Lijden heeft niet het laatste woord

Thema: Heeft lijden zin?

“De rechtvaardige heeft veel ellende, maar uit dat alles redt de HEERE hem.” (Psalm 34:20)

Aan ons, als gelovigen gaat het lijden niet voorbij. Het lijden treft ons ook en misschien op een bepaalde manier ook wel meer dan iemand die niet gelooft. Iemand die niet gelooft lijdt wel aan de gebrokenheid van deze wereld, maar niet aan het lijden dat je als christen kunt overkomen omdat je ook lijdt om Christus wil. Volgen van Jezus kost je lijden. Daar kun je een discussie over voeren, maar Jezus is daar heel duidelijk over. Er hangt een prijs aan het volgen van Jezus. Niet voor niets vraagt Jezus je om eerst de kosten te overrekenen. Over het lijden om Christus wil gaan we nog wel meer zeggen, maar eerst even een andere kant die daarbij hoort.

Als je een bijzondere psalm wilt lezen, neem dan eens tijd om Psalm 34 te lezen. Een psalm met enorme tegenstellingen, maar ook een psalm die heel eerlijk is over het leven van een gelovige. De hele psalm laat zien dat de rechtvaardige een ellendig mens is. Niet ellendig in wat hij doet, maar om wat hem overkwam. Er zijn mensen die het woord ‘ellendige’ uit psalm 34 toepassen op wie wij zijn door onze zonden. Dan zou je dus een ellendige zondaar zijn, maar dat is iets wat er echt niet staat. Het gaat in psalm 34 over de rechtvaardige. Dat is in het Oude Testament een woord dat gebruikt wordt voor een oprecht gelovige.

De woorden “de ellendige” uit vers 7 hebben alles te maken met hetzelfde woord uit vers 20: “De rechtvaardige heeft veel ellende”. Hij is dus geen ellende en doet geen ellendige dingen, maar hem overkomen ellendige dingen. Daar gaat het eigenlijk in de hele psalm over. De gelovige overkomt dus heel veel lijden. Lijden omdat hij in een gebroken wereld leeft, maar ook lijden om zijn geloof. En hier bij David is hij op de vlucht, gaat naar Abimelech (dat is dezelfde als Achis) en is dan bang dat deze hem iets zal aandoen en dan gedraagt David zich als iemand die waanzinnig is.

David overkomt allemaal ellende. En waarom? Alleen maar omdat Saul bang is dat David, als de gezalfde van de Heer, hem zal overtreffen en hem uiteindelijk van de troon zal stoten. David is in de eerste plaats de voorloper van Jezus. Maar in Jezus is ook de gelovige zichtbaar, waar de tegenstander altijd op uit is om hem het leven zuur te maken. Goed om die lijn in het Oude Testament al op te pakken.

En ja, iedereen overkomt lijden, maar het lijden van een kind van God is ook nog een ander lijden. Een lijden omdat je als rechtvaardige door de vijand gezien wordt als een gevaar en dus zal de vijand er alles aan doen om je geloof onder druk te zetten. Of alleen geestelijk of zelfs door vervolging. En die ellende hebben alleen wij als gelovigen. Hoe dan ook, er is ook een andere kant aan dit lijden en ook aan het totaal van het lijden. Want hoe zeer het lijden waar is, is ook dit waar: Wij worden uit dat alles gered door de Heer!

En ja, lijden kan zwaar zijn en het is nodig om lijden ook te erkennen dat het er is, maar het heeft niet het laatste woord. Het dubbele in Psalm 34 is dat er telkens Gods goedheid en redding tegenover staat. De Heer is goed, altijd. Hem loven wij, zelfs als we nog niets hebben ontvangen, maar waarvan we weten dat de redding absoluut zeker is. Dan toch maar het lijden meemaken, met het geloof dat er voor ons ook eeuwige redding van dat lijden zal zijn.

Gebed: Heer, dank U dat ik naast overwinnaar ook mag weten dat het lijden nooit het laatste woord heeft. U redt mij, dat is zeker.

 

 

 

 

 

Nieuwste video als podcast

Youtube kanaal

Recentste 'Tijd met God'

Geen regels meer?

Serie: Geestelijke confrontatie #11 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen; Ik ben niet gekomen om die af te schaffen, maar te vervullen.” (Mattheüs 5:17 – HSV) 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen. Ik ben niet gekomen om ze af te schaffen, maar om ze tot vervulling te brengen.” (Mattheüs 5:17 – NBV21) 

Hoe gaat Jezus eigenlijk om met alles wat voor Hem al is geweest? Is het zo dat Jezus met een totaal nieuw Koninkrijk kwam? Soms wordt dat wel gedacht. Bij Jezus zijn geen regels meer, wordt er dan al snel gezegd. Dat komt natuurlijk voort uit de gedachte dat de Farizeeën en de Schriftgeleerden fout waren. Wat zij deden klopt niet en dat wordt dan al snel uitgelegd als mensen die met allerlei regels een godsdienst in stand hielden. Ooit zei iemand tegen mij: “Als je iets moet, dan ben je religieus”.

Lees meer...

Aanbevelingen

Preekrooster 2024-2025

Preekvoorzieners die Theo de Koning willen vragen voor een preekbeurt, kunnen gebruik maken van deze link om de nog beschikbare data te bekijken en deze vervolgens vast te leggen.

Theo denkt

Bidden, maar klopt ons bidden wel...?

Bidden... maar klopt ons bidden wel?

Een paar gedachten:
Er zijn van die gebedspunten waar ik wat moeite mee heb gekregen. Ik zal er een paar noemen: Bidden om wereldvrede, bidden om vrede voor Israël of bidden voor de bekering van Israël. Of wat denk je van bidden om meer liefde onder elkaar? Of bidden tegen de seksuele moraal van deze tijd. Steeds meer dringt bij mij de vraag op of we daar wel voor kunnen bidden.
En als ik op een zieke de handen leg en er voor bid (nee, geen welvaartsevangelie, God bepaalt wat Hij doet en niet wij) vinden velen dat niet vanzelfsprekend.

Lees meer...

Eindeloos gelukkig

Eindeloos gelukkig worden begint door te wandelen in de bestemming die God voor jou heeft op aarde om uiteindelijk, door het geloof in Jezus, straks eindeloos gelukkig in de hemel te leven met God. 

Bijbelonderwijs

Om de Bijbel begrijpen willen wij je helpen door de Bijbel op een praktische manier uit te leggen. Het is ook mogelijk om je aan te melden voor een gratis mailabonnement op 'Tijd met God'.

Coaching

Niet alles in je leven gaat vanzelf of ervaar je dat je bent vastgelopen of ben je op zoek naar Gods plan met je leven. We bidden persoonlijke coachingstrajecten of trainingen aan om je daarmee te helpen.

(S)preekbeurten

Theo de Koning (s)preekt veel in kerken, voor studentengroepen of op andere plaatsen. Dat doet hij met passie en het is zijn verlangen om Gods Woord uit te leggen en de Heilige Geest de ruimte te geven.

Eindeloos gelukkig is financiëel geheel afhankelijk van giften. Elke gift is daarom van harte welkom.
IBAN rekeningnummer: NL81 RABO 0301 9254 53 t.n.v. T.J.D. de Koning inzake 'Eindeloos gelukkig' te Nieuw-Lekkerland

© 2024 Eindeloos gelukkig - All Rights Reserved | Hosted by www.sth.nu