Een man van rust

Thema: Rust

“Zie, een zoon zal u geboren worden; díe zal een man van rust zijn, want Ik zal hem rust geven van al zijn vijanden van rondom. Ja, Salomo zal zijn naam zijn, want Ik zal in zijn dagen vrede en stilte over Israël geven.” (1 Kronieken 22:9)

Dat God gediend wordt, is dat nu het allerbelangrijkste? Die vraag kwam bij mij op bij het opnieuw nadenken over de rol van David en de rol van Salomo. David had natuurlijk een prachtig paleis gebouwd voor zichzelf, maar toen dat klaar was, moet hij er toch niet helemaal een goed gevoel over hebben gehad, want direct daarna wil hij voor de Heer een huis bouwen. En op het moment dat hij wil beginnen, krijgt hij van God te horen dat hij dit niet mag doen. Maar God dienen is toch belangrijker dan wat ook?

Ik denk dat je wel kunt zeggen dat God hier ook iets laat zien van hoe Hij gediend moet worden. Uiteindelijk heeft God een geweldige en prachtige tempel dus helemaal niet nodig. Die tent waarin de offers werden gebracht was goed genoeg. Het gaat er bij God dus niet in de eerste plaats om hoe mooi de plaats is waar Hij aanbeden wordt, maar wat belangrijker is dat we Hem aanbidden met de juiste intenties. En met die gedachten in je achterhoofd is het helemaal niet zo’n groot probleem dat David geen tempel mag bouwen.

Het uiterlijke vertoon is niet zo belangrijk als dat wij vaak denken. En dat geldt in onze tijd natuurlijk nog veel meer, want God woont niet meer in een gebouw, maar God woont in je hart. En toch blijft de geschiedenis van het verlangen van David wat apart. Davids verlangen was toch oprecht? En hij wilde toch God juist de grootste en hoogste plaats geven? En dan zegt God dat Salomo dat zal gaan bouwen. David heeft teveel bloed aan zijn handen vanwege de vele oorlogen. David heeft God ook gediend, maar dan in de oorlogen voor het volk van God. Dat David niet mag bouwen heeft helemaal niets te maken met de zonde met Bathseba en de moord op Uria, want het moment dat David wil gaan bouwen is dat nog niet aan de orde geweest.

David mag niet bouwen omdat hij teveel oorlog heeft gevoerd en God wil het bloed van de oorlogen en het bouwen van de tempel niet met elkaar vermengen en daarom zal Salomo een man van rust worden. Dat zegt hier even helemaal niets over zijn karakter. Dat hij een man van rust is heeft te maken met het feit dat hij vrede en stilte in het land zal ervaren. Er speelt op dit punt dus geen karakter mee, maar Gods zorg dat de oorlogen in de tijd van Salomo zullen stoppen. Het woordje ‘rust’ staat hier in verband met vrede en stilte die God in het land zal geven.

Dat David geen man van rust was op die manier is dus geen veroordeling van God. David had een andere rol van God gekregen dan Salomo. Misschien is dit hier wel een van de weinige keren dat het woordje ‘rust’ niet als enige goed is. Het staat hier niet in tegenstelling tot de oorlogen die David voerde. Je kunt dus ook niet zeggen dat je, op de manier van Salomo een man van rust zou moeten zijn. Rust is bijna overal een universeel begrip wat voor ons allemaal belangrijk is, behalve in dit gedeelte. Hier mag David geen rust ervaren en is het toch goed en mag Salomo wel rust ervaren en is het ook goed.

En het laat nog iets zien: Iedereen krijgt van God een specifieke taak. Dat is waar we op gericht moeten zijn. En ja, rust nemen is wel belangrijk, maar misschien heeft God jou niet bedoeld als man of vrouw van rust. Niet omdat rust voor jou niet belangrijk zou zijn, maar omdat het hier over een andere begrip van rust gaat. Rust die Salomo krijgt is vrede en stilte, waar geen vijand zich zal laten horen. En die rust is hemelse rust, waar wij straks overvloedig van mogen genieten en soms al op aarde. Maar deze rust is nu geen voorwaarde voor een leven zoals het zou moeten. Leef uit de genietende rust van God, maar als je in de frontlinie geroepen wordt, dan is daar niets mis mee als die rust van de frontlinie ontbreekt, als de rust vanuit het leven met God er maar wel is.

Gebed: Heer, ik ben beschikbaar om man of vrouw van rust te zijn, maar ook als U mij op een andere manier roept is dat goed, maar ik wil wel vanuit Uw rust altijd leven.

 

 

 

 

 

Nieuwste video als podcast

Youtube kanaal

Recentste 'Tijd met God'

Geen regels meer?

Serie: Geestelijke confrontatie #11 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen; Ik ben niet gekomen om die af te schaffen, maar te vervullen.” (Mattheüs 5:17 – HSV) 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen. Ik ben niet gekomen om ze af te schaffen, maar om ze tot vervulling te brengen.” (Mattheüs 5:17 – NBV21) 

Hoe gaat Jezus eigenlijk om met alles wat voor Hem al is geweest? Is het zo dat Jezus met een totaal nieuw Koninkrijk kwam? Soms wordt dat wel gedacht. Bij Jezus zijn geen regels meer, wordt er dan al snel gezegd. Dat komt natuurlijk voort uit de gedachte dat de Farizeeën en de Schriftgeleerden fout waren. Wat zij deden klopt niet en dat wordt dan al snel uitgelegd als mensen die met allerlei regels een godsdienst in stand hielden. Ooit zei iemand tegen mij: “Als je iets moet, dan ben je religieus”.

Lees meer...

Aanbevelingen

Preekrooster 2024-2025

Preekvoorzieners die Theo de Koning willen vragen voor een preekbeurt, kunnen gebruik maken van deze link om de nog beschikbare data te bekijken en deze vervolgens vast te leggen.

Theo denkt

Bidden, maar klopt ons bidden wel...?

Bidden... maar klopt ons bidden wel?

Een paar gedachten:
Er zijn van die gebedspunten waar ik wat moeite mee heb gekregen. Ik zal er een paar noemen: Bidden om wereldvrede, bidden om vrede voor Israël of bidden voor de bekering van Israël. Of wat denk je van bidden om meer liefde onder elkaar? Of bidden tegen de seksuele moraal van deze tijd. Steeds meer dringt bij mij de vraag op of we daar wel voor kunnen bidden.
En als ik op een zieke de handen leg en er voor bid (nee, geen welvaartsevangelie, God bepaalt wat Hij doet en niet wij) vinden velen dat niet vanzelfsprekend.

Lees meer...

Eindeloos gelukkig

Eindeloos gelukkig worden begint door te wandelen in de bestemming die God voor jou heeft op aarde om uiteindelijk, door het geloof in Jezus, straks eindeloos gelukkig in de hemel te leven met God. 

Bijbelonderwijs

Om de Bijbel begrijpen willen wij je helpen door de Bijbel op een praktische manier uit te leggen. Het is ook mogelijk om je aan te melden voor een gratis mailabonnement op 'Tijd met God'.

Coaching

Niet alles in je leven gaat vanzelf of ervaar je dat je bent vastgelopen of ben je op zoek naar Gods plan met je leven. We bidden persoonlijke coachingstrajecten of trainingen aan om je daarmee te helpen.

(S)preekbeurten

Theo de Koning (s)preekt veel in kerken, voor studentengroepen of op andere plaatsen. Dat doet hij met passie en het is zijn verlangen om Gods Woord uit te leggen en de Heilige Geest de ruimte te geven.

Eindeloos gelukkig is financiëel geheel afhankelijk van giften. Elke gift is daarom van harte welkom.
IBAN rekeningnummer: NL81 RABO 0301 9254 53 t.n.v. T.J.D. de Koning inzake 'Eindeloos gelukkig' te Nieuw-Lekkerland

© 2024 Eindeloos gelukkig - All Rights Reserved | Hosted by www.sth.nu