Jezus volgen is Zijn leven aanvaarden

Thema: Op weg naar Golgotha

“Toen zei Jezus tegen Zijn discipelen: Als iemand achter Mij aan wil komen, moet hij zichzelf verloochenen, zijn kruis opnemen en Mij volgen.” (Mattheüs 16:24)

Op welke manier volg jij Jezus? Gewoon door te doen wat Hij vraagt? En door op dezelfde manier te leven zoals Hij? Is dat zo? Of is dit het keurige kerkelijke antwoord? Ik vraag het maar even, omdat mijn ervaring is dat ik Jezus echt wel wil volgen en ik wil echt wel doen wat Hij wil dat ik doe, maar als het even iets is dat dwars tegen mijn plannen ingaat, ik ook wel eerlijk moet zeggen dat ik Hem dan misschien wel even heel wat minder volg. Of heb alleen ik hier maar last van? Gezien het feit dat Jezus deze vraag ook nog even nadrukkelijk met Zijn discipelen bespreekt, zal ik toch niet de enige zijn die hier soms last van heeft.

Het is natuurlijk net na het moment dat Petrus een poging deed om Jezus terecht te wijzen. Hij wilde niet dat Jezus zou gaan lijden en sterven. Naast dat het ook te maken had met de schriftgeleerden en de doorlopend lastige tegenstanders van Jezus, is er nog wel iets meer te bedenken waardoor Petrus zo reageerde. Als Jezus immers zou gaan sterven, dan zou Petrus geen Jezus meer hebben. Juist Hem Die hij zo bewonderde en Die hij helemaal niet kon missen. Jezus volgen, dat wilde Petrus wel, alleen wel op de manier die paste bij zijn visie en levensstijl. Petrus wilde dus zijn leven met Jezus overeind houden.

Op dat punt begint Jezus dan over het achter Hem aankomen te spreken. Juist op dat moment gaat Jezus uitleggen wat het betekent om Hem te volgen en hoe je dat moet doen. Als je Jezus wilt volgen, dan moet je jezelf verloochenen en je kruis opnemen en zo Hem volgen. Dat ‘je kruis opnemen’ is nogal eens uitgelegd als dat ieder huis zijn eigen kruis heeft. Iedereen heeft moeilijkheden in het leven en dat hoort er nu eenmaal bij als je Jezus wilt volgen. Op twee manieren is dat eigenlijk een wat vreemde redenatie, want iemand die niet gelooft en moeilijke dingen meemaakt, neemt die dan ook zijn kruis op zich? En nog iets heel anders, Jezus verbindt het opnemen van je kruis met jezelf verloochenen.

Eigenlijk bedoelt Jezus het heel erg letterlijk. Je zou bijna moeten zeggen dat Jezus zegt: Jij moet letterlijk aan het kruis geslagen worden. Pardon? Is dat de boodschap van Jezus? Nou, dan moet je even bedenken wat het straks betekent op het moment dat Petrus, Jezus verloochend. Wat doet Petrus dan? Dan ontkent hij dat hij Jezus kent. Als je dat nog verder doortrekt en het niet over het kennen van Jezus gaat, maar als iemand Jezus verloochend doordat hij Hem niet erkent, dan doe je dus eigenlijk of Hij er niet is, net zoals Petrus doet alsof er geen band is tussen hem en Jezus.

Als Jezus zegt dat om Hem te kunnen volgen, je jezelf moet verloochenen, dan betekent dit dat je ontkent dat jij er bent. Als mens mag jij er natuurlijk wel zijn, maar geestelijk in het volgen van Jezus, ben jij niet langer bepalend. In diezelfde lijn moet je het opnemen van je kruis zien. Of eigenlijk nog een stap verder, met je eigen kruis opnemen, betekent dat jij jezelf dood. Nee, niet letterlijk, maar geestelijk wel. Dit is precies van Paulus later zal zeggen als hij schrijft dat hij met Christus is gekruisigd. Jezus bedoelt te zeggen dat jouw hele leven niet langer meer draait om jouw belangen, om jouw keuzes en om wat jij wilt. Dat leven ben je bereidt om te kruisigen. Niet meer jij leeft, maar Jezus leeft in jou. Daar waar jij jezelf verloochend en kruisigt, daar maak je een hele bewuste keus om Jezus te volgen en in Hem te leven. Jouw leven heeft niet langer bestaansrecht meer, maar je laat elke keuze, elk belang, alles wat je bent bepalen door Jezus.

Even terug nog naar Petrus, die net alles heeft gedaan om Jezus bij zich te kunnen houden, dat waren zijn belangen, maar niet het belang van Jezus. Het Koninkrijk van Jezus zou er helemaal niet mee geholpen zijn en daarom had Petrus hier zijn belangen moeten loslaten en alleen gericht moeten zijn op Jezus’ belang en Zijn Koninkrijk. En juist dit onderwijs van Jezus helpt je om ook Jezus te volgen als jij eigenlijk andere plannen had en alleen op die manier kom je echt achter Jezus aan. En ja, soms lijken de wegen van God ondoorgrondelijk, onbegrijpelijk en soms niet logisch om te volgen. Het staat soms echt haaks op jouw leven en op dat van de maatschappij, maar alleen dan kun je Jezus volgen. Het is niet voor niets dat Jezus ergens vraagt om eerst de kosten te berekenen voordat je Hem gaat volgen. De prijs in dit leven is hoog, want zelfs je eigen leven is niet meer bepalend. En uiteindelijk kom je dan, samen met Hem in Zijn heerlijkheid en die van Zijn Vader en de engelen. Zo volg je Hem, tot aan Thuis.

Gebed: Heer, mijn leven verloochenen en niet iets dat ik het liefst doe, want mijn belangen lijken soms zo belangrijk, maar U maakt duidelijk dat het zo niet is en daarom wil ik mijzelf verloochenen om in U te geloven.

 

 

 

 

 

Nieuwste video als podcast

Youtube kanaal

Recentste 'Tijd met God'

Geen regels meer?

Serie: Geestelijke confrontatie #11 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen; Ik ben niet gekomen om die af te schaffen, maar te vervullen.” (Mattheüs 5:17 – HSV) 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen. Ik ben niet gekomen om ze af te schaffen, maar om ze tot vervulling te brengen.” (Mattheüs 5:17 – NBV21) 

Hoe gaat Jezus eigenlijk om met alles wat voor Hem al is geweest? Is het zo dat Jezus met een totaal nieuw Koninkrijk kwam? Soms wordt dat wel gedacht. Bij Jezus zijn geen regels meer, wordt er dan al snel gezegd. Dat komt natuurlijk voort uit de gedachte dat de Farizeeën en de Schriftgeleerden fout waren. Wat zij deden klopt niet en dat wordt dan al snel uitgelegd als mensen die met allerlei regels een godsdienst in stand hielden. Ooit zei iemand tegen mij: “Als je iets moet, dan ben je religieus”.

Lees meer...

Aanbevelingen

Preekrooster 2024-2025

Preekvoorzieners die Theo de Koning willen vragen voor een preekbeurt, kunnen gebruik maken van deze link om de nog beschikbare data te bekijken en deze vervolgens vast te leggen.

Theo denkt

Bidden, maar klopt ons bidden wel...?

Bidden... maar klopt ons bidden wel?

Een paar gedachten:
Er zijn van die gebedspunten waar ik wat moeite mee heb gekregen. Ik zal er een paar noemen: Bidden om wereldvrede, bidden om vrede voor Israël of bidden voor de bekering van Israël. Of wat denk je van bidden om meer liefde onder elkaar? Of bidden tegen de seksuele moraal van deze tijd. Steeds meer dringt bij mij de vraag op of we daar wel voor kunnen bidden.
En als ik op een zieke de handen leg en er voor bid (nee, geen welvaartsevangelie, God bepaalt wat Hij doet en niet wij) vinden velen dat niet vanzelfsprekend.

Lees meer...

Eindeloos gelukkig

Eindeloos gelukkig worden begint door te wandelen in de bestemming die God voor jou heeft op aarde om uiteindelijk, door het geloof in Jezus, straks eindeloos gelukkig in de hemel te leven met God. 

Bijbelonderwijs

Om de Bijbel begrijpen willen wij je helpen door de Bijbel op een praktische manier uit te leggen. Het is ook mogelijk om je aan te melden voor een gratis mailabonnement op 'Tijd met God'.

Coaching

Niet alles in je leven gaat vanzelf of ervaar je dat je bent vastgelopen of ben je op zoek naar Gods plan met je leven. We bidden persoonlijke coachingstrajecten of trainingen aan om je daarmee te helpen.

(S)preekbeurten

Theo de Koning (s)preekt veel in kerken, voor studentengroepen of op andere plaatsen. Dat doet hij met passie en het is zijn verlangen om Gods Woord uit te leggen en de Heilige Geest de ruimte te geven.

Eindeloos gelukkig is financiëel geheel afhankelijk van giften. Elke gift is daarom van harte welkom.
IBAN rekeningnummer: NL81 RABO 0301 9254 53 t.n.v. T.J.D. de Koning inzake 'Eindeloos gelukkig' te Nieuw-Lekkerland

© 2024 Eindeloos gelukkig - All Rights Reserved | Hosted by www.sth.nu