God neemt rust

Thema: Rust

“Toen God op de zevende dag Zijn werk, dat Hij gemaakt had, voltooid had, rustte Hij op de zevende dag van al Zijn werk, dat Hij gemaakt had.” (Genesis 2:2)

Hard toe zijn aan rust, dat zou dit jaar wel eens meer aan de orde kunnen zijn dan in andere jaren. Veel mensen geven aan dat de coronacrisis heel veel van hen heeft gevraagd en dat men heel erg hard toe is aan vakantie. En toen bleek dat de afgelopen weken de besmettingscijfers toch weer opliepen, was een van de dingen die je vooral hoorde dat de vakanties daar niet onder zouden moeten gaan lijden, omdat iedereen heel hard aan vakantie toe is. En ik denk dat dit klopt, alleen is de vraag wat dan eigenlijk echt rust is. Is erop uit trekken de rust, zoals rust bedoeld is? Een ding is wel duidelijk: God neemt Zelf ook rust, Hij stelt daar zelfs een hele dag per week voor in.

We gaan in de komende weken rondom de vakanties even stilstaan bij dat woordje ‘rust’. En dat aan de hand van een aantal teksten uit de Bijbel waar we dat woordje tegenkomen. Dat begint dan bij God Zelf. En je kunt je dan de vraag stellen of het voor God nodig was om te rusten? Vermoeidheid is iets dat het gevolg is van de zonde, dus dan zou je moeten zeggen dat God niet moe kan worden. Misschien dat Hij moe van ons kan worden, maar dan gebruik je het woordje met een andere betekenis. Toch is wel duidelijk dat God rust neemt na zes dagen van scheppen.

Als je goed leest in het scheppingsverhaal, dan kom je misschien zelfs nog wel tot een andere conclusie. Het zou wel eens kunnen zijn dat God elke dag rust heeft genomen. Dan zou de les voor ons nog veel groter zijn. De rust die God neemt is namelijk niet de rust om bij te komen van vermoeidheid. Het woordje ‘rusten’ in het Hebreeuws zou je ook kunnen (en misschien wel moeten) vertalen met ‘stoppen’. God stopte dus met scheppen. En dat deed Hij aan het einde van elke dag. Als er dan weer een dag voorbij was dan stopte Hij tot de volgende dag.

Kijk dan even mee wat God, telkens aan het einde van een dag deed. Als God klaar is met een dag scheppen staat er iedere keer weer: “En God zag dat het goed was. Toen was het avond geweest en het was morgen geweest”. Als God dus stopt met zijn werk, aan het einde van de dag, kijkt Hij daar met voldoening naar. Het gaat bij het rusten van God dus niet over uitrusten, maar over stoppen en kijken naar Zijn werk en tevreden zijn over wat Hij maakte. Het gaat er dus om dat Hij stopt om te genieten en dat doet Hij aan het einde van elke dag en dan op zevende dag is dat zelfs een hele dag. Opmerkelijk dat die zevende dag, de eerste dag van de mens is. Waar God stopt na zes dagen, begint de mens zijn leven op de zevende dag.

Trek je dit door dan zie je dat God ook sabbatsjaren en een jubeljaar instelt. Wat wil God nu eigenlijk? Hij wil ons leren om te stoppen en te genieten. Hij gunt je aan het einde van een dag een moment om te genieten, aan het einde van de week een hele dag om te genieten en vervolgens geeft Hij ook nog periodes om te genieten. Het is dus niet dat God ons met hangen en wurgen van vakantie tot vakantie steeds laat voortjakkeren, maar God laat ons vanuit de rust, elke keer weer beginnen om weer naar de rust toe te gaan.

Als je van rust tot rust gaat jakkeren, dan ontdek je in de vakantie dat je de helft van je vakantie eerst tot rust moet komen om te kunnen genieten. Terwijl als je doet hoe God het deed, is rusten, stoppen en genieten iets dat de basis is in je leven. Genieten van God en genieten van de werken van je handen. Dan leef je echt uit de rust en voorkom je een uitputtingsslag richting de vakantie. Dat is rust, dat mag je stoppen en hoef je niet te rennen.

Gebed: Heer, leer mij rust te nemen zoals U dat deed: Stoppen en genieten en dan weer verder.

 

 

 

 

 

Nieuwste video als podcast

Youtube kanaal

Recentste 'Tijd met God'

Geen regels meer?

Serie: Geestelijke confrontatie #11 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen; Ik ben niet gekomen om die af te schaffen, maar te vervullen.” (Mattheüs 5:17 – HSV) 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen. Ik ben niet gekomen om ze af te schaffen, maar om ze tot vervulling te brengen.” (Mattheüs 5:17 – NBV21) 

Hoe gaat Jezus eigenlijk om met alles wat voor Hem al is geweest? Is het zo dat Jezus met een totaal nieuw Koninkrijk kwam? Soms wordt dat wel gedacht. Bij Jezus zijn geen regels meer, wordt er dan al snel gezegd. Dat komt natuurlijk voort uit de gedachte dat de Farizeeën en de Schriftgeleerden fout waren. Wat zij deden klopt niet en dat wordt dan al snel uitgelegd als mensen die met allerlei regels een godsdienst in stand hielden. Ooit zei iemand tegen mij: “Als je iets moet, dan ben je religieus”.

Lees meer...

Aanbevelingen

Preekrooster 2024-2025

Preekvoorzieners die Theo de Koning willen vragen voor een preekbeurt, kunnen gebruik maken van deze link om de nog beschikbare data te bekijken en deze vervolgens vast te leggen.

Theo denkt

Bidden, maar klopt ons bidden wel...?

Bidden... maar klopt ons bidden wel?

Een paar gedachten:
Er zijn van die gebedspunten waar ik wat moeite mee heb gekregen. Ik zal er een paar noemen: Bidden om wereldvrede, bidden om vrede voor Israël of bidden voor de bekering van Israël. Of wat denk je van bidden om meer liefde onder elkaar? Of bidden tegen de seksuele moraal van deze tijd. Steeds meer dringt bij mij de vraag op of we daar wel voor kunnen bidden.
En als ik op een zieke de handen leg en er voor bid (nee, geen welvaartsevangelie, God bepaalt wat Hij doet en niet wij) vinden velen dat niet vanzelfsprekend.

Lees meer...

Eindeloos gelukkig

Eindeloos gelukkig worden begint door te wandelen in de bestemming die God voor jou heeft op aarde om uiteindelijk, door het geloof in Jezus, straks eindeloos gelukkig in de hemel te leven met God. 

Bijbelonderwijs

Om de Bijbel begrijpen willen wij je helpen door de Bijbel op een praktische manier uit te leggen. Het is ook mogelijk om je aan te melden voor een gratis mailabonnement op 'Tijd met God'.

Coaching

Niet alles in je leven gaat vanzelf of ervaar je dat je bent vastgelopen of ben je op zoek naar Gods plan met je leven. We bidden persoonlijke coachingstrajecten of trainingen aan om je daarmee te helpen.

(S)preekbeurten

Theo de Koning (s)preekt veel in kerken, voor studentengroepen of op andere plaatsen. Dat doet hij met passie en het is zijn verlangen om Gods Woord uit te leggen en de Heilige Geest de ruimte te geven.

Eindeloos gelukkig is financiëel geheel afhankelijk van giften. Elke gift is daarom van harte welkom.
IBAN rekeningnummer: NL81 RABO 0301 9254 53 t.n.v. T.J.D. de Koning inzake 'Eindeloos gelukkig' te Nieuw-Lekkerland

© 2024 Eindeloos gelukkig - All Rights Reserved | Hosted by www.sth.nu