Jezus geboren - Lukas 2

 

“Dames en heren, luister goed. Keizer Augustus wil weten hoeveel mensen er in zijn rijk wonen. Daarom moet iedereen zich laten tellen. En dat moet je doen in de plaats waar je voorvader woont. Dit zal dus betekenen dat veel mensen naar een andere stad moeten, maar het is een bevel van Keizer Augustus, dus iedereen moet luisteren.”

 

Maria heeft met grote ogen naar de boodschapper van de keizer geluisterd. Dat meent hij toch niet. Ze is zwanger, de baby kan elk moment komen en dan moeten ze nu naar Bethlehem! Want de voorvader van haar en Jozef is David. Maar ik kan nu helemaal niet naar Bethlehem!

 

Snel roept ze Jozef erbij, maar die heeft het hele verhaal al gehoord en ook hij is er niet blij mee. Maar ja, wat moeten ze dan. In Nazareth blijven is geen optie, en wat ik keizer wil is wet. En die man heeft geen uitzonderingen gemaakt.

 

En zo gaan Jozef en Maria op weg naar Bethlehem. Onderweg komen ze heel veel mensen tegen. Mensen die naar Bethlehem gaan, maar ook mensen die een heel andere kant op gaan.

“Jozef, hoe lang nou nog? Zijn we er al bijna?” “Ja Maria, daar is Bethlehem.” “Ow, gelukkig. Want ik ben zo moe, en mijn buik doet zeer.”

 

En zo komen ze na een lange reis eindelijk aan bij de poorten van Bethlehem. Maar zij zijn niet de enige die naar Bethlehem moesten. Wat is het druk! En er zijn wel herbergen, maar dit zijn wel heel veel mensen. Maar voor een zwangere vrouw heeft iemand toch wel een plekje?

 

“Hallo, heeft u nog plek voor ons? Mijn vrouw en ik zoeken een plek om te slapen.” “Nee sorry, we zitten al helemaal vol.” “Meneer, heeft u alstublieft een slaapplek voor mij en mijn vrouw? We zijn zo moe?” “Nee, sorry, dan had je eerder moet komen.” “Mevrouw, weet u nog huis of herberg waar ergens plek is voor mij en mijn vrouw?” “Nee sorry, ik zou het zo snel niet weten.” En zo blijven ze de hele dag zoeken naar een plek om uit te rusten.

“Jozef, ik kan niet meer..” “Ik weet het Maria, maar het is zo druk. Kom we proberen die herberg nog even. “Hallo, heeft u alstublieft een plaats voor ons om te slapen? Mijn vrouw is zwanger, en we hebben een hele reis gemaakt, zijn al de hele dag aan het zoeken naar een slaapplaats, maar alles zit vol. Heeft u nog iets?” “Tja.. eigenlijk zitten wij ook vol. We hebben geen kamers meer. Maar we hebben nog wel een lege stal. De dieren blijven toch buiten. Hier kunnen we schoon stro in leggen, dan kunt u daar misschien slapen?” Wat is Maria blij dat ze eindelijk uit kan rusten, en dat het dan op dekens en stro moet en niet op een stoel, dat maakt haar niets meer uit.

 

Die nacht werd Jezus geboren in een stal. Jezus had geen mooi wiegje, of mooie kleertjes, maar zijn bed was een voerbak van de dieren gevuld met stro. En dat terwijl hier niet zomaar een kindje ligt, maar de Zoon van God.

En in het Oude Testament staat dat de Zoon van God, Jezus, de redder van de wereld zal zijn, en dat die geboren zal worden in Bethlehem. En dat is dus ook gebeurt.

Hier denken de christenen dus aan met Kerstfeest. Maar waarom is dan precies dit verhaal zo belangrijk dat hier elk jaar aan gedacht wordt?

 

God had de wereld mooi gemaakt, maar de mensen maakte er een potje van. En God was boos op de mensen. Toen heeft Jezus gezegd, ik zal naar de aarde gaan. En niet in een keer, hier ben ik, maar als kind geboren, en alles mee maken, wat gewone mensen zoals jij en ik ook meemaken. Ik wil net zo worden als de mensen, en uiteindelijk wil ik de schuld voor hen betalen. Zodat alle mensen weer bij God terug kunnen komen. En met kerst begint dat dus.

Jezus werd als klein kind geboren, maar hij was tegelijk ook God. Hij was kind van Maria en kind van God. Niet omdat Hij zelf nou zo leuk vond, maar omdat hij aan alle mensen dacht, en hen bij God terug wilde brengen.

Elke dag 5 minuten met God

In de stilte - Heersen over Gods Meesterwerk

 

"En God zei: Laten Wij mensen maken naar Ons beeld, naar Onze gelijkenis; en laten zij heersen over de vissen van de zee, over de vogels in de lucht, over het vee, over heel de aarde, en over al de kruipende dieren die over de aarde kruipen." (Genesis 1:24)

Hoe was gisteren je moment van stilte met God. Het moment van stille verwondering dat God besloot om jou te maken. Nu weet ik dat er ook mensen zijn die dan zeggen: “Maar er is niets meer van dat plan van God overgebleven en zo blij zal God niet met mij zijn, ik doe niet zoveel goed.” Ergens denk ik dat ik die gedachte begrijp, maar toch is God, na de zondeval doorgegaan met het maken van mensen.
Lees meer...

Aanmelden 'Elke dag 5 minuten met God'

Meld je aan voor het dagelijkse mailabonnement 'Elke dag 5 minuten met God'. 
Aanmelden mailabonnement

Bijbelgedeelte

Onderstaand Bijbelgedeelte behoort bij de 'Elke dag 5 minuten met God' van vandaag.

  

Genesis 1:25-2:3

 24 En God zei: Laat de aarde levende wezens naar hun soort voortbrengen: vee, kruipende dieren en wilde dieren van de aarde, naar zijn soort! En het was zo.
 25 En God maakte de wilde dieren van de aarde naar hun soort, het vee naar hun soort, en alle kruipende dieren van de aardbodem naar hun soort. En God zag dat het goed was.
 26 En God zei: Laten Wij mensen maken naar Ons beeld, naar Onze gelijkenis; en laten zij heersen over de vissen van de zee, over de vogels in de lucht, over het vee, over heel de aarde en over al de kruipende dieren die over de aarde kruipen!
 27 En God schiep de mens  naar Zijn beeld; naar het beeld van God schiep Hij hem;  mannelijk en vrouwelijk schiep Hij hen. Lees meer...

Tweets Theo de Koning @TJD_de_Koning

Aanbevolen

Youtube-kanaal

www.eindeloosgelukkig.nl

Eindeloos gelukkig - Copyright © 2015. All Rights Reserved.

IBAN rekeningnummer: NL81 RABO 0301 9254 53 t.n.v. T.J.D. de Koning inzake 'Eindeloos gelukkig' te Nieuw-Lekkerland

Eindeloos gelukkig is financiëel geheel afhankelijk van giften. Elke gift is daarom van harte welkom