Belangrijkste is dat Christus wordt verkondigt

Thema: Filippenzen

“Maar wat dan nog? Toch wordt Christus op allerlei wijze verkondigd, of het nu als een voorwendsel is of in waarheid; en daarover verblijd ik mij, ja, zal ik mij ook verblijden.” (Filippenzen 1: 18)

Maakt het wat uit hoe er gepreekt wordt? Mijn eerste reactie is, bijna logisch als voorganger: “Ja natuurlijk maakt dat wat uit”. Maar als je leest wat Paulus schrijft aan de gemeente in Filippi dan kom je er achter dat dit Paulus niet veel lijkt uit te maken. Hij stelt eigenlijk alleen maar dat Christus verkondigd moet worden en dan maakt de manier niet uit. Eigenlijk lijkt hij gewoon te zeggen dat als je Christus preekt, dat hoe dan ook een krachtige boodschap is omdat het over Jezus gaat. Het helpt je wel even om terug te gaan naar de basis dat God de verkondiging gebruikt omdat het Zijn verkondiging is. Alleen is er nog een puntje, namelijk dat het hier niet gaat over vurig preken, goed preken of wat ook, er speelt iets heel anders een rol bij de uitspraak van Paulus.

Wat is er aan de hand in Filippi? Er zijn twee soorten predikers. Predikers met verschillende motieven. Er blijken predikers te zijn die Christus wel preken, maar dat uit afgunst doen en met het doel om ruzie te maken. De boodschap is niet echt iets mis mee, maar ze zetten zich af tegen Paulus die in de gevangenis zit. Eigenlijk zijn ze jaloers op wat er door Paulus in de wereld is gebeurd door zijn verkondiging. En nu hij in de gevangenis zit maken ze hem eigenlijk verdacht.

Er zijn ook anderen, die uit welwillendheid en liefde Christus verkondigen. En die liefde is niet alleen liefde tot God, maar ook liefde tot Paulus. Als je even goed kijkt naar de verzen 15 tot en met 17 dan merk je dat er eigenlijk het een en ander niet helemaal klopt in de vertaling. Paulus noemt eerst degenen die uit afgunst preken en vervolgens degenen die uit liefde preken en vervolgens heeft hij het in vers 16 over die eersten die uit afgunst preekten en dan in vers 17 klopt er niet veel meer van de zin, zeker niet in het origineel. Het woordje ‘laatsten’ is maar toegevoegd omdat er anders niet veel van klopte. In de oudere handschriften waren de verzen 16 en 17 omgedraaid, maar kennelijk heeft met in latere handschriften de volgorde in vers 15 willen aanhouden in het vervolg.

Paulus eindigt eigenlijk in vers 15 met degenen die uit welwillendheid Christus preekten en hij maakt dan de zin af zoals in vers 17. Eigenlijk staat er als vervolg op vers 15 dan: Uit welwillendheid en uit liefde omdat zij weten dat ik tot verdediging van het Evangelie aangesteld ben. En dan komt pas vers 16 over die eersten die uit afgunst preekten. Als je vers 15 en 17 zo aan elkaar leest merk je dat het die groep met welwillende predikers ook echt om Paulus te doen is geweest, want de liefde die daar genoemd wordt is gericht op Paulus. Ze spreken dus goed over Paulus en zijn manier van het Evangelie dienen en dat in tegenstelling tot die eersten die Paulus jaloers aanvallen.

Is dit nu zo belangrijk? Jazeker, want met dit in je achterhoofd zegt Paulus: “Maar het maakt niet uit dat Christus op allerlei manieren wordt gepreekt, of het nu met een dubbele agenda is of zoals het hoort, Christus wordt verkondigt en daar ben ik blij over”. Paulus zegt niet dat het allemaal mag en kan, maar uiteindelijk is Paulus blij dat Christus verkondigd wordt, zelfs als het hem zelf zijn goede naam kost door jaloerse predikers. Paulus laat hier zien dat ze zaak van Christus hem meer waard is dan zijn eigen eer. Zelfs, ondanks dat het hem pijn doet dat hij zo naar beneden wordt getrapt, is voor Paulus het veel belangrijker dat overal Christus wordt gepreekt. Misschien komen wij nooit in dit soort omstandigheden, maar jezelf verloochenen, omdat het je ten diepste gaat om de verkondiging van Christus, dat laat Paulus hier in een extreme vorm zien. Een les apart!

Gebed: Heer, de verkondiging van Christus zal altijd kracht hebben, die les is al een grote, maar de les van zelfverloochening omdat het altijd en overal in de eerste plaats om U moet gaan, die les is hier wel heel confronterend.

 

 

 

 

 

Nieuwste video als podcast

Youtube kanaal

Recentste 'Tijd met God'

Geen regels meer?

Serie: Geestelijke confrontatie #11 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen; Ik ben niet gekomen om die af te schaffen, maar te vervullen.” (Mattheüs 5:17 – HSV) 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen. Ik ben niet gekomen om ze af te schaffen, maar om ze tot vervulling te brengen.” (Mattheüs 5:17 – NBV21) 

Hoe gaat Jezus eigenlijk om met alles wat voor Hem al is geweest? Is het zo dat Jezus met een totaal nieuw Koninkrijk kwam? Soms wordt dat wel gedacht. Bij Jezus zijn geen regels meer, wordt er dan al snel gezegd. Dat komt natuurlijk voort uit de gedachte dat de Farizeeën en de Schriftgeleerden fout waren. Wat zij deden klopt niet en dat wordt dan al snel uitgelegd als mensen die met allerlei regels een godsdienst in stand hielden. Ooit zei iemand tegen mij: “Als je iets moet, dan ben je religieus”.

Lees meer...

Aanbevelingen

Preekrooster 2024-2025

Preekvoorzieners die Theo de Koning willen vragen voor een preekbeurt, kunnen gebruik maken van deze link om de nog beschikbare data te bekijken en deze vervolgens vast te leggen.

Theo denkt

Bidden, maar klopt ons bidden wel...?

Bidden... maar klopt ons bidden wel?

Een paar gedachten:
Er zijn van die gebedspunten waar ik wat moeite mee heb gekregen. Ik zal er een paar noemen: Bidden om wereldvrede, bidden om vrede voor Israël of bidden voor de bekering van Israël. Of wat denk je van bidden om meer liefde onder elkaar? Of bidden tegen de seksuele moraal van deze tijd. Steeds meer dringt bij mij de vraag op of we daar wel voor kunnen bidden.
En als ik op een zieke de handen leg en er voor bid (nee, geen welvaartsevangelie, God bepaalt wat Hij doet en niet wij) vinden velen dat niet vanzelfsprekend.

Lees meer...

Eindeloos gelukkig

Eindeloos gelukkig worden begint door te wandelen in de bestemming die God voor jou heeft op aarde om uiteindelijk, door het geloof in Jezus, straks eindeloos gelukkig in de hemel te leven met God. 

Bijbelonderwijs

Om de Bijbel begrijpen willen wij je helpen door de Bijbel op een praktische manier uit te leggen. Het is ook mogelijk om je aan te melden voor een gratis mailabonnement op 'Tijd met God'.

Coaching

Niet alles in je leven gaat vanzelf of ervaar je dat je bent vastgelopen of ben je op zoek naar Gods plan met je leven. We bidden persoonlijke coachingstrajecten of trainingen aan om je daarmee te helpen.

(S)preekbeurten

Theo de Koning (s)preekt veel in kerken, voor studentengroepen of op andere plaatsen. Dat doet hij met passie en het is zijn verlangen om Gods Woord uit te leggen en de Heilige Geest de ruimte te geven.

Eindeloos gelukkig is financiëel geheel afhankelijk van giften. Elke gift is daarom van harte welkom.
IBAN rekeningnummer: NL81 RABO 0301 9254 53 t.n.v. T.J.D. de Koning inzake 'Eindeloos gelukkig' te Nieuw-Lekkerland

© 2024 Eindeloos gelukkig - All Rights Reserved | Hosted by www.sth.nu