Man of vrouw naar Gods hart - Gods als eerste

 

"En nu, wat hebt u voorhanden? Geef mij vijf broden mee in mijn hand, of wat er maar te vinden is." (1 Samuël 21:3)

"Die raadpleegde vervolgens de HEERE voor hem en gaf hem proviand. Hij gaf hem ook het zwaard van Goliath, de Filistijn." (1 Samuël 22:10)

 

Er zijn gedeelten van het leven van de man naar Gods hart, van het leven van David waar je gewoon niet goed uit komt. Horen bepaalde dingen uit het leven van David nu echt bij een man naar Gods hart? Ergens begrijp je het gewoon niet. Natuurlijk, straks met Bathseba, dat is wel duidelijk en later bij de volkstelling ook. Maar er zijn nog een paar van die geschiedenissen waarvan je niet weet wat je er nu eigenlijk van moet denken. De geschiedenis in Nob is er ook zo één.

 

 

 

David heeft afscheid genomen van Jonathan en gaat op de vlucht voor Saul. En eigenlijk het hele hoofdstuk dat volgt zet ons voor vragen waar we niet uitkomen. Hij gaat dan naar Nob en zoekt daar de priester op. Waarom doet David dit? Want David komt met een leugen binnen. Hij vertelt doodleuk dat hij door de koning op een geheime missie is gestuurd met zijn mannen. Waarom doet David dit? Is dit uit angst? Is dit omdat hij Achimelech, de priester niet wil belasten met de echte reden? Hoe zou de priester gereageerd hebben als hij echt vertelde hoe het zat?

 

In Nob was de door Saul ingestelde centrale plaats van heiliging en aanbidding. En daar ga je toch ook niet zomaar naartoe? Het lijkt, later als Doëg, die daar ook rondhing, tegen Saul gaat vertellen wat er is gebeurd in Nob, dat David vooral naar de priester ging om God te raadplegen. En tegelijk had David ook voedsel nodig en een wapen. Hij had op dit moment niets.

 

Wat nog opmerkelijker is, is dat Jezus later in het Nieuwe Testament op deze situatie terugkomt en er geen negatief woord over zegt. Zelfs niet over het feit dat David de toonbroden, die heilig waren en nadat ze een dag op de tafel hadden gelegen alleen door de priesters gegeten mochten worden, meenam als proviand voor onderweg. Is dat niet heel opmerkelijk? Toch is er iets wat dan wel opvalt. Jezus blijkt duidelijk te zeggen dat barmhartigheid voor de wet gaat. Dit is dus geen overtreden van de wet, maar wat de priester hier doet is barmhartigheid bewijzen aan iemand die in nood is. En wat doet deze man naar Gods hart, David als hij in nood is?

 

Hij gaat dus naar de priester om hem te vragen naar wat God wil en wat God zegt. Hij heeft Achimelech gevraagd om God te vragen hoe het dus verder moet. Die leugen, moeten we maar even laten rusten, elke speculatie daarover kan een verkeerde zijn, maar gaan wij, als we in nood zijn in de eerste plaats naar God toe? Laat dit niet heel duidelijk zien hoe David denkt en handelt? En zelfs neemt hij de heilige broden aan, omdat hij geen religie volgt, maar relatie heeft met God. Dit is hoe we naar Gods hart mogen en horen te handelen, misschien zelfs als het soms over de grens heengaat.

 

Gebed: Vader, wat een lastige dingen in het leven van David, maar tegelijk ook wat een les om U eerst te raadplegen voordat ik een volgende stap zet en vanuit de relatie met U te leven.

Elke dag 5 minuten met God

In de stilte - Heersen over Gods Meesterwerk

 

"En God zei: Laten Wij mensen maken naar Ons beeld, naar Onze gelijkenis; en laten zij heersen over de vissen van de zee, over de vogels in de lucht, over het vee, over heel de aarde, en over al de kruipende dieren die over de aarde kruipen." (Genesis 1:24)

Hoe was gisteren je moment van stilte met God. Het moment van stille verwondering dat God besloot om jou te maken. Nu weet ik dat er ook mensen zijn die dan zeggen: “Maar er is niets meer van dat plan van God overgebleven en zo blij zal God niet met mij zijn, ik doe niet zoveel goed.” Ergens denk ik dat ik die gedachte begrijp, maar toch is God, na de zondeval doorgegaan met het maken van mensen.
Lees meer...

Aanmelden 'Elke dag 5 minuten met God'

Meld je aan voor het dagelijkse mailabonnement 'Elke dag 5 minuten met God'. 
Aanmelden mailabonnement

Bijbelgedeelte

Onderstaand Bijbelgedeelte behoort bij de 'Elke dag 5 minuten met God' van vandaag.

  

Genesis 1:25-2:3

 24 En God zei: Laat de aarde levende wezens naar hun soort voortbrengen: vee, kruipende dieren en wilde dieren van de aarde, naar zijn soort! En het was zo.
 25 En God maakte de wilde dieren van de aarde naar hun soort, het vee naar hun soort, en alle kruipende dieren van de aardbodem naar hun soort. En God zag dat het goed was.
 26 En God zei: Laten Wij mensen maken naar Ons beeld, naar Onze gelijkenis; en laten zij heersen over de vissen van de zee, over de vogels in de lucht, over het vee, over heel de aarde en over al de kruipende dieren die over de aarde kruipen!
 27 En God schiep de mens  naar Zijn beeld; naar het beeld van God schiep Hij hem;  mannelijk en vrouwelijk schiep Hij hen. Lees meer...

Tweets Theo de Koning @TJD_de_Koning

Aanbevolen

Youtube-kanaal

www.eindeloosgelukkig.nl

Eindeloos gelukkig - Copyright © 2015. All Rights Reserved.

IBAN rekeningnummer: NL81 RABO 0301 9254 53 t.n.v. T.J.D. de Koning inzake 'Eindeloos gelukkig' te Nieuw-Lekkerland

Eindeloos gelukkig is financiëel geheel afhankelijk van giften. Elke gift is daarom van harte welkom