Gedeelde verantwoordelijkheid

 

"Toen daalde de HEERE neer in de wolk en sprak tot hem, en Hij zonderde een deel af van de Geest Die op hem was, en droeg dat over op de zeventig mannen, die oudsten. En het gebeurde, toen de Geest op hen rustte, dat zij profeteerden, maar daarna niet meer." (Numeri 11:25)

 

Omdat we ons in deze maand beperken tot de woestijnreis van Israël, slaan we de hele wetgeving over en pakken we de geschiedenis even verder op en weer op een punt dat het volk Israël er geen zin meer in heeft. Eigenlijk is het een doorlopende moppertocht, doorlopend kan het altijd beter en worden ze helemaal niet blij van de woestijnreis. En ze hebben net weer verschrikkelijk gemopperd en gescholden op Mozes en Mozes is het nu echt zat. Het zegt tegen God: "Is dit volk soms uit mij geboren, zodat ik er voor moet zorgen?" Mozes heeft er op deze manier echt geen zin meer in. En geef hem eens ongelijk...

 

 


Eigenlijk is het onmogelijk om zo'n volk te leiden en hoe eenzaam moet dit voor Mozes vaak gevoeld hebben. Hoe onbegrepen ook. Hij luisterde naar wat God hem doorgaf en op die basis leidde hij het volk. En begrepen, dat werd hij niet. Nee, want het volk wilde altijd anders. Misschien is dit wel eens even goed om over na te denken hoe jij in de kerk zit en met de gemeente omgaat. Als degenen die leiding geven in de kerk en verlangen naar grote doorbraken op weg naar het Beloofde Land. Mensen die God inzet die het lef hebben om tradities te doorbreken, hebben het vaak heel eenzaam in de kerk, terwijl tradities de grootste afgoden in de kerk worden.

 

Mozes klaagt nu ook bij God. En God heeft echt wel gezien hoe moeilijk het voor Mozes was. En wat moet Mozes dan doen? Hij moet 70 oudsten van het volk kiezen. Hij had al wel mensen aangesteld die recht spraken, maar nu gaat God op een andere manier Mozes ondersteunen. En op het moment dat deze 70 mannen bij elkaar zijn neemt God een deel van Zijn Eigen Geest van Mozes weg en verdeeld die onder deze 70 mannen. De vorige keer waren het wijze mannen die Mozes aanstelde, maar nu geeft God 70 mannen die door Dezelfde Geest geleidt worden als Mozes.

 

En op dat moment gaan ze ook profeteren. Dat is geen toekomst voorspellen, maar Gods Woorden binnen laten komen om die door te geven onder het volk. En het blijkt dat ze niet voortdurend profeteerden. Er waren twee mannen die niet op tijd bij de tent bleken te zijn geweest, maar die Mozes wel geroepen had. Zij blijven wel profeteren. Het blijkt dat Gods Geest niet aan een bepaalde plaats is gebonden. Maar om het leiderschap van het volk geleidt door Gods Geest te laten gebeuren, deelt God van Zijn Geest uit. Als jij leiding geeft met het verlangen naar doorbraken, klop bij God ook echt aan om wijze mannen en vrouwen, die vervuld worden door Gods Geest. Zodat je het niet alleen hoeft te doen. Alleen in Gods Koninkrijk is zwaar en eenzaam. God wil je mensen om je heen geven, vervuld met Zijn Geest.

 

Gebed: HEERE, waar we ook staan, of we nu onder het volk zijn of dat we leiding geven in Uw Koninkrijk: vervul ons met Uw Geest! En geef ons meer van Uw Geest, zodat er doorbraken gaan komen voor Gods Koninkrijk.

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

Elke dag 5 minuten met God

In de stilte - Heersen over Gods Meesterwerk

 

"En God zei: Laten Wij mensen maken naar Ons beeld, naar Onze gelijkenis; en laten zij heersen over de vissen van de zee, over de vogels in de lucht, over het vee, over heel de aarde, en over al de kruipende dieren die over de aarde kruipen." (Genesis 1:24)

Hoe was gisteren je moment van stilte met God. Het moment van stille verwondering dat God besloot om jou te maken. Nu weet ik dat er ook mensen zijn die dan zeggen: “Maar er is niets meer van dat plan van God overgebleven en zo blij zal God niet met mij zijn, ik doe niet zoveel goed.” Ergens denk ik dat ik die gedachte begrijp, maar toch is God, na de zondeval doorgegaan met het maken van mensen.
Lees meer...

Aanmelden 'Elke dag 5 minuten met God'

Meld je aan voor het dagelijkse mailabonnement 'Elke dag 5 minuten met God'. 
Aanmelden mailabonnement

Bijbelgedeelte

Onderstaand Bijbelgedeelte behoort bij de 'Elke dag 5 minuten met God' van vandaag.

  

Genesis 1:25-2:3

 24 En God zei: Laat de aarde levende wezens naar hun soort voortbrengen: vee, kruipende dieren en wilde dieren van de aarde, naar zijn soort! En het was zo.
 25 En God maakte de wilde dieren van de aarde naar hun soort, het vee naar hun soort, en alle kruipende dieren van de aardbodem naar hun soort. En God zag dat het goed was.
 26 En God zei: Laten Wij mensen maken naar Ons beeld, naar Onze gelijkenis; en laten zij heersen over de vissen van de zee, over de vogels in de lucht, over het vee, over heel de aarde en over al de kruipende dieren die over de aarde kruipen!
 27 En God schiep de mens  naar Zijn beeld; naar het beeld van God schiep Hij hem;  mannelijk en vrouwelijk schiep Hij hen. Lees meer...

Tweets Theo de Koning @TJD_de_Koning

Aanbevolen

Youtube-kanaal

www.eindeloosgelukkig.nl

Eindeloos gelukkig - Copyright © 2015. All Rights Reserved.

IBAN rekeningnummer: NL81 RABO 0301 9254 53 t.n.v. T.J.D. de Koning inzake 'Eindeloos gelukkig' te Nieuw-Lekkerland

Eindeloos gelukkig is financiëel geheel afhankelijk van giften. Elke gift is daarom van harte welkom