Dansen voor God

“U hebt voor mij mijn rouwklacht veranderd in een reidans, U hebt mijn rouwgewaad losgemaakt en mij met blijdschap omgord. Daarom zal mijn eer voor U psalmen zingen en niet zwijgen. HEERE, mijn God, voor eeuwig zal ik U loven.” (Psalm 30:12 en 13)

Zingen in de kerk, nee dat mag niet. Tenminste, het wordt zeer dringend afgeraden. Ik weet niet hoe jou dat vergaat, maar ik moet je eerlijk zeggen dat het mij niet meevalt om mijn mond te houden. Zeker bij een lied dat echt je hart raakt. En zeker als voorganger, vaak vol in beeld, kun je het gewoon niet maken om een verkeerd voorbeeld te geven. Dus regelmatig betekent dat op je lip bijten. Gelukkig mogen we thuis natuurlijk wel gewoon zingen. Of zijn we dat verleerd en hebben we dat dienst op zondag daar voor nodig? Of misschien is er nog wel een andere reden waarom we, waar het wel kan, we toch maar vaak weinig zingen? Is er wel een reden om te zingen?

De laatste paar diensten heb ik gepreekt over goede voornemens en dat als dit iets is dat moet, het er nooit echt van zal komen. Als je niet om een reden iets doet, stopt het meestal snel. Moeten is namelijk geen optie. Daarom zal ik ook niet tegen je zeggen dat je moet gaan zingen waar je kunt. Ik wil wel aan je vragen of je nog redenen kunt bedenken om te zingen. En zelfs meer dan dat: zingen en dansen. Met andere woorden: Alles wat je hebt gebruiken om te zingen, God te loven, Hem glorie te zingen en dansend voor Zijn troon.

Overigens mag zingen misschien nu niet, maar niemand heeft iets over dansen gezegd. Dansen in de kerk. Ook als je met weinig bent kan dat wel. Misschien kijk je nu met een blik van: waar moet dit nu heen? Waarom zoveel nadruk op zingen en dansen? Omdat als je echt een reden hebt om uitbundig te zijn, dan houd je dat niet binnen. En dat is niet omdat ik dit zeg, maar omdat dit ontzettend Bijbels is. Pak als voorbeeld Psalm 30 er maar even bij. Die psalm eindigt met reidans en zingen zonder ophouden. En dat is niet zomaar, maar er was ook reden genoeg om een besluit te nemen om nooit meer te stoppen met zingen. Het loopt uit in een eeuwigdurend lied.

Kennelijk was er nogal wat gebeurd. Waarschijnlijk heeft David deze psalm geschreven. Iemand anders zou hem ook voor hem geschreven kunnen hebben, maar hoe dan ook er blijken tijden geweest te zijn die benoemd worden als dat er een genezing heeft plaatsgevonden, hij is opgetrokken uit het graf en kennelijk is zijn leven over het randje van de dood gegaan. Er blijken dan ook nog eens vijanden te zijn. En ondanks dat hij dacht dat hij altijd wel zou kunnen standhouden, toch bleek dat wel erg overmoedig. Hij heeft geroepen in al die nood tot God en hij heeft zelfs gezegd dat in het graf hij God in ieder geval niet kon loven. Hij was al in een rouwstemming. En dan grijpt God in. Ziekte verdwijnt, dood is niet meer in beeld en ook de vijanden zwijgen. Met andere woorden: God brengt licht in zijn leven.

In plaats van klagen en rouwen, gaat hij dansen! Dansen in de kerk, zou je kunnen zeggen. Dansen voor God is echt Bijbels. David deed dat ook al voor de ark uit, maar dansen was heel normaal. Je leest op heel veel plaatsen dat er gedanst wordt voor God. Wanneer gebeurt dat? Altijd als de gelovige beseft hoe goed God is voor hem. Dan ontstaat er een eeuwigdurend lied en wordt er gedanst. Begrijp je waar ik mee begon dat wij misschien wel te weinig redenen hebben, of te weinig redenen weten om te zingen en te dansen. Laten wij eigenlijk ons hart nog wel raken door wat God doet in ons leven? Als je dat beseft dan dans je toch door je huis en dan kun je ook in de kerk toch niet langer blijven zitten. Moeten we dan niet dansen en zingen? Nee, niet moeten, we willen niets anders meer.

Misschien vind je het vreemd van mij, maar ik kan niet zo goed zittend zingen. Als ik echt vol van God ben, dan zing ik met mijn stem en mijn lichaam. En blijkbaar ben ik in goed gezelschap en dansten al velen voor ons zo voor God om Hem te eren, omdat ze niet meer konden zwijgen en niet meer stil konden zitten om wat God deed voor hen. Als dat al in het Oude Testament gebeurt, hoeveel te meer wij die nog zoveel meer in Jezus hebben ontvangen? Zing dan en dans met alles wat je in je hebt.

Gebed: Heer, ik wil dansen en zingen omdat U mij zoveel hebt gegeven, een eeuwigdurend lied!

 

 

 

 

 

Nieuwste video als podcast

Youtube kanaal

Recentste 'Tijd met God'

Geen regels meer?

Serie: Geestelijke confrontatie #11 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen; Ik ben niet gekomen om die af te schaffen, maar te vervullen.” (Mattheüs 5:17 – HSV) 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen. Ik ben niet gekomen om ze af te schaffen, maar om ze tot vervulling te brengen.” (Mattheüs 5:17 – NBV21) 

Hoe gaat Jezus eigenlijk om met alles wat voor Hem al is geweest? Is het zo dat Jezus met een totaal nieuw Koninkrijk kwam? Soms wordt dat wel gedacht. Bij Jezus zijn geen regels meer, wordt er dan al snel gezegd. Dat komt natuurlijk voort uit de gedachte dat de Farizeeën en de Schriftgeleerden fout waren. Wat zij deden klopt niet en dat wordt dan al snel uitgelegd als mensen die met allerlei regels een godsdienst in stand hielden. Ooit zei iemand tegen mij: “Als je iets moet, dan ben je religieus”.

Lees meer...

Aanbevelingen

Preekrooster 2024-2025

Preekvoorzieners die Theo de Koning willen vragen voor een preekbeurt, kunnen gebruik maken van deze link om de nog beschikbare data te bekijken en deze vervolgens vast te leggen.

Theo denkt

Bidden, maar klopt ons bidden wel...?

Bidden... maar klopt ons bidden wel?

Een paar gedachten:
Er zijn van die gebedspunten waar ik wat moeite mee heb gekregen. Ik zal er een paar noemen: Bidden om wereldvrede, bidden om vrede voor Israël of bidden voor de bekering van Israël. Of wat denk je van bidden om meer liefde onder elkaar? Of bidden tegen de seksuele moraal van deze tijd. Steeds meer dringt bij mij de vraag op of we daar wel voor kunnen bidden.
En als ik op een zieke de handen leg en er voor bid (nee, geen welvaartsevangelie, God bepaalt wat Hij doet en niet wij) vinden velen dat niet vanzelfsprekend.

Lees meer...

Eindeloos gelukkig

Eindeloos gelukkig worden begint door te wandelen in de bestemming die God voor jou heeft op aarde om uiteindelijk, door het geloof in Jezus, straks eindeloos gelukkig in de hemel te leven met God. 

Bijbelonderwijs

Om de Bijbel begrijpen willen wij je helpen door de Bijbel op een praktische manier uit te leggen. Het is ook mogelijk om je aan te melden voor een gratis mailabonnement op 'Tijd met God'.

Coaching

Niet alles in je leven gaat vanzelf of ervaar je dat je bent vastgelopen of ben je op zoek naar Gods plan met je leven. We bidden persoonlijke coachingstrajecten of trainingen aan om je daarmee te helpen.

(S)preekbeurten

Theo de Koning (s)preekt veel in kerken, voor studentengroepen of op andere plaatsen. Dat doet hij met passie en het is zijn verlangen om Gods Woord uit te leggen en de Heilige Geest de ruimte te geven.

Eindeloos gelukkig is financiëel geheel afhankelijk van giften. Elke gift is daarom van harte welkom.
IBAN rekeningnummer: NL81 RABO 0301 9254 53 t.n.v. T.J.D. de Koning inzake 'Eindeloos gelukkig' te Nieuw-Lekkerland

© 2024 Eindeloos gelukkig - All Rights Reserved | Hosted by www.sth.nu