Gideon - Slechts 1%

 

"Daarom zei de HEERE tegen Gideon: Het volk is nog te talrijk." (Richteren 7:4a)

 

Hoeveel mensen denk jij dat je nodig hebt om een compleet leger, zo groot als sprinkhanen die het hele land kaalvreten, te kunnen verslaan? Doe er maar zoveel mogelijk. Tenminste dat zou ik zeggen. Hoeveel mensen heb jij nodig, als God zou vragen om heen Nederland te laten zien dat Hij God is? Ik geloof dat ik een bediening nodig zou hebben met duizenden christenen in Nederland. En met de geschiedenis van Gideon wordt niet gezegd dat er maar een paar mensen nodig zijn en dat de rest gewoon achterover mag leunen. Dit is wat we in de kerk nog wel eens zien gebeuren. Het gaat in deze geschiedenis juist over een bemoediging dat de strijd niet afhankelijk is van de hoeveelheid mensen, maar hoe God kan werken met Zijn kracht.

Gideon heeft lang getwijfeld over de opdracht van God. Vooral wilde hij heel zeker weten of het inderdaad Gods plan en Gods weg was om de vijand te gaan verslaan. Ondanks het offer dat de Engel in brand stak, heeft Gideon nog twee keer een bevestiging gevraagd. En God bleef geduldig wachten tot Gideon zeker wist dat het om Gods plan voor Israël ging. Gideon ging ook echt niet over één nacht ijs. Maar nu hij het zeker weet, roept hij een compleet leger bij elkaar van 32.000 man. Eigenlijk is dit wel heel opmerkelijk, want het volk was gewend geraakt om weg te kruipen. Blijkbaar is de aanwezigheid van een leider, onder leiding van de Heilige Geest, iets dat helpend is. Besef ook als jij mag staan in je bediening, dat dit ook anderen in beweging zet en hoop laat geven. Als jij gaat luisteren naar Gods plan en naar Gods stem, dan bemoedig jij daar ook anderen mee.

 

Maar dan zegt God ook dat dit grote leger te veel is. Gideon moet iedereen wegsturen die bang is. Dat is geen veroordeling, maar zo werkt het wel in de strijd van God. Angst wordt feilloos door de vijand opgemerkt. In de geestelijke strijd is dat ook zo. Als wij niet in onze autoriteit durven te gaan staan die we in Christus hebben, dan zal de vijand altijd kunnen terugslaan. Niet iedereen is geschikt als strijder. Soms kost dat echt tijd! Zolang je bang bent, ben je kwetsbaar. 

 

Uiteindelijk blijven er 10.000 over. Ik kan mij voorstellen dat Gideon gedacht heeft dat dit echt niet kan. En dan zegt God, terwijl hij daar staat met 10.000 man, dat dit nog teveel is. En ondertussen ziet Gideon een enorme vijand en God zegt: "Dit zijn er teveel." En God geeft nog een selectieprocedure. Ze moeten water drinken en degenen die bukken bij de rivier en het water met hun handen naar hun mond brengen en het oplikken, die mogen mee. De rest moet achterblijven. Ik geloof dat we niet bezig moeten zijn met de vraag over de verschillen van water drinken. God selecteert degenen die de strijd aankunnen. Het zijn er maar 300! Dat is minder dan 1% van het leger dat bij elkaar geroepen was. En toch zal God door deze mannen het wonder van Zijn overwinning geven. Er is maar ene vraag: durven wij, met God tot het uiterste te gaan? Zelfs als Hij maar 1% van onze kracht wil gebruiken?

 

Gebed: HEER, ook als U maar 1% wil gebruiken, dan ben ik beschikbaar. Ik geef mij voor 100%, maar U mag het doen, zoals U het wilt.

Elke dag 5 minuten met God

In de stilte - Heersen over Gods Meesterwerk

 

"En God zei: Laten Wij mensen maken naar Ons beeld, naar Onze gelijkenis; en laten zij heersen over de vissen van de zee, over de vogels in de lucht, over het vee, over heel de aarde, en over al de kruipende dieren die over de aarde kruipen." (Genesis 1:24)

Hoe was gisteren je moment van stilte met God. Het moment van stille verwondering dat God besloot om jou te maken. Nu weet ik dat er ook mensen zijn die dan zeggen: “Maar er is niets meer van dat plan van God overgebleven en zo blij zal God niet met mij zijn, ik doe niet zoveel goed.” Ergens denk ik dat ik die gedachte begrijp, maar toch is God, na de zondeval doorgegaan met het maken van mensen.
Lees meer...

Aanmelden 'Elke dag 5 minuten met God'

Meld je aan voor het dagelijkse mailabonnement 'Elke dag 5 minuten met God'. 
Aanmelden mailabonnement

Bijbelgedeelte

Onderstaand Bijbelgedeelte behoort bij de 'Elke dag 5 minuten met God' van vandaag.

  

Genesis 1:25-2:3

 24 En God zei: Laat de aarde levende wezens naar hun soort voortbrengen: vee, kruipende dieren en wilde dieren van de aarde, naar zijn soort! En het was zo.
 25 En God maakte de wilde dieren van de aarde naar hun soort, het vee naar hun soort, en alle kruipende dieren van de aardbodem naar hun soort. En God zag dat het goed was.
 26 En God zei: Laten Wij mensen maken naar Ons beeld, naar Onze gelijkenis; en laten zij heersen over de vissen van de zee, over de vogels in de lucht, over het vee, over heel de aarde en over al de kruipende dieren die over de aarde kruipen!
 27 En God schiep de mens  naar Zijn beeld; naar het beeld van God schiep Hij hem;  mannelijk en vrouwelijk schiep Hij hen. Lees meer...

Tweets Theo de Koning @TJD_de_Koning

Aanbevolen

Youtube-kanaal

www.eindeloosgelukkig.nl

Eindeloos gelukkig - Copyright © 2015. All Rights Reserved.

IBAN rekeningnummer: NL81 RABO 0301 9254 53 t.n.v. T.J.D. de Koning inzake 'Eindeloos gelukkig' te Nieuw-Lekkerland

Eindeloos gelukkig is financiëel geheel afhankelijk van giften. Elke gift is daarom van harte welkom