Goedheid in de vrucht

Thema: Vruchtdragen #10 – 5 augustus 2020

“De vrucht van de Geest is echter: liefde, blijdschap, vrede, geduld, vriendelijkheid, goedheid, geloof, zachtmoedigheid, zelfbeheersing.” (Galaten 5:22)

Ik zat zojuist een serie foto’s te bewerken. Voor de kenners, ik maak alle foto’s in RAW, met als gevolg dat je dan elke foto moet nabewerken. RAW is eigenlijk een digitale negatief, waardoor je met bewerken geen kwaliteitsverlies hebt, omdat je eigenlijk geen beeld bewerkt, maar data. Een heel technisch verhaal, waar je gewoon software voor hebt, waardoor het gewoon fotobewerken lijkt. Voor degenen die, op welke manier dan ook, wel eens foto’s bewerken die weten hoe lastig dat kan zijn. Moet die foto nu nog iets warmer, iets geler of liever wat meer blauw. Wanneer is het goed genoeg. Soms blijf je schuiven. Daar moest ik even aan denken bij goedheid in de vrucht.

Eigenlijk kwam ik er niet goed uit wat we nu met ‘goedheid’ aan moeten. Wij kennen dat woord vooral uit de uitspraak dat iemand de goedheid zelve is. Dan is iemand uiterst vriendelijk, liefdevol en is eigenlijk niet boos te krijgen. Eigenlijk iemand die je heel graag in je buurt hebt, omdat hij altijd het beste met je voor heeft. Ook in het Grieks kom je eigenlijk uit op deze soort uitleg. Dan zeg je misschien: “Dat is dan toch ook gewoon goed als het dat betekent?” Misschien wel, maar wat is dan nog de toegevoegde waarde van deze eigenschap van de vrucht? Eigenlijk is het meer een herhaling van een aantal kenmerken dan dat het iets anders is. Vriendelijkheid, liefde, geduld en vrede, ze zitten allemaal in dat woord goedheid.

Even terug naar mijn voorbeeld over het bewerken van foto’s. Je kunt een foto beter op kleur krijgen door de witbalans aan te passen, maar je kunt het ook voor elkaar krijgen door een kleurcorrectie toe te passen. En soms doe je het beide. Eigenlijk omdat je dan de beste mix van eigenschappen kunt vinden. Zeker, dat kon misschien ook wel met alleen de kleurcorrectie, maar soms lukt het met de ene eigenschap alleen niet zoals je wilt.

Wat doet goedheid nu tussen deze eigenschappen van de vrucht van de Geest, terwijl je misschien dezelfde smaak van de vrucht zou kunnen bereiken met wat meer vrede en geduld, om maar een voorbeeld te noemen. Kijk er eens naar net als naar die foto’s. Soms moet je niet willen begrijpen hoe je precies tot het beste bent gekomen, het ene kan niet zonder het andere.

Goedheid is juist die eigenschap in de vrucht die net die extra smaak er aan kan geven. En laat het dan iets zijn waarin ook vrede, liefde en geduld zit. Goedheid is wel een eigenschap waarbij het woord ‘goed’ een rol speelt, zoals God goed is. God is goed en door de Geest worden ook wij meer en meer veranderd in goedheid. En ja, dat gaat niet zonder die andere eigenschappen. Uiteindelijk was het ook niet iets met negen vruchten, maar het is ene vrucht met een verzameling van eigenschappen om van ons leven een perfecte vrucht met een hemelse smaak te maken. Een vrucht die is afgestemd door al die verschillende eigenschappen en daar geeft goedheid niet meer balans aan.

Gebed: Heer, laat goedheid mij volgen, alle dagen van mijn leven!

 

 

 

 

 

 Bijbelgedeelte bij de laatste
'Tijd met God'

 

Galaten 5:1-12

​1. Sta dan vast in de vrijheid waarmee Christus ons vrijgemaakt heeft, en laat u niet weer met een juk van slavernij belasten.
2. Zie, ik, Paulus, zeg u dat, als u zich laat besnijden, Christus u van geen nut zal zijn.
3. En nogmaals betuig ik aan ieder mens die zich laat besnijden, dat hij verplicht is de hele wet te onderhouden.
4. U bent van Christus losgeraakt, u die door de wet gerechtvaardigd wilt worden; en daarmee bent u uit de genade gevallen.
5. Want wij verwachten door de Geest, uit het geloof, de hoop van de gerechtigheid.
6. In Christus Jezus heeft namelijk niet het besneden zijn enige kracht, en ook niet het onbesneden zijn, maar het geloof, dat door de liefde werkzaam is.
7. U liep zo goed; wie heeft u verhinderd de waarheid te blijven gehoorzamen?
8. Deze overreding is niet afkomstig van Hem Die u roept.
9. Een beetje zuurdeeg doorzuurt het hele deeg.
10. Ik vertrouw van u in de Heere dat u niet anders gezind zult zijn; maar hij die u in verwarring brengt, zal het oordeel dragen, wie hij ook is.
11. Maar ik, broeders, als ik nog de besnijdenis verkondig, waarom word ik dan nog vervolgd? Dan is immers het struikelblok van het kruis tenietgedaan.
12. Lieten zij die u opruien, zich maar afsnijden!

Activiteiten (klik op event voor meer info)

Podcast kanaal Eindeloos gelukkig

Preken Theo de Koning

Recentste 'Tijd met God'

De les van het hectometerpaaltje (2/3)

Thema: Luisteren met je ogen

“U bent van Christus losgeraakt, u die door de wet gerechtvaardigd wilt worden; en daarmee bent u uit de genade gevallen.” (Galaten 5:4)

Zit je nog op de goede weg? Het werd de vorige keer al duidelijk dat dit helemaal niet vanzelfsprekend is. Juist ook als gelovige is een zijweg van de hoofdweg helemaal niet onvoorstelbaar. En natuurlijk doet de vijand er alles aan om ons zoveel mogelijk van het rechte pad te krijgen, want hoe meer vertraging en afleiding hoe beter het hem is. En waar kan hij dan het beste beginnen? Gewoon bij dat wat diep in ons zit. En wat dat is? Zonde? Ja, dat vindt hij ook een mooie ingang, maar nog dieper van binnen zit nog iets anders.

Lees meer...

Aanbevelingen

Youtubekanaal

Eindeloos gelukkig

Eindeloos gelukkig worden begint door te wandelen in de bestemming die God voor jou heeft op aarde om uiteindelijk, door het geloof in Jezus, straks eindeloos gelukkig in de hemel te leven met God. 

Bijbelonderwijs

Om de Bijbel begrijpen willen wij je helpen door de Bijbel op een praktische manier uit te leggen. Het is ook mogelijk om je aan te melden voor een gratis mailabonnement op 'Tijd met God'.

Geloofsopbouw

Bij geloofsopbouw gaat het erom dat je groeit in discipelschap. We geven je handvaten om je geloof echt te leven en we proberen je op allerlei manieren te prikkelen om na te denken over allerlei zaken.

Trainingen

Naast onderwijs via internet geven we ook trainingen op locatie om je als discipel van Jezus toe te rusten. Dit kunnen (s)preekbeurten, korte trainingen of langere trainingen zijn voor verschillende doelgroepen.

Eindeloos gelukkig is financiëel geheel afhankelijk van giften. Elke gift is daarom van harte welkom.
IBAN rekeningnummer: NL81 RABO 0301 9254 53 t.n.v. T.J.D. de Koning inzake 'Eindeloos gelukkig' te Nieuw-Lekkerland

© 2020 Eindeloos gelukkig - All Rights Reserved | Hosted by www.sth.nu