Durf een schaap te zijn? (1/3)

Thema: Luisteren met je ogen - #luisterenmetjeogen

“Toen Hij de menigte zag, was Hij innerlijk met ontferming bewogen over hen, omdat zij vermoeid en verstrooid waren, zoals schapen die geen herder hebben.“ (Mattheüs 9:36)

Durf jij het aan om een schaap te zijn? Is dat een wat vreemde vraag? Zeker, maar ik hoop dat dit je gaat helpen om na te denken over een schaap. Dat doe ik natuurlijk ook weer niet helemaal zonder reden. Het is opmerkelijk hoe vaak God in het Oude Testament het beeld van een schaap gebruikt en daarmee ook het beeld van een herder, maar dat Jezus dit ook doet in het Nieuwe Testament. En of we dat nu willen of niet, maar als gelovige wordt je dan maar al te vaak als schaap gezien. Natuurlijk, ook de rol van herder wordt aan geestelijk leiders gegeven, maar zowel het volk Israël als ook de gelovigen in het Nieuwe Testament worden door God en door Jezus als schaap benoemd.

Nog een keer dan maar de vraag of je het aandurft om een schaap te zijn. Laat ik er dit vast over zeggen: God is in alle staten als Zijn schapen niet goed worden verzorgd. Dat gaat zover dat God uiteindelijk zorgt dat Hij Jezus stuurt als de ultieme Herder voor Zijn schapen. De geestelijk leiders hebben de kudde verwaarloosd en Jezus komt als de volmaakte Herder. Dat heeft er natuurlijk voor gezorgd dat wij tegen onze kinderen zeggen dat ze een schaapje van de Goede Herder moeten zijn. Mooi om dat aan kinderen te vragen, maar durf je dat dan ook aan jezelf te vragen?

Wat maakt nu dat ik zo nadrukkelijk stil wil staan bij dat schaap? Dat heeft er alles mee te maken dat er iets in het karakter van een schaap zit dat ook voor jouw geloof en jouw volgen van Jezus belangrijk is. Jezus zegt niet voor niets dat Israël is als schapen zonder herder.  Hij zegt daarmee niets anders dan dat het volk verloren is zonder herder. Schapen kunnen namelijk niet zonder herder.

Neem de tijd eens om te luisteren met je ogen, als het over schapen gaat. Neem de tijd eens om schapen te observeren. Ze zien er natuurlijk erg vriendelijk uit, zeker als je naar lammetjes kijkt, maar hoe vriendelijk ze ook zijn, een schaap moet je zeker niet te hoog aanschrijven. Hoe lief het ook klinkt, om een schaapje van de Goede Herder te mogen zijn, je kunt je serieus afvragen of het zijn van een schaap een eer is.

Een paar karaktertrekken van een schaap? Ze denken dat ze de wereld aankunnen, maar in de praktijk hebben ze geen enkel gevoel voor richting en hebben ze niets om zichzelf te verdedigen. Ze zijn weerloos tegen wilde dieren. Ze denken altijd het beste te weten waar ze heen willen, maar de praktijk is dat ze verdwalen. Zodra een schaap niet meer op zijn poten staat of op een normale manier in het veld ligt, is hij in direct gevaar. Een omgevallen schaap kan zelf niet overeind komen en een schaap in het water verdrinkt. Wat een schaap vooral doet is zijn neus achterna lopen naar telkens nieuw gras. En het is een kuddedier dat klakkeloos het eerste schaap dat over de dam is zal volgen. Een schaap zonder herder heeft geen toekomst. En omdat God zoveel van Zijn schapen houdt, kan Hij het niet verdragen als ze zonder herder zijn.

Waar denk jij dat een schaap met al deze karaktertrekken zal uitkomen? Altijd in gevaarlijke omstandigheden en als hij op zichzelf is aangewezen is hij ten dode opgeschreven. Met andere woorden: Om vergeleken te worden met een schaap kun je eigenlijk niet bepaald een eer noemen. En toch doet God dat telkens weer in de Bijbel. Wat heeft dit beeld wat je in de natuur kunt zien, jou te zeggen over jezelf?

Gebed: Heer, Als ik een schaap van U mag zijn, wil ik U daarvoor danken, maar ik besef ook dat ik daarmee mijn afhankelijkheid van U uitspreek.

 

 

 

 

 

Nieuwste video als podcast

Youtube kanaal

Recentste 'Tijd met God'

Geen regels meer?

Serie: Geestelijke confrontatie #11 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen; Ik ben niet gekomen om die af te schaffen, maar te vervullen.” (Mattheüs 5:17 – HSV) 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen. Ik ben niet gekomen om ze af te schaffen, maar om ze tot vervulling te brengen.” (Mattheüs 5:17 – NBV21) 

Hoe gaat Jezus eigenlijk om met alles wat voor Hem al is geweest? Is het zo dat Jezus met een totaal nieuw Koninkrijk kwam? Soms wordt dat wel gedacht. Bij Jezus zijn geen regels meer, wordt er dan al snel gezegd. Dat komt natuurlijk voort uit de gedachte dat de Farizeeën en de Schriftgeleerden fout waren. Wat zij deden klopt niet en dat wordt dan al snel uitgelegd als mensen die met allerlei regels een godsdienst in stand hielden. Ooit zei iemand tegen mij: “Als je iets moet, dan ben je religieus”.

Lees meer...

Aanbevelingen

Preekrooster 2024-2025

Preekvoorzieners die Theo de Koning willen vragen voor een preekbeurt, kunnen gebruik maken van deze link om de nog beschikbare data te bekijken en deze vervolgens vast te leggen.

Theo denkt

Bidden, maar klopt ons bidden wel...?

Bidden... maar klopt ons bidden wel?

Een paar gedachten:
Er zijn van die gebedspunten waar ik wat moeite mee heb gekregen. Ik zal er een paar noemen: Bidden om wereldvrede, bidden om vrede voor Israël of bidden voor de bekering van Israël. Of wat denk je van bidden om meer liefde onder elkaar? Of bidden tegen de seksuele moraal van deze tijd. Steeds meer dringt bij mij de vraag op of we daar wel voor kunnen bidden.
En als ik op een zieke de handen leg en er voor bid (nee, geen welvaartsevangelie, God bepaalt wat Hij doet en niet wij) vinden velen dat niet vanzelfsprekend.

Lees meer...

Eindeloos gelukkig

Eindeloos gelukkig worden begint door te wandelen in de bestemming die God voor jou heeft op aarde om uiteindelijk, door het geloof in Jezus, straks eindeloos gelukkig in de hemel te leven met God. 

Bijbelonderwijs

Om de Bijbel begrijpen willen wij je helpen door de Bijbel op een praktische manier uit te leggen. Het is ook mogelijk om je aan te melden voor een gratis mailabonnement op 'Tijd met God'.

Coaching

Niet alles in je leven gaat vanzelf of ervaar je dat je bent vastgelopen of ben je op zoek naar Gods plan met je leven. We bidden persoonlijke coachingstrajecten of trainingen aan om je daarmee te helpen.

(S)preekbeurten

Theo de Koning (s)preekt veel in kerken, voor studentengroepen of op andere plaatsen. Dat doet hij met passie en het is zijn verlangen om Gods Woord uit te leggen en de Heilige Geest de ruimte te geven.

Eindeloos gelukkig is financiëel geheel afhankelijk van giften. Elke gift is daarom van harte welkom.
IBAN rekeningnummer: NL81 RABO 0301 9254 53 t.n.v. T.J.D. de Koning inzake 'Eindeloos gelukkig' te Nieuw-Lekkerland

© 2024 Eindeloos gelukkig - All Rights Reserved | Hosted by www.sth.nu