Vrouwen in de Bijbel - Martha

 

"Het gebeurde toen zij onderweg waren, dat Hij in een dorp kwam. En een vrouw van wie de naam Martha was, ontving Hem in haar huis." (Lukas 10:38)

 

Dat wil je toch allemaal wel, Jezus in je huis ontvangen? Als je bedenkt wat er om Jezus heen allemaal gebeurde aan wonderen en tekenen, aan krachten van het Koninkrijk, dan laat je zeker de kans niet voorbij gaan om Jezus in huis te ontvangen. Als de Koning van het hemelse Koninkrijk langs komt, die laat je toch niet buiten staan? Martha ziet Jezus komen en ontvangt Hem in haar huis. 

Martha was een dienende vrouw, net als Maria Magdalena. Ze stond klaar om het Jezus zo makkelijk mogelijk te maken. Jezus hoefde echt de tafel niet te dekken, want dat deed Martha wel. Jezus mocht gewoon aanliggen en Martha deed de rest. Tenminste, zo zou het ongeveer gegaan moeten zijn. En in huis was ook haar zus Maria en die zal dan echt wel een handje helpen. Misschien was het een ongeschreven regel dat het zo zou werken. Maar Maria kiest ervoor om aan de voeten van Jezus te gaan zitten en te luisteren naar Zijn boodschap.

 

Er is niets mis met een dienende vrouw. Laat het duidelijk zijn dat dienen van fundamenteel belang is in het Koninkrijk van God. Op basis van deze geschiedenis kun je dus niet zeggen dat je niet hoeft te dienen. Dat is ook niet wat er nu gebeurt. Blijkbaar was er iets in het dienen van Martha dat niet goed ging. Was Martha aan het dienen om haar plaats bij Jezus te verdienen? Dat zou kunnen. In ieder geval wordt Martha op een geven moment er niet vrolijk van dat Maria niets doet en als het dan hoog genoeg is opgelopen dan spuugt ze het eruit en zegt ze: "Ziet U dan niet dat Maria niets doet."

 

Het is nooit verstandig om je emmer te laten vullen totdat deze overloopt. Dan gaat het een keer mis en zeker in deze situatie. En dan zegt Jezus dat Maria het goede deel uitgekozen heeft en dat Martha zich te veel bezorgd maakt en zich te druk maakt over veel dingen. Het gaat dus niet om het dienen van Martha, maar Martha kan blijkbaar de zorg en de bezorgdheid niet loslaten. Misschien kan ze Jezus niet eens loslaten om Hem te laten gaan naar Golgotha. 

 

Maria kon haar zorgen loslaten en kon de tijd hebben om met de goede focus op Jezus gericht te zijn. Martha zou zomaar in de 21e eeuw geleefd kunnen hebben.  Druk met van alles, maar zo weinig tijd voor Jezus. Dit moet en dat moet en als Jezus komt, moet alles toch volmaakt in orde zijn. Tot Jezus je ontnuchterd en zegt: "Wat maak jij je druk, zeg. Ga eens gewoon aan Mijn voeten zitten en luister eens naar wat Ik zeg." Dat is confronterend voor ons, multi-taskende mensen. Maar Jezus wil dat je tot rust komt bij Hem. Hij wil je leren om zonder zorg en stress te leven en daarom heeft Maria het goede deel gekozen en moet Martha stoppen met haar bezorgdheid en uitrusten aan Zijn voeten, want dat is de hoogste plaats.

 

Gebed: Heer, aan Uw voeten, is de hoogste plaats, daar wil ik meer zijn en minder in de weer met mijn drukte. Ik wil Uw stem horen en die verstaan.

Elke dag 5 minuten met God

In de stilte - Heersen over Gods Meesterwerk

 

"En God zei: Laten Wij mensen maken naar Ons beeld, naar Onze gelijkenis; en laten zij heersen over de vissen van de zee, over de vogels in de lucht, over het vee, over heel de aarde, en over al de kruipende dieren die over de aarde kruipen." (Genesis 1:24)

Hoe was gisteren je moment van stilte met God. Het moment van stille verwondering dat God besloot om jou te maken. Nu weet ik dat er ook mensen zijn die dan zeggen: “Maar er is niets meer van dat plan van God overgebleven en zo blij zal God niet met mij zijn, ik doe niet zoveel goed.” Ergens denk ik dat ik die gedachte begrijp, maar toch is God, na de zondeval doorgegaan met het maken van mensen.
Lees meer...

Aanmelden 'Elke dag 5 minuten met God'

Meld je aan voor het dagelijkse mailabonnement 'Elke dag 5 minuten met God'. 
Aanmelden mailabonnement

Bijbelgedeelte

Onderstaand Bijbelgedeelte behoort bij de 'Elke dag 5 minuten met God' van vandaag.

  

Genesis 1:25-2:3

 24 En God zei: Laat de aarde levende wezens naar hun soort voortbrengen: vee, kruipende dieren en wilde dieren van de aarde, naar zijn soort! En het was zo.
 25 En God maakte de wilde dieren van de aarde naar hun soort, het vee naar hun soort, en alle kruipende dieren van de aardbodem naar hun soort. En God zag dat het goed was.
 26 En God zei: Laten Wij mensen maken naar Ons beeld, naar Onze gelijkenis; en laten zij heersen over de vissen van de zee, over de vogels in de lucht, over het vee, over heel de aarde en over al de kruipende dieren die over de aarde kruipen!
 27 En God schiep de mens  naar Zijn beeld; naar het beeld van God schiep Hij hem;  mannelijk en vrouwelijk schiep Hij hen. Lees meer...

Tweets Theo de Koning @TJD_de_Koning

Aanbevolen

Youtube-kanaal

www.eindeloosgelukkig.nl

Eindeloos gelukkig - Copyright © 2015. All Rights Reserved.

IBAN rekeningnummer: NL81 RABO 0301 9254 53 t.n.v. T.J.D. de Koning inzake 'Eindeloos gelukkig' te Nieuw-Lekkerland

Eindeloos gelukkig is financiëel geheel afhankelijk van giften. Elke gift is daarom van harte welkom