Opnieuw beginnen?

Thema: Op weg met Paulus

“Er ontstond daarom verbittering, zodat zij uit elkaar gingen en Barnabas Markus meenam en per schip naar Cyprus vertrok.” (Handelingen 15:39)

Gaat het dan nooit mis als je allemaal Jezus en Zijn Koninkrijk wilt dienen? Wat zou dat een mooi ideaal zijn, maar je hoeft niet zo heel ver om je heen te kijken om te ontdekken dat het in de kerk helemaal vaak niet ideaal is. Kijk alleen maar even hoeveel kerken wij in ons land hebben. Sommige dorpen hebben al meer dan tien denominaties, laat staan wat er in de grote steden te vinden is. En als je dan bedenkt wat de redenen zijn geweest om weer een nieuwe kerk te beginnen. Nu kun je zeggen dat dit hoort bij de tijd waarin wij leven en in zekere zin is dat ook wel zo. Het is dan nog steeds wel de vraag hoe God hier dan tegenaan kijkt. Tegelijk is het ook eerlijk om te zeggen dat het ook in de tijd van Paulus lang niet altijd zo soepel verliep dan je vaak zou denken.

Nu was het bij Paulus nog niet zo dat er gelijk binnen de kerk al allerlei stromingen kwamen, maar eenheid was er ook lang niet altijd. Al aan het begin hebben we het er over gehad dat Johannes Markus er de brui aan gaf en terug is gegaan naar Jeruzalem. Kennelijk zijn ze hem, tijdens de vergadering in Jeruzalem weer tegengekomen. Wellicht heeft hij opnieuw gevraagd of hij mee mocht, maar voor Paulus was dit niet meer bespreekbaar. En weet je, ergens baal ik misschien diep van binnen wel van Paulus. Juist deze houding kom ik in de kerk zo vaak tegen: Een keer fout, altijd fout.

Barnabas is veel genadiger. Hij wil Johannes Markus wel meenemen. Natuurlijk was er van alles misgegaan, maar na een langere periode heeft Barnabas er toch nog geloof voor. Hij gunt hem wel een nieuwe kans. Ik geloof, zonder dat er hier veel woorden aan gegeven worden, dat dit de houding hoort te zijn in de kerk. Is er een weg terug mogelijk, of sluiten wij die al veel te vaak heel snel af? Misschien is dat ook wel het gevolg van de vele kerken die zijn ontstaan. Uiteindelijk omdat dit ontbreekt: Iemand opnieuw laten beginnen. En we hebben allemaal redenen om te vinden dat bepaalde zaken onomkeerbaar zouden moeten zijn. Toch is dat maar de vraag. Zo redeneert de wereld om ons heen wel, maar een gemeenschap die van genade leerde leven, kan die ook zo denken?

De term ‘van genade leven’ is misschien wel zo uitgesleten dat we de echte diepte daarvan zijn kwijtgeraakt. God geeft je zelfs geen nieuwe kansen, maar God laat je opnieuw beginnen. En als daar dan verschil van mening over ontstaat wordt ineens duidelijk dat bitterheid ineens op de loer ligt. Misschien is het goed om nog een helder te hebben waar bitterheid vandaan komt. Dat komt voort uit onvergevingsgezindheid. Die verbittering werkt dan uit op allerlei niveaus.

Je kunt hier gerust de vraag stellen of Paulus hier Johannes Markus wel had vergeven. De bitterheid die er ineens is, roept serieus vragen op. En die bitterheid vindt dan zijn uitweg in de relatie tussen Paulus en Barnabas. En wat je zo vaak ziet gebeuren is dat er twee partijen, twee wegen kiezen en hun eigen weg gaan. Natuurlijk, God gebruikt het door op twee terreinen door te gaan met Zijn werk, maar dat is genade en genade alleen en dat zegt niets over de situatie tussen Paulus en Barnabas. En hoe vaak maakt verschil van omgaan met gevallen mensen niet dit soort keuzes. Soms werkelijk tot totaal nieuwe kerkgenootschappen of soms tot partijvorming in de gemeente.

Ik geloof dat dit korte stukje in het boek Handelingen er echt niet voor niets staat, dit staat er als een waarschuwing en zijn wij dan een kerk die in elke situatie laat zien te beseffen dat ook wij van genade leven en opnieuw mochten beginnen en geen enkel recht hebben op het oordeel. Wat zou de kerk dan anders zijn dan de wereld om ons heen.

Gebed: Heer, het is zo makkelijk te begrijpen wat er hier gebeurt, vooral omdat ook wij zo makkelijk niet de weg van Uw genade weerspiegelen, maar leer ons altijd ruimte te geven voor genade zodat er geen nieuwe kansen ontstaan, maar dat mensen opnieuw mogen beginnen.

 

 

 

 

 

Nieuwste video als podcast

Youtube kanaal

Recentste 'Tijd met God'

Geen regels meer?

Serie: Geestelijke confrontatie #11 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen; Ik ben niet gekomen om die af te schaffen, maar te vervullen.” (Mattheüs 5:17 – HSV) 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen. Ik ben niet gekomen om ze af te schaffen, maar om ze tot vervulling te brengen.” (Mattheüs 5:17 – NBV21) 

Hoe gaat Jezus eigenlijk om met alles wat voor Hem al is geweest? Is het zo dat Jezus met een totaal nieuw Koninkrijk kwam? Soms wordt dat wel gedacht. Bij Jezus zijn geen regels meer, wordt er dan al snel gezegd. Dat komt natuurlijk voort uit de gedachte dat de Farizeeën en de Schriftgeleerden fout waren. Wat zij deden klopt niet en dat wordt dan al snel uitgelegd als mensen die met allerlei regels een godsdienst in stand hielden. Ooit zei iemand tegen mij: “Als je iets moet, dan ben je religieus”.

Lees meer...

Aanbevelingen

Preekrooster 2024-2025

Preekvoorzieners die Theo de Koning willen vragen voor een preekbeurt, kunnen gebruik maken van deze link om de nog beschikbare data te bekijken en deze vervolgens vast te leggen.

Theo denkt

Bidden, maar klopt ons bidden wel...?

Bidden... maar klopt ons bidden wel?

Een paar gedachten:
Er zijn van die gebedspunten waar ik wat moeite mee heb gekregen. Ik zal er een paar noemen: Bidden om wereldvrede, bidden om vrede voor Israël of bidden voor de bekering van Israël. Of wat denk je van bidden om meer liefde onder elkaar? Of bidden tegen de seksuele moraal van deze tijd. Steeds meer dringt bij mij de vraag op of we daar wel voor kunnen bidden.
En als ik op een zieke de handen leg en er voor bid (nee, geen welvaartsevangelie, God bepaalt wat Hij doet en niet wij) vinden velen dat niet vanzelfsprekend.

Lees meer...

Eindeloos gelukkig

Eindeloos gelukkig worden begint door te wandelen in de bestemming die God voor jou heeft op aarde om uiteindelijk, door het geloof in Jezus, straks eindeloos gelukkig in de hemel te leven met God. 

Bijbelonderwijs

Om de Bijbel begrijpen willen wij je helpen door de Bijbel op een praktische manier uit te leggen. Het is ook mogelijk om je aan te melden voor een gratis mailabonnement op 'Tijd met God'.

Coaching

Niet alles in je leven gaat vanzelf of ervaar je dat je bent vastgelopen of ben je op zoek naar Gods plan met je leven. We bidden persoonlijke coachingstrajecten of trainingen aan om je daarmee te helpen.

(S)preekbeurten

Theo de Koning (s)preekt veel in kerken, voor studentengroepen of op andere plaatsen. Dat doet hij met passie en het is zijn verlangen om Gods Woord uit te leggen en de Heilige Geest de ruimte te geven.

Eindeloos gelukkig is financiëel geheel afhankelijk van giften. Elke gift is daarom van harte welkom.
IBAN rekeningnummer: NL81 RABO 0301 9254 53 t.n.v. T.J.D. de Koning inzake 'Eindeloos gelukkig' te Nieuw-Lekkerland

© 2024 Eindeloos gelukkig - All Rights Reserved | Hosted by www.sth.nu