Bekwaam genoeg?

Thema: Gezonden zoals Jezus

“Ga dan heen, onderwijst al de volken, hen dopend in de Naam van de Vader, van de Zoon en van de Heilige Geest, hun lerend alles wat Ik u geboden heb, in acht te nemen.” (Mattheüs 28:19)

Wanneer heb je genoeg geleerd? Zojuist ging ik even koffie drinken in het gebouw waar ik mijn werkkamer heb en daar stond alles in examenopstelling. Er werd even wat gelachen toen ik tussen de tafels ging zitten en er werd gezegd: “Theo, heb je alles goed geleerd”? Mijn reactie was gelijk: “Zeker, kom maar op met jullie vragen”. Later dacht ik er over na en toen kwam de vraag op: Wanneer heb je genoeg geleerd? Of misschien anders gezegd, wanneer heb jij het gevoel dat je bekwaam genoeg bent?

Het zou natuurlijk gewoon kunnen dat jij in je werk echt bekwaam bent en dat je daar nergens je hand voor omdraait. Ik denk dat dit voor de discipelen van Jezus ook gold. Voor daar waar ze voor opgeleid waren draaiden ze hun hand nergens voor om. Petrus kon ongetwijfeld vissen als de beste. En zo hebben ze allemaal hun eigen werk gehad. Tot Jezus kwam en hen uit hun bootje haalde of bij ander werk vandaan en hen vertelde dat ze vissers van mensen zouden worden. Nu zal dat op het moment dat dit gebeurde al wel vragen genoeg opgeroepen hebben, maar ondertussen zijn ze drie jaar verder en is het moment gekomen dat Jezus naar de hemel is teruggegaan. En die discipelen waren achtergebleven met de opdracht om alle volken te onderwijzen.

Vlak voordat Jezus van hen wegging zei Hij het: “Ga dan…” Met andere woorden: Het is nu jullie tijd, jullie gaan doen wat Ik deed. Nu is het jullie tijd om te gaan. Iets van dat gevoel van een examenzaal. Heb je alles geleerd en heb je goed opgelet? Ja, dat hebben ze wel. Goed opgelet en alles geleerd, maar dan nog even dat gevoel: Zijn ze nu bekwaam genoeg? Of gewoon de vraag maar even door vertaald naar jou: Ben jij bekwaam genoeg om de volken te onderwijzen en het Koninkrijk van Jezus te brengen? Jij en ik zijn niet veel anders dan de discipelen toen. Onderdeel van het leven met Jezus is dat Hij tegen je zegt: “Ga dan…” Je krijgt gewoon niet meer de mogelijkheid om alleen maar bezig te zijn met jouw leven zoals alleen het aardse leven.

Jezus heeft je bestemd voor veel grote dingen, alleen dringt dan soms ineens die vraag op of je dat wel kunt. Wie ben jij, dat jij dat zou kunnen? Die vraag is voor zoveel mensen herkenbaar. En juist op die vraag geeft Jezus jou vandaag antwoord. Want of jij gezonden kunt zijn zoals Jezus, is het antwoord ondubbelzinnig ‘ja!’, zelfs als jij twijfelt aan je bekwaamheid. Het grote geheim is dat jouw bekwaamheid uit God is. Op het moment dat Jezus naar de hemel ging zei Hij nog iets. Hij belooft dat Hij Zijn bekwaamheid je zal geven.

In de eerste plaats moesten de discipelen wachten op de Plaatsvervanger. De Heilige Geest maakt dat zij en jij bekwaam gemaakt zullen zijn door de Geest van Jezus. Daarom zegt Hij, en dat is het tweede: “Ik ben met jullie, al de dagen, tot de voleinding van de wereld”.

Hier ligt het geheim en het antwoord op jouw bekwaamheid. Jij doet het en Hij is het. Elke dag weer. Hij is bij je en Hij is door Zijn Geest zelfs in je. En dan ga je dus in Zijn kracht, geeft Hij je de woorden, ontvang je Zijn daden. En dan gebeurt het gewoon. En is dat een avontuur? Ja, natuurlijk en soms ook gewoon spannend, maar tegelijk weet je: Hij is er altijd bij.

Gebed: Heer, ik dank U dat U mij laat gaan in Uw Naam en dat U mij Uw bekwaamheid geeft.

 

 

 

 

 

Nieuwste video als podcast

Youtube kanaal

Recentste 'Tijd met God'

Geen regels meer?

Serie: Geestelijke confrontatie #11 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen; Ik ben niet gekomen om die af te schaffen, maar te vervullen.” (Mattheüs 5:17 – HSV) 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen. Ik ben niet gekomen om ze af te schaffen, maar om ze tot vervulling te brengen.” (Mattheüs 5:17 – NBV21) 

Hoe gaat Jezus eigenlijk om met alles wat voor Hem al is geweest? Is het zo dat Jezus met een totaal nieuw Koninkrijk kwam? Soms wordt dat wel gedacht. Bij Jezus zijn geen regels meer, wordt er dan al snel gezegd. Dat komt natuurlijk voort uit de gedachte dat de Farizeeën en de Schriftgeleerden fout waren. Wat zij deden klopt niet en dat wordt dan al snel uitgelegd als mensen die met allerlei regels een godsdienst in stand hielden. Ooit zei iemand tegen mij: “Als je iets moet, dan ben je religieus”.

Lees meer...

Aanbevelingen

Preekrooster 2024-2025

Preekvoorzieners die Theo de Koning willen vragen voor een preekbeurt, kunnen gebruik maken van deze link om de nog beschikbare data te bekijken en deze vervolgens vast te leggen.

Theo denkt

Bidden, maar klopt ons bidden wel...?

Bidden... maar klopt ons bidden wel?

Een paar gedachten:
Er zijn van die gebedspunten waar ik wat moeite mee heb gekregen. Ik zal er een paar noemen: Bidden om wereldvrede, bidden om vrede voor Israël of bidden voor de bekering van Israël. Of wat denk je van bidden om meer liefde onder elkaar? Of bidden tegen de seksuele moraal van deze tijd. Steeds meer dringt bij mij de vraag op of we daar wel voor kunnen bidden.
En als ik op een zieke de handen leg en er voor bid (nee, geen welvaartsevangelie, God bepaalt wat Hij doet en niet wij) vinden velen dat niet vanzelfsprekend.

Lees meer...

Eindeloos gelukkig

Eindeloos gelukkig worden begint door te wandelen in de bestemming die God voor jou heeft op aarde om uiteindelijk, door het geloof in Jezus, straks eindeloos gelukkig in de hemel te leven met God. 

Bijbelonderwijs

Om de Bijbel begrijpen willen wij je helpen door de Bijbel op een praktische manier uit te leggen. Het is ook mogelijk om je aan te melden voor een gratis mailabonnement op 'Tijd met God'.

Coaching

Niet alles in je leven gaat vanzelf of ervaar je dat je bent vastgelopen of ben je op zoek naar Gods plan met je leven. We bidden persoonlijke coachingstrajecten of trainingen aan om je daarmee te helpen.

(S)preekbeurten

Theo de Koning (s)preekt veel in kerken, voor studentengroepen of op andere plaatsen. Dat doet hij met passie en het is zijn verlangen om Gods Woord uit te leggen en de Heilige Geest de ruimte te geven.

Eindeloos gelukkig is financiëel geheel afhankelijk van giften. Elke gift is daarom van harte welkom.
IBAN rekeningnummer: NL81 RABO 0301 9254 53 t.n.v. T.J.D. de Koning inzake 'Eindeloos gelukkig' te Nieuw-Lekkerland

© 2024 Eindeloos gelukkig - All Rights Reserved | Hosted by www.sth.nu