Heen en weer geslingerd

Thema: Door de wind

“Opdat wij geen jonge kinderen meer zouden zijn, heen en weer geslingerd door de golven en meegesleurd door elke wind van leer, door het bedrog van de mensen om op listige wijze tot dwaling te verleiden.” (Efeze 4:14 – HSV)

“Dan zijn we geen onmondige kinderen meer die stuurloos ronddobberen en met elke wind meewaaien, met wat er maar verkondigd wordt door mensen die tot alles in staat zijn wanneer ze anderen listig en doortrapt op een dwaalspoor willen brengen.” (Efeze 4:14 – NBV21)

Met deze ‘Tijd met God’ zullen we de serie ‘Door de wind’ afsluiten. Vaak hebben we de wind gezien als iets dat in de Bijbel echt fysiek aanwezig is, maar eigenlijk ook een manifestatie van het kwaad is. Toch is er nog een beeld dat in de Bijbel gebruikt wordt waarbij de wind een grote rol speelt. Wind zorgt in de natuur ook voor iets instabiels. Kijk bijvoorbeeld naar de halm van het graan dat in de wind staat. Die halm waait door de wind alle kanten op. De ene keer blaast de wind hem naar recht en de andere keer blaast de wind hem naar links. Eigenlijk is dat precies hetzelfde als met de golven. Door de wind is het de ene keer een golf, maar datzelfde water is snel daarna weer het tegenovergestelde van een golf. Dat beeld gebruiken Paulus, Jakobus en Judas om een bepaalde manier van geloven uit te leggen.

Misschien ken je het wel, van die mensen die de ene keer de ene mening hebben en de andere keer de andere mening, net afhankelijk in welke situatie iemand zit. De ene keer praten ze over ethische thema’s mee met de maatschappij, maar op zondag in de kerk praten we mee met een christelijke visie. Ze lijken het altijd eens te zijn. En dat hoeft niet alleen met ethische thema’s, dat kan ook met geloofsthema’s. Het is net alsof ze helemaal geen persoonlijk geloof of een persoonlijke mening hebben.

Het kan ook nog anders, mensen die bij elke nieuwe vorm van leer in de kerk weer meedoen en helemaal weer veranderen. Vaak zijn dat ook nog eens mensen die veel twijfelen en zich wel lijken vast te grijpen aan alles wat maar even houvast geeft aan hun geloof. Vaak gebeurt dat dan ook nog in extremen. De een zal zich daar wat meer aan ergeren dan de ander, terwijl de ander zich meer zorgen om deze mensen maakt. Nu klinkt dat best als een wat negatieve benadering en misschien zeg je: “Laat ze het nu gewoon maar ontdekken, dan komt het misschien wel goed”. En hoewel ik deze reactie echt wel begrijp, maken de apostelen duidelijk dat dit niet de bedoeling is.

Paulus noemt dit gedrag, in de Efezebrief, het gedrag van onvolwassenen in het geloof. Ik denk dat dit de meest positieve benadering is van dit gedrag. Eigenlijk zegt Paulus dat het om kinderen in het geloof gaat die nog volwassen moeten worden. En laten we eerlijk zijn, die periodes hebben we allemaal gehad. Jakobus noemt het twijfelaars. Daar zit al heel wat meer oordeel in. Ik leerde vroeger dat twijfel kenmerk van het ware geloof zou zijn, maar daar maakt Jakobus korte metten mee, want twijfel zorgt voor gelovigen die alle kanten op geslingerd worden.

Het doel van onze groei in geloof is dat we stabiele gelovigen worden. Eigenlijk is het de bedoeling dat je zo wortelt in het geloof en in Christus, dat hoe hard het ook stormt, je niet alle kanten wordt opgeslingerd. We hebben in deze serie gezien hoe de storm ook synoniem staat voor het kwaad. Je zou dus kunnen zeggen dat het kwaad over je geestelijk leven kan razen, maar dat je er uiteindelijk niet meer door van slag raakt, omdat je zo verworteld bent met Jezus en Zijn Woord, dat twijfel geen kans meer krijgt, maar dat ook telkens meebewegen met allerlei meningen ook niet meer aan de orde is. Paulus heeft het hierover terwijl hij net heeft uitgelegd dat de gemeente uit bedieningen bestaat, die vervolgens de heiligen weer toerusten tot het werk van dienen, zodat we binnen de gemeente tot de eenheid van het geloof komen, tot kennis van de Zoon van God en tot een volwassen man.

De gemeente heeft dus een grote rol als het gaat om het opbouwen van ons geloof. Door corona zijn velen de gemeente een beetje uit het oog verloren. Je kunt toch ook zelf wel geloven, ook zonder de kerk? Maar dat is niet wat de bedoeling was van Jezus. Binnen de gemeente groeien we met elkaar, zodat we als stabiele gelovigen de wereld kunnen laten zien van Wie Jezus nu werkelijk is.

Gebed: Heer, ik bid U om stabiliteit en rust in mijn geloof, maar dat ik daarin ook weer een zegen zal zijn voor de ander.

 

 

 

 

 

Nieuwste video als podcast

Youtube kanaal

Recentste 'Tijd met God'

Geen regels meer?

Serie: Geestelijke confrontatie #11 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen; Ik ben niet gekomen om die af te schaffen, maar te vervullen.” (Mattheüs 5:17 – HSV) 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen. Ik ben niet gekomen om ze af te schaffen, maar om ze tot vervulling te brengen.” (Mattheüs 5:17 – NBV21) 

Hoe gaat Jezus eigenlijk om met alles wat voor Hem al is geweest? Is het zo dat Jezus met een totaal nieuw Koninkrijk kwam? Soms wordt dat wel gedacht. Bij Jezus zijn geen regels meer, wordt er dan al snel gezegd. Dat komt natuurlijk voort uit de gedachte dat de Farizeeën en de Schriftgeleerden fout waren. Wat zij deden klopt niet en dat wordt dan al snel uitgelegd als mensen die met allerlei regels een godsdienst in stand hielden. Ooit zei iemand tegen mij: “Als je iets moet, dan ben je religieus”.

Lees meer...

Aanbevelingen

Preekrooster 2024-2025

Preekvoorzieners die Theo de Koning willen vragen voor een preekbeurt, kunnen gebruik maken van deze link om de nog beschikbare data te bekijken en deze vervolgens vast te leggen.

Theo denkt

Bidden, maar klopt ons bidden wel...?

Bidden... maar klopt ons bidden wel?

Een paar gedachten:
Er zijn van die gebedspunten waar ik wat moeite mee heb gekregen. Ik zal er een paar noemen: Bidden om wereldvrede, bidden om vrede voor Israël of bidden voor de bekering van Israël. Of wat denk je van bidden om meer liefde onder elkaar? Of bidden tegen de seksuele moraal van deze tijd. Steeds meer dringt bij mij de vraag op of we daar wel voor kunnen bidden.
En als ik op een zieke de handen leg en er voor bid (nee, geen welvaartsevangelie, God bepaalt wat Hij doet en niet wij) vinden velen dat niet vanzelfsprekend.

Lees meer...

Eindeloos gelukkig

Eindeloos gelukkig worden begint door te wandelen in de bestemming die God voor jou heeft op aarde om uiteindelijk, door het geloof in Jezus, straks eindeloos gelukkig in de hemel te leven met God. 

Bijbelonderwijs

Om de Bijbel begrijpen willen wij je helpen door de Bijbel op een praktische manier uit te leggen. Het is ook mogelijk om je aan te melden voor een gratis mailabonnement op 'Tijd met God'.

Coaching

Niet alles in je leven gaat vanzelf of ervaar je dat je bent vastgelopen of ben je op zoek naar Gods plan met je leven. We bidden persoonlijke coachingstrajecten of trainingen aan om je daarmee te helpen.

(S)preekbeurten

Theo de Koning (s)preekt veel in kerken, voor studentengroepen of op andere plaatsen. Dat doet hij met passie en het is zijn verlangen om Gods Woord uit te leggen en de Heilige Geest de ruimte te geven.

Eindeloos gelukkig is financiëel geheel afhankelijk van giften. Elke gift is daarom van harte welkom.
IBAN rekeningnummer: NL81 RABO 0301 9254 53 t.n.v. T.J.D. de Koning inzake 'Eindeloos gelukkig' te Nieuw-Lekkerland

© 2024 Eindeloos gelukkig - All Rights Reserved | Hosted by www.sth.nu