In Christus: uitverkoren, heilig en geliefd

 

Bekleed u dan, als uitverkorenen van God, heiligen en geliefden, met innige gevoelens van ontferming, vriendelijkheid, nederigheid, zachtmoedigheid, geduld. (Kolossenzen 3:12)

 

Het is een hoofdstuk vol aanwijzingen hoe je behoort te leven als nieuwe mens, waarin Paulus tegelijk ook een paar kenmerken geeft van wie jij in Christus bent. De nieuwe mens is een een bijzonder mens. En vandaag wil ik het je ook maar gewoon eerlijk zeggen: Als jij in Christus bent, dan ben jij een uiterst bijzonder en waardevol mens. Misschien stond je vanmorgen voor de spiegel en kon je weinig positiefs over jezelf bedenken, misschien klopt er naar jouw idee niet veel van je leven en zijn er veel dingen die je maar niet kunt veranderen. Het is waar dat het niet meevalt om in je nieuwe identiteit te leven. Maar het komt vooral omdat je niet weet wat die nieuwe identiteit inhoud.

 

 

Je nieuwe manier van leven, zegt Paulus, is een manier waardoor je gaat leven naar het beeld van God. Maar Paulus zegt niet dat iedereen zo moet leven, hij zegt het alleen tegen degenen die in Christus zijn. Niet in Christus zijn en leven naar Gods beeld zal altijd zorgen voor religie en niet voor relatie met God. En daarom spreekt Paulus de gelovigen aan met een paar bijzondere woorden.

 

In Christus, ben jij een heilige voor God. Die term is dezelfde term als waar Paulus zijn meeste brieven mee begint. Maar doorvoor stelt hij ook eerst nog dat jij een uitverkorene bent. En uitverkiezing is hier geen term die negatief wordt gebruikt, maar uiterst positief! God heeft jou uitverkoren op het moment dat jij in Christus bent. En omdat jij bent uitverkoren heeft God jou heilig verklaard. En heiligverklaring is niet zoals de Roomse kerk dat doet, maar God heeft jou zo waardevol gezien dat Hij jou apart heeft gezet om uit je nieuwe mens te leven. God heeft jou apart gezet om aan Zijn beeld gelijk te worden.

 

Maar daarmee stopt het niet. God heeft zoveel liefde voor jou, dat Hij jou heeft uitverkoren en apart gezet. Jij bent door God geliefd. Ik weet niet of jij echt beseft wat dat betekent. Heel veel mensen weten niet wat echt geliefd-zijn betekent. Vaak zijn wij geliefd op het moment dat wij voldoen bij de ander. Maar bij God is het zo niet. Jij bent geliefd in Christus. Christus heeft volmaakt aan jouw doel beantwoord en omdat jij Zijn genade aanvaarde en jij in Christus bent, ben jij geliefd door God.

 

Geliefd zijn bij God is niet doordat jij iets doet, waardoor jij bij God geliefd bent, door Jezus ben jij geliefd. En daar staat een punt. Jij mag voor de spiegel gaan staan en zeggen dat jij geliefd bent. Zo geliefd dat God jou heeft uitverkoren om apart gezet te worden om steeds meer op Hem te gaan lijken. En dat begint echt niet door eerst te doen, maar door eerst te beseffen dat dit Gods waarheid over jouw leven is als je in Christus bent. Dan ben jij Zijn geliefde kind. God complete en totale liefde gaat naar jou uit op elk moment van de dag. Hij ziet zoveel moois in jou, dat Hij je apart zet om Zijn leven op aarde te leven.

 

Gebed: Heere God, het gaat mijn verstand te boven dat U mij zo liefheeft. Dat Uw liefde voor Uw Eigen Kind Jezus ook de liefde is die U mij schenkt. Ik ben geliefd door U en uitverkoren en apart gezet om op U te mogen lijken op aarde.

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

Elke dag 5 minuten met God

In de stilte - Heersen over Gods Meesterwerk

 

"En God zei: Laten Wij mensen maken naar Ons beeld, naar Onze gelijkenis; en laten zij heersen over de vissen van de zee, over de vogels in de lucht, over het vee, over heel de aarde, en over al de kruipende dieren die over de aarde kruipen." (Genesis 1:24)

Hoe was gisteren je moment van stilte met God. Het moment van stille verwondering dat God besloot om jou te maken. Nu weet ik dat er ook mensen zijn die dan zeggen: “Maar er is niets meer van dat plan van God overgebleven en zo blij zal God niet met mij zijn, ik doe niet zoveel goed.” Ergens denk ik dat ik die gedachte begrijp, maar toch is God, na de zondeval doorgegaan met het maken van mensen.
Lees meer...

Aanmelden 'Elke dag 5 minuten met God'

Meld je aan voor het dagelijkse mailabonnement 'Elke dag 5 minuten met God'. 
Aanmelden mailabonnement

Bijbelgedeelte

Onderstaand Bijbelgedeelte behoort bij de 'Elke dag 5 minuten met God' van vandaag.

  

Genesis 1:25-2:3

 24 En God zei: Laat de aarde levende wezens naar hun soort voortbrengen: vee, kruipende dieren en wilde dieren van de aarde, naar zijn soort! En het was zo.
 25 En God maakte de wilde dieren van de aarde naar hun soort, het vee naar hun soort, en alle kruipende dieren van de aardbodem naar hun soort. En God zag dat het goed was.
 26 En God zei: Laten Wij mensen maken naar Ons beeld, naar Onze gelijkenis; en laten zij heersen over de vissen van de zee, over de vogels in de lucht, over het vee, over heel de aarde en over al de kruipende dieren die over de aarde kruipen!
 27 En God schiep de mens  naar Zijn beeld; naar het beeld van God schiep Hij hem;  mannelijk en vrouwelijk schiep Hij hen. Lees meer...

Tweets Theo de Koning @TJD_de_Koning

Aanbevolen

Youtube-kanaal

www.eindeloosgelukkig.nl

Eindeloos gelukkig - Copyright © 2015. All Rights Reserved.

IBAN rekeningnummer: NL81 RABO 0301 9254 53 t.n.v. T.J.D. de Koning inzake 'Eindeloos gelukkig' te Nieuw-Lekkerland

Eindeloos gelukkig is financiëel geheel afhankelijk van giften. Elke gift is daarom van harte welkom