Wel zo eerlijk

Thema: Op weg naar Golgotha

“Want de Zoon des mensen zal komen in de heerlijkheid van Zijn Vader, met Zijn engelen, en dan zal Hij ieder vergelden naar zijn daden.” (Mattheüs 16:27)

Het geeft altijd discussie als je het moet hebben over de toekomst van hen die niet geloven. Sommige mensen drukken bij dit thema direct op ‘afsluiten’ en zeker als je zegt dat er een oordeelsdag zal zijn. Ik weet dat ik ooit iemand sprak die reageerde op een opmerking van mij over hemel en hel en die zei: “Dus mijn ouders, die niets met God hadden, komen dus niet in de hemel?”. En de toon waarmee dit was gezegd was in ieder geval verre van vriendelijk. Het is ook gewoon een lastig onderwerp, vooral omdat we aan de ene kant niemand een verschrikkelijke eeuwigheid gunnen, maar ook speelt mee dat God vooral lief en goed moet zijn. Wij zijn zover eigen baas geworden, dat God, als Hij aanzien wil krijgen, Zich moet aanpassen aan de maat van mensen. En nee, ik denk niet, dat als je een trouwe lezer bent van ‘Tijd met God’ dat je zo denkt, maar die manier van denken komt zo dichtbij ons, dat we het bijna niet meer kunnen weerleggen.

Mocht je het wel weerleggen en we op Bijbelse grond zeggen dat er een scheiding komt tussen gelovigen en ongelovigen dan kun je ervan uitgaan dat de waardering voor je mening snel afneemt. Iets van: “Dus jij gelooft dat alleen christenen in de hemel komen”, word je dan al snel toegesnauwd. Jezus was nog niet uitgesproken over dat volgen van Hem. Je zou eigenlijk moeten zeggen op die gesnauwde reactie op je mening: “Ik geloof niet dat er alleen christenen in de hemel komen, ik geloof dat er alleen mensen komen die hun belangen onderschikt hebben gemaakt aan die van Jezus en Hem zijn gaan volgen”.

Dat is wel stellig, maar wel precies wat Jezus zegt. Hij zegt namelijk dat degenen die hun kruis opnemen, zichzelf kruisigen en dus het leven in Hem zoeken, dat zij hun ziel beschermen. Dat die prijs hoog is, dat weten we en dat weet Jezus ook. Alleen kun je je afvragen dat je de prijs te hoog zou vinden en daardoor het maar voor lief neemt om schade aan je ziel te lijden. Uiteindelijk draait het daar bij Jezus gewoon op uit. Ja, de prijs om Hem te volgen is hoog, het kost je jezelf, maar daarmee behoud je wel je ziel en dus het leven.

Wat heb je eraan als je met jouw carrière en mening, met jouw leven en jouw belangen de hele wereld zou winnen en wat mij betreft wereldpresident zou worden, maar je verliest daarmee je ziel? Dan heb je 80 jaar een leven in weelde en in je eigen zin gehad, maar dan volgt er een eeuwigheid zonder God en zonder toekomst. Want, zegt Jezus dan, de Zoon van de mensen zal in de heerlijkheid van Zijn Vader met de engelen komen en dan zal ieder vergelding ontvangen voor zijn daden.

Opmerkelijk dat Jezus het hier over onze daden heeft en niet over ons geloof. Ja, uit onze daden blijkt ons geloof, maar toch heeft Hij het hier dan over het eerste. Die daden hebben alles te maken met de daad van het opnemen van je kruis om Hem te volgen. Uiteindelijk komen we in de hemel omdat we Jezus volgen. Heel letterlijk zelfs. Je loopt alleen richting het Vaderhuis als je achter de Zoon aanloopt. Iemand die daar geen interesse in heeft, komt ook gewoon ergens anders aan. Dat is gewoon een keus, hoe dramatisch ook.

Jezus zegt over dit thema niet eens zo heel veel. Nu even laat Hij zien waar het over gaat. Geloven wordt zichtbaar in je daden en je daden zijn straks de maat. Hoeveel hebben we dan over voor Jezus? Echt geloven betekent ook echt volgen. Hetzelfde doen als Hij, jezelf verloochenen en voor Hem leven. Het is een radicale boodschap, dat klopt wel, maar hoe zou het anders moeten klinken dan? Iets van ‘leef voor het vaderland weg, je komt er toch wel’? Het zou een onrechtvaardige toestand worden, daar in de heerlijkheid van God. En soms, moet je deze dingen dan gewoon zeggen en doorgeven, want God is rechtvaardig en eerlijk. En alleen achter Jezus aan Die betaalde, is de deur open. En ondertussen leven wij als volgelingen van Jezus in gehoorzaamheid aan Hem, eenvoudig omdat Hij de schuld betaalde. En zo zien wij Hem nu al binnengegaan in Zijn Koninkrijk. Nu alleen nog in de hemel, maar straks ook helemaal op aarde als die nieuw in geworden en tot die tijd laten we Zijn Koninkrijk al wel op aarde zien.

Gebed: Heer, help mij om met Uw eerlijkheid om te gaan, ook in situaties waar men echt niet zit te wachten op een eerlijke boodschap van U.

 

 

 

 

 

Nieuwste video als podcast

Youtube kanaal

Recentste 'Tijd met God'

Geen regels meer?

Serie: Geestelijke confrontatie #11 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen; Ik ben niet gekomen om die af te schaffen, maar te vervullen.” (Mattheüs 5:17 – HSV) 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen. Ik ben niet gekomen om ze af te schaffen, maar om ze tot vervulling te brengen.” (Mattheüs 5:17 – NBV21) 

Hoe gaat Jezus eigenlijk om met alles wat voor Hem al is geweest? Is het zo dat Jezus met een totaal nieuw Koninkrijk kwam? Soms wordt dat wel gedacht. Bij Jezus zijn geen regels meer, wordt er dan al snel gezegd. Dat komt natuurlijk voort uit de gedachte dat de Farizeeën en de Schriftgeleerden fout waren. Wat zij deden klopt niet en dat wordt dan al snel uitgelegd als mensen die met allerlei regels een godsdienst in stand hielden. Ooit zei iemand tegen mij: “Als je iets moet, dan ben je religieus”.

Lees meer...

Aanbevelingen

Preekrooster 2024-2025

Preekvoorzieners die Theo de Koning willen vragen voor een preekbeurt, kunnen gebruik maken van deze link om de nog beschikbare data te bekijken en deze vervolgens vast te leggen.

Theo denkt

Bidden, maar klopt ons bidden wel...?

Bidden... maar klopt ons bidden wel?

Een paar gedachten:
Er zijn van die gebedspunten waar ik wat moeite mee heb gekregen. Ik zal er een paar noemen: Bidden om wereldvrede, bidden om vrede voor Israël of bidden voor de bekering van Israël. Of wat denk je van bidden om meer liefde onder elkaar? Of bidden tegen de seksuele moraal van deze tijd. Steeds meer dringt bij mij de vraag op of we daar wel voor kunnen bidden.
En als ik op een zieke de handen leg en er voor bid (nee, geen welvaartsevangelie, God bepaalt wat Hij doet en niet wij) vinden velen dat niet vanzelfsprekend.

Lees meer...

Eindeloos gelukkig

Eindeloos gelukkig worden begint door te wandelen in de bestemming die God voor jou heeft op aarde om uiteindelijk, door het geloof in Jezus, straks eindeloos gelukkig in de hemel te leven met God. 

Bijbelonderwijs

Om de Bijbel begrijpen willen wij je helpen door de Bijbel op een praktische manier uit te leggen. Het is ook mogelijk om je aan te melden voor een gratis mailabonnement op 'Tijd met God'.

Coaching

Niet alles in je leven gaat vanzelf of ervaar je dat je bent vastgelopen of ben je op zoek naar Gods plan met je leven. We bidden persoonlijke coachingstrajecten of trainingen aan om je daarmee te helpen.

(S)preekbeurten

Theo de Koning (s)preekt veel in kerken, voor studentengroepen of op andere plaatsen. Dat doet hij met passie en het is zijn verlangen om Gods Woord uit te leggen en de Heilige Geest de ruimte te geven.

Eindeloos gelukkig is financiëel geheel afhankelijk van giften. Elke gift is daarom van harte welkom.
IBAN rekeningnummer: NL81 RABO 0301 9254 53 t.n.v. T.J.D. de Koning inzake 'Eindeloos gelukkig' te Nieuw-Lekkerland

© 2024 Eindeloos gelukkig - All Rights Reserved | Hosted by www.sth.nu