zal ik weten dat U Israël door mijn hand zult verlossen, zoals U gesproken hebt.
38 En zo gebeurde het. De volgende dag stond hij vroeg op, wrong de vacht uit en perste de dauw uit de vacht: een schaal vol water.
39 En Gideon zei tegen God:  Laat Uw toorn niet tegen mij ontbranden, als ik alleen deze keer nog spreek. Laat mij toch nog eenmaal een proef met de vacht nemen: laat er alleen op de vacht droogte zijn en op heel het land eromheen dauw.
40 En God deed zo in diezelfde nacht, want de droogte was alleen op de vacht en op heel het land eromheen was dauw.

Tweets Theo de Koning @TJD_de_Koning

www.eindeloosgelukkig.nl

Eindeloos gelukkig - Copyright © 2015. All Rights Reserved.

IBAN rekeningnummer: NL81 RABO 0301 9254 53 t.n.v. T.J.D. de Koning inzake 'Eindeloos gelukkig' te Nieuw-Lekkerland

Eindeloos gelukkig is financiëel geheel afhankelijk van giften. Elke gift is daarom van harte welkom