Niet wat je doet, maar wie je bent

Thema: Vruchtdragen

"Maar Ik zeg u: Al wie ten onrechte boos is op zijn broeder, zal schuldig bevonden worden door de rechtbank. En al wie tegen zijn broeder zegt: Raka! zal schuldig bevonden worden door de Raad; maar al wie zegt: Dwaas! die zal schuldig bevonden worden tot het helse vuur." (Mattheüs 5:22)

Hoewel Jezus wel veel spreekt over vruchtdragen, maakt Hij het niet altijd heel erg concreet wat vruchtdragen nu eigenlijk is. Ja, Hij doet het wel, maar Hij maakt het niet helemaal duidelijk. Het blijft nog heel erg groot, zou je kunnen zeggen. Jezus zegt er vooral over dat vruchtdragen is dat je doet wat Hij en de Vader willen. Je bent een discipel van Jezus als je doet wat Hij wil. Zo is het wel duidelijk en dan kom je ook uiteindelijk misschien wel vooral uit op de Tora. Niet om iets mee te verdienen, maar als een vanzelfsprekende vrucht van de Geest in ons.

Daarbij lijkt Jezus ook de touwtjes van de Tora nog iets strakker aan te trekken. Het wordt nog veel duidelijker dat het niet om die concrete zondige dingen gaat, maar dat ook en vooral de intentie meespeelt. Het gaat niet alleen om letterlijk niet iemand doodslaan, maar het zit daar al ver voor: Iemand haten is ook gelijk aan doodslag. Jezus weet natuurlijk heel goed dat boosheid omslaat in wrok en wrok in haat en dat de meeste moorden gepleegd worden door haat. Jezus daalt dus veel meer af tot de beweegredenen van ons hart.

Leven als discipel en leven met vruchten zit niet in wat je doet, maar wie je bent. Als je zo kijkt is het ineens helemaal niet vreemd dat Jezus de wet neemt als basis. Dat is dus niet wettisch. Het wordt wettisch als je gaat proberen om het te doen. Maar de wet doen is een rank die zelf vruchten wil voortbrengen. Dat kan natuurlijk niet. Om vruchten voort te brengen moet je in Christus zijn. Het is daarom dat Jezus de wet veel meer aanscherpt door op hartniveau te gaan spreken. Het helpt niet om geen moord te plegen. Dat is eigenlijk symptoombestrijding. Natuurlijk moet je dat niet doen, maar als je alleen de symptomen bestrijd, blijft de wortel nog steeds niet goed.

Jezus zegt dus niet: Doe zo goed mogelijk je best, maar Jezus zegt dat de wortel van je bestaan goed moet zijn. De dingen die zichtbaar zijn moeten in beweging zijn gekomen door je diepste intenties. Als je zo luistert naar de woorden van Jezus in de Bergrede en als je zo luistert naar de gelijkenis van de wijnstok, dan kom je vanzelf uit waar je moet zijn. Vernieuwing van binnenuit. Daarom zegt Paulus uiteindelijk dat de vrucht van de Geest het is waar het om moet gaan.

Betekent dat dan dat je wat betreft de vruchten in je leven helemaal passief mag blijven? Nee, natuurlijk niet, maar als vruchten iets is dat je door je best te doen bereikt, dan komen er slechts wat wrange vruchten. Het gaat dus niet om vruchten maken, maar het gaat om je blijven verbinden met Jezus, zodat die vruchten er komen. Je diep verwonderen over Jezus, helemaal ondersteboven raken van Hem en zoveel liefde voor Hem krijgen om wie Hij is, dat jouw leven daardoor wordt beïnvloed en gevormd. En als je dan weet dat een moord voorkomt uit de intenties van je hart, dan weet je ook dat je haat niet kunt toelaten in je leven, omdat Jezus niet uit haat, maar uit liefde leefde. Raak eens onder de indruk van het karakter van Jezus en je zult elk van de vruchten van de Geest ontdekken en je zult steeds meer verlangen naar meer van de Geest in je leven. Dan gaat het niet om meerdere vruchten, maar dan is het ene vrucht die meerdere kanten heeft. Net zoals een wijnstok alleen maar druiven voortbrengt. Dus de vrucht van de Geest, zoals Paulus ons wil leren is slechts één vrucht van de Geest, die in zichzelf de diversiteit heeft van het volmaakte karakter van Jezus.

Gebed: Heer, laat mij zien hoe mijn intenties belangrijk zijn en dat daaruit mijn daden volgen. 

 

 

 

 

 

Nieuwste video als podcast

Youtube kanaal

Recentste 'Tijd met God'

Geen regels meer?

Serie: Geestelijke confrontatie #11 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen; Ik ben niet gekomen om die af te schaffen, maar te vervullen.” (Mattheüs 5:17 – HSV) 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen. Ik ben niet gekomen om ze af te schaffen, maar om ze tot vervulling te brengen.” (Mattheüs 5:17 – NBV21) 

Hoe gaat Jezus eigenlijk om met alles wat voor Hem al is geweest? Is het zo dat Jezus met een totaal nieuw Koninkrijk kwam? Soms wordt dat wel gedacht. Bij Jezus zijn geen regels meer, wordt er dan al snel gezegd. Dat komt natuurlijk voort uit de gedachte dat de Farizeeën en de Schriftgeleerden fout waren. Wat zij deden klopt niet en dat wordt dan al snel uitgelegd als mensen die met allerlei regels een godsdienst in stand hielden. Ooit zei iemand tegen mij: “Als je iets moet, dan ben je religieus”.

Lees meer...

Aanbevelingen

Preekrooster 2024-2025

Preekvoorzieners die Theo de Koning willen vragen voor een preekbeurt, kunnen gebruik maken van deze link om de nog beschikbare data te bekijken en deze vervolgens vast te leggen.

Theo denkt

Bidden, maar klopt ons bidden wel...?

Bidden... maar klopt ons bidden wel?

Een paar gedachten:
Er zijn van die gebedspunten waar ik wat moeite mee heb gekregen. Ik zal er een paar noemen: Bidden om wereldvrede, bidden om vrede voor Israël of bidden voor de bekering van Israël. Of wat denk je van bidden om meer liefde onder elkaar? Of bidden tegen de seksuele moraal van deze tijd. Steeds meer dringt bij mij de vraag op of we daar wel voor kunnen bidden.
En als ik op een zieke de handen leg en er voor bid (nee, geen welvaartsevangelie, God bepaalt wat Hij doet en niet wij) vinden velen dat niet vanzelfsprekend.

Lees meer...

Eindeloos gelukkig

Eindeloos gelukkig worden begint door te wandelen in de bestemming die God voor jou heeft op aarde om uiteindelijk, door het geloof in Jezus, straks eindeloos gelukkig in de hemel te leven met God. 

Bijbelonderwijs

Om de Bijbel begrijpen willen wij je helpen door de Bijbel op een praktische manier uit te leggen. Het is ook mogelijk om je aan te melden voor een gratis mailabonnement op 'Tijd met God'.

Coaching

Niet alles in je leven gaat vanzelf of ervaar je dat je bent vastgelopen of ben je op zoek naar Gods plan met je leven. We bidden persoonlijke coachingstrajecten of trainingen aan om je daarmee te helpen.

(S)preekbeurten

Theo de Koning (s)preekt veel in kerken, voor studentengroepen of op andere plaatsen. Dat doet hij met passie en het is zijn verlangen om Gods Woord uit te leggen en de Heilige Geest de ruimte te geven.

Eindeloos gelukkig is financiëel geheel afhankelijk van giften. Elke gift is daarom van harte welkom.
IBAN rekeningnummer: NL81 RABO 0301 9254 53 t.n.v. T.J.D. de Koning inzake 'Eindeloos gelukkig' te Nieuw-Lekkerland

© 2024 Eindeloos gelukkig - All Rights Reserved | Hosted by www.sth.nu