God is goed

Thema: God is…

“Toen de HEERE bij hem voorbijkwam, riep Hij: HEERE, HEERE, God, barmhartig en genadig, geduldig en rijk aan goedertierenheid en trouw.” (Exodus 34:6)

God is goed! Daar kun je van alles bij bedenken. Je kunt vooral bedenken dat God het altijd goed doet of dat wat Hij doet goed is voor jou. Dat was ook even het eerste dat ik bedacht, maar het lastige is dat er in nieuwere vertalingen wel vertaald wordt met goedheid, maar dat de HSV nog steeds vertaald met goedertierenheid. De vraag is of goedertierenheid hetzelfde is als goedheid en of je dan ook kunt zeggen dat God goed is?

Dat God goed is lijdt geen enkele twijfel, alleen is hier de vraag of God dat hier op deze manier uitspreekt. Als je in het Hebreeuws kijkt wat er staat, wordt het niet gelijk duidelijker. Vooral omdat het Hebreeuws bij deze woorden echt niet altijd eenvoudig is. Als je dieper kijkt naar de grondwoorden dan zou je kunnen zeggen dat het hier over liefde gaat, maar nog beter kun je zeggen dat het hier dan over loyaliteit gaat. Gods goedertierenheid heeft te maken met Zijn loyaliteit aan de gemaakte afspraken. Het heeft eigenlijk te maken met Gods trouw aan het verbond. Het woord ‘trouw’ komt nog wel als laatste in dit vers, maar hier gaat het veel meer over de trouw van God aan de gemaakte afspraken.

Je komt dit woord ook tegen bij Saul en bij David. Bij Saul nam God dit weg. Op het moment dat God Saul loslaat, dan laat Hij Zijn ‘hesed’ los. Het woord dat we ook hier lezen. Kennelijk is Gods trouw aan het verbond ook weer niet helemaal eindeloos. Maar tegelijk komen we dit woord ook bij David tegen, maar dan ook in positieve zin. God neemt Zijn ‘hesed’ niet van David af. “Maar Mijn goedertierenheid zal van hem niet wijken, zoals Ik die deed wijken van Saul, die Ik voor uw ogen weggenomen heb”. Je voelt wel aan dat God enorm trouw is aan Zijn afspraken. Dat Hij echt heel loyaal is aan wat Hij afspreekt. Pas in het uiterste geval stopt het. Bij Saul was zo’n uiterst geval en daar komen we ook maar moeilijk uit. Was de reactie van Saul dan niet oprecht genoeg? Kennelijk dus niet. En besef ook dat God hier niet letterlijk de deur in het slot heeft gegooid voor Saul, maar dat dit meer zegt over Gods goedheid over het nageslacht.

Ergens is het ook wel weer confronterend dat, ondanks dat God uitspreekt Wie Hij is, dat het ook niet eindeloos is. Saul heeft kansen genoeg gehad en toen hij er uiteindelijk niet meer was is Gods goedheid gestopt en daarmee vooral ook Gods goedheid over het koningshuis van Saul. Dit in tegenstelling dat het koningshuis van David. En dat was niet omdat David niet zondigde, maar omdat David telkens terugkwam. En daar gaat het hier ook bij Israël telkens weer over: Terugkomen bij God nadat het is misgegaan. En dan is Gods goedheid, Zijn loyaliteit aan Zijn afspraken er altijd wel. Het gaat over de God Die is en Die gebleven is. Als wij terugkomen, hoe vaak ook, is God er nog steeds en dan is Hij ‘hesed’, trouw aan Zijn afspraken. In dat licht moet je Wie God is blijven zien. De God Die blijft wachten, tot wachten niet meer kan en Die God is goed, goedertieren, loyaal aan Zijn afspraken.

Gebed: Heer, ik prijs U dat U, wachtend, trouw blijft aan Uw afspraken. U laat het niet los, ik mag altijd weer bij U terugkomen.

 

 

 

 

 

Nieuwste video als podcast

Youtube kanaal

Recentste 'Tijd met God'

Geen regels meer?

Serie: Geestelijke confrontatie #11 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen; Ik ben niet gekomen om die af te schaffen, maar te vervullen.” (Mattheüs 5:17 – HSV) 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen. Ik ben niet gekomen om ze af te schaffen, maar om ze tot vervulling te brengen.” (Mattheüs 5:17 – NBV21) 

Hoe gaat Jezus eigenlijk om met alles wat voor Hem al is geweest? Is het zo dat Jezus met een totaal nieuw Koninkrijk kwam? Soms wordt dat wel gedacht. Bij Jezus zijn geen regels meer, wordt er dan al snel gezegd. Dat komt natuurlijk voort uit de gedachte dat de Farizeeën en de Schriftgeleerden fout waren. Wat zij deden klopt niet en dat wordt dan al snel uitgelegd als mensen die met allerlei regels een godsdienst in stand hielden. Ooit zei iemand tegen mij: “Als je iets moet, dan ben je religieus”.

Lees meer...

Aanbevelingen

Preekrooster 2024-2025

Preekvoorzieners die Theo de Koning willen vragen voor een preekbeurt, kunnen gebruik maken van deze link om de nog beschikbare data te bekijken en deze vervolgens vast te leggen.

Theo denkt

Bidden, maar klopt ons bidden wel...?

Bidden... maar klopt ons bidden wel?

Een paar gedachten:
Er zijn van die gebedspunten waar ik wat moeite mee heb gekregen. Ik zal er een paar noemen: Bidden om wereldvrede, bidden om vrede voor Israël of bidden voor de bekering van Israël. Of wat denk je van bidden om meer liefde onder elkaar? Of bidden tegen de seksuele moraal van deze tijd. Steeds meer dringt bij mij de vraag op of we daar wel voor kunnen bidden.
En als ik op een zieke de handen leg en er voor bid (nee, geen welvaartsevangelie, God bepaalt wat Hij doet en niet wij) vinden velen dat niet vanzelfsprekend.

Lees meer...

Eindeloos gelukkig

Eindeloos gelukkig worden begint door te wandelen in de bestemming die God voor jou heeft op aarde om uiteindelijk, door het geloof in Jezus, straks eindeloos gelukkig in de hemel te leven met God. 

Bijbelonderwijs

Om de Bijbel begrijpen willen wij je helpen door de Bijbel op een praktische manier uit te leggen. Het is ook mogelijk om je aan te melden voor een gratis mailabonnement op 'Tijd met God'.

Coaching

Niet alles in je leven gaat vanzelf of ervaar je dat je bent vastgelopen of ben je op zoek naar Gods plan met je leven. We bidden persoonlijke coachingstrajecten of trainingen aan om je daarmee te helpen.

(S)preekbeurten

Theo de Koning (s)preekt veel in kerken, voor studentengroepen of op andere plaatsen. Dat doet hij met passie en het is zijn verlangen om Gods Woord uit te leggen en de Heilige Geest de ruimte te geven.

Eindeloos gelukkig is financiëel geheel afhankelijk van giften. Elke gift is daarom van harte welkom.
IBAN rekeningnummer: NL81 RABO 0301 9254 53 t.n.v. T.J.D. de Koning inzake 'Eindeloos gelukkig' te Nieuw-Lekkerland

© 2024 Eindeloos gelukkig - All Rights Reserved | Hosted by www.sth.nu