Weggaan of blijven

 

"Van toen af trokken velen van Zijn discipelen zich terug en gingen niet meer met Hem mee. Jezus dan zei tegen de twaalf: Wilt u ook niet weggaan?" (Johannes 6:66 en 67)

 

Het lijkt wel alsof Jezus alleen over wil blijven. Welke rabbi stelt nu zo'n vraag? De vraag of de laatste die nog over waren ook niet weg willen gaan. De hele massa die achter Hem aanliep had Hem ondertussen verlaten. Ze vonden Zijn woorden te hard. Die tekenen die ze als wonderen zagen wilden ze wel, maar Zijn woorden liever niet. Die woorden waren voor hen nogal hard. Want als je goed luisterde naar de woorden van Jezus over dat Hij het Brood van het leven was, hoorde maar ene boodschap: Alleen met dit Brood, alleen door te geloven wat Ik zeg, kun je het eeuwige leven ontvangen. Alle andere boodschappen brengen je er niet.

 

 

Harde woorden, vinden ze het. Dit is net wat ze niet willen horen. Die wonderen zijn wel mooi, sommige verhalen misschien ook wel, maar dat alleen Jezus de weg naar het eeuwige leven heeft, dat kan gewoon niet. Dat betekent dat al het andere van ondergeschikt belang is. Nou, als dat waar is, dan hoeft het van de massa echt niet meer. En nee, wees maar niet te snel met je woorden dat het bij ons zo niet werkt. Want hoe vaak is jouw gevoel bepalend voor de waarde van je geloof in Jezus? Als je niets voelt, is Jezus het dan echt nog die alleen de waarheid spreekt?

 

Zou jij ook maar niet weggaan en zonder Jezus verder leven? Mag je dat vragen? Dit is toch het tegenovergestelde van wat God wil? Dat vraag ik mij af en daarom vraag ik je heel eerlijk: Jezus alleen en verder niets anders, is dat wat jij wil geloven? Misschien moet je maar stoppen met geloven, want wil je dit echt wel? Wat een vraag hè? En toch is dit wel de vraag die Jezus ook Zelf stelt. Alleen Jezus en niets anders, dat is de weg naar het eeuwige leven. Alle andere wegen lopen dood. Wil je dit eigenlijk wel echt geloven? Zou je ook niet gaan?

 

Het verbaast mij soms dat God er niet op uit is om iemand te dwingen om Jezus te volgen. Het hoeft niet, dat laat Jezus ook duidelijk zien. Als je niet wil, het hoeft niet. Ja, Zijn woorden zijn nog wel steeds de waarheid. Dat alleen Hij de weg naar het eeuwige leven is, dat verandert niet. Wie niet eet en drinkt van Zijn lichaam en bloed, wie niet leeft van Hem, daar is ook geen hoop voor. Maar als je de uniciteit van Jezus niet wil erkennen, dan mag je Jezus laten voor wat Hij is.

 

En dan zegt Petrus: Waar zouden we anders heen moeten gaan, U hebt de woorden van het eeuwige leven. Alleen Jezus is voor hem genoeg. Waar zou je anders je heil moeten zoeken? Nergens, alleen bij Jezus, dat is genoeg. Niet gedwongen, maar wel noodzakelijk. Je mag weggaan, je mag Jezus laten gaan, maar de weg naar het heil is alleen Jezus. Al het andere is hopeloze verlorenheid. En Jezus... Hij legt de keus bij jou.

 

Gebed: Heere Jezus, dat U het alleen bent en dat er zelfs van mij geen gedachten bij mogen, prikt mij soms heel erg. En toch wil ik niet weggaan, want ik grijp mijzelf helemaal vast aan U. U bent mijn zaligheid.

 

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

Elke dag 5 minuten met God

In de stilte - Heersen over Gods Meesterwerk

 

"En God zei: Laten Wij mensen maken naar Ons beeld, naar Onze gelijkenis; en laten zij heersen over de vissen van de zee, over de vogels in de lucht, over het vee, over heel de aarde, en over al de kruipende dieren die over de aarde kruipen." (Genesis 1:24)

Hoe was gisteren je moment van stilte met God. Het moment van stille verwondering dat God besloot om jou te maken. Nu weet ik dat er ook mensen zijn die dan zeggen: “Maar er is niets meer van dat plan van God overgebleven en zo blij zal God niet met mij zijn, ik doe niet zoveel goed.” Ergens denk ik dat ik die gedachte begrijp, maar toch is God, na de zondeval doorgegaan met het maken van mensen.
Lees meer...

Aanmelden 'Elke dag 5 minuten met God'

Meld je aan voor het dagelijkse mailabonnement 'Elke dag 5 minuten met God'. 
Aanmelden mailabonnement

Bijbelgedeelte

Onderstaand Bijbelgedeelte behoort bij de 'Elke dag 5 minuten met God' van vandaag.

  

Genesis 1:25-2:3

 24 En God zei: Laat de aarde levende wezens naar hun soort voortbrengen: vee, kruipende dieren en wilde dieren van de aarde, naar zijn soort! En het was zo.
 25 En God maakte de wilde dieren van de aarde naar hun soort, het vee naar hun soort, en alle kruipende dieren van de aardbodem naar hun soort. En God zag dat het goed was.
 26 En God zei: Laten Wij mensen maken naar Ons beeld, naar Onze gelijkenis; en laten zij heersen over de vissen van de zee, over de vogels in de lucht, over het vee, over heel de aarde en over al de kruipende dieren die over de aarde kruipen!
 27 En God schiep de mens  naar Zijn beeld; naar het beeld van God schiep Hij hem;  mannelijk en vrouwelijk schiep Hij hen. Lees meer...

Tweets Theo de Koning @TJD_de_Koning

Aanbevolen

Youtube-kanaal

www.eindeloosgelukkig.nl

Eindeloos gelukkig - Copyright © 2015. All Rights Reserved.

IBAN rekeningnummer: NL81 RABO 0301 9254 53 t.n.v. T.J.D. de Koning inzake 'Eindeloos gelukkig' te Nieuw-Lekkerland

Eindeloos gelukkig is financiëel geheel afhankelijk van giften. Elke gift is daarom van harte welkom