Hij zweeg

Thema: Veertigdagentijd 2020

"Toen betaling geëist werd, werd Híj verdrukt, maar Hij deed Zijn mond niet open. Als een lam werd Hij ter slachting geleid; als een schaap dat stom is voor zijn scheerders, zo deed Hij Zijn mond niet open." (Jesaja 53:7)

Moord en brand schreeuwen, die uitdrukking kennen wij natuurlijk wel. En de kans is groot dat je er zelf ook wel eens last van hebt. Het past misschien ook wel een beetje in onze volksaard dat we nogal snel stevig kunnen reageren als we maar denken dat ons onrecht wordt aangedaan. Test het maar eens hoe je reageert op een bekeuring of weer een blauwe envelop. Of hoe reageer je op een nieuwe regel die je eigenlijk helemaal niet aanstaat. Ik moet je zeggen dat mijn eerste reactie gemiddeld genomen niet gelijk is van "Okee, het is zoals het is". De kans is natuurlijk aanwezig dat jij hier helemaal geen last van hebt, dat is mooi, maar over het algemeen laten wij echt niet zomaar over ons lopen. Temeer daarom is de reactie van Jezus bijzonder op het moment dat Hij terecht wordt gesteld.

Heb je er wel eens over nagedacht hoe jij gereageerd zou hebben als je op dezelfde manier gearresteerd zou worden zoals met Jezus gebeurde? En hoe zou jij reageren als je de aanklachten zou horen die Jezus hoorde? Je zou je toch met hand en tand verdedigen? Je zou dat toch niet zomaar laten gebeuren? Jezus' reactie is totaal anders dan van wie ook. Er staat in de profetie van Jesaja dat zoals een schaap zijn mond niet opendoet voor zijn scheerders, zo zal de Knecht van de Heer Zijn mond niet opendoen op het moment dat er betaling werd geëist. Het moment dat Hij als een schaap naar de slacht wordt gebracht, reageert Hij als een schaap dat geschoren gaat worden. Dat is wat er staat! 

God heeft alle ongerechtigheden van ons op Jezus laten neerkomen. Jezus kreeg niet een beetje wat zonden op Zich, maar Hij kreeg alle zonden op Zich. De zonden van de hele wereld en toen werd er betaling geëist. God laat dus alle zonden op Hem neerkomen en vervolgens eist Hij betaling voor dat wat Hij op Jezus heeft laten neerkomen. Het is Jezus overkomen dat Hij de zonden van de hele wereld op Zich geladen kreeg. Nee, in de eeuwigheid was Jezus het natuurlijk eens met het plan dat Hij en Zijn Vader maakten om ons te redden, maar vanuit Zijn menselijke perspectief is Jezus passief in wat op Hem neerkomt. En dan eist God betaling. Dat is maar op ene manier mogelijk: Als een schaap naar de slachtbank. Voor de zonden stond maar één straf: De dood. En Jezus had nooit gezondigd, maar was zonde geworden door ons en voor ons. Hij was de volmaakt Rechtvaardige en droeg onze zonde, maar moest daardoor ook betalen. Dat is allemaal geen nieuws voor je, toch? Maar zie de Mens! Kijk hoe Hij dat deed: Zonder enige vorm van commentaar, zonder verdediging, als een schaap dat geschoren gaat worden en helemaal niet als een schaap dat naar de slachtbank gaat.

Jezus verweerde Zich niet! Totaal niet! Hij deed Zijn mond niet open! Pilatus zal zich later verbazen dat Jezus Zich niet verweerde. Sterker nog, Pilatus zegt zelfs: "Weet U niet dat Ik macht heb om U te doden?" Alsof Jezus juist er alles aan zou moeten doen om niet veroordeeld te worden, maar Jezus zweeg. Er was bij Jezus 100% acceptatie dat Hij de totale straf zou dragen. Zijn zwijgen bewijst absolute eensgezindheid met Zijn Vader. En misschien denk je: Dat weet ik toch al lang? Maar weten en voelen is twee en ik geloof dat het goed is als je beseft dat het helemaal niet normaal was dat Jezus zweeg. Wij zouden sputteren en tekeer gaan wij zouden voor veel minder tot het uiterste gaan om ons eruit te praten, maar Jezus, Die elk recht had om Zich eruit te praten deed dat niet, maar nam de straf aan omdat Hij jouw redding, jouw shalom op het oog had. Hij zweeg, zodat jij eeuwig kunt zingen voor Hem!

Gebed: Heer, dank U wel dat U zweeg, zodat ik eeuwig voor U mag zingen.

 

 

 

 

 

 

Nieuwste video als podcast

Youtube kanaal

Recentste 'Tijd met God'

Geen regels meer?

Serie: Geestelijke confrontatie #11 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen; Ik ben niet gekomen om die af te schaffen, maar te vervullen.” (Mattheüs 5:17 – HSV) 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen. Ik ben niet gekomen om ze af te schaffen, maar om ze tot vervulling te brengen.” (Mattheüs 5:17 – NBV21) 

Hoe gaat Jezus eigenlijk om met alles wat voor Hem al is geweest? Is het zo dat Jezus met een totaal nieuw Koninkrijk kwam? Soms wordt dat wel gedacht. Bij Jezus zijn geen regels meer, wordt er dan al snel gezegd. Dat komt natuurlijk voort uit de gedachte dat de Farizeeën en de Schriftgeleerden fout waren. Wat zij deden klopt niet en dat wordt dan al snel uitgelegd als mensen die met allerlei regels een godsdienst in stand hielden. Ooit zei iemand tegen mij: “Als je iets moet, dan ben je religieus”.

Lees meer...

Aanbevelingen

Preekrooster 2024-2025

Preekvoorzieners die Theo de Koning willen vragen voor een preekbeurt, kunnen gebruik maken van deze link om de nog beschikbare data te bekijken en deze vervolgens vast te leggen.

Theo denkt

Bidden, maar klopt ons bidden wel...?

Bidden... maar klopt ons bidden wel?

Een paar gedachten:
Er zijn van die gebedspunten waar ik wat moeite mee heb gekregen. Ik zal er een paar noemen: Bidden om wereldvrede, bidden om vrede voor Israël of bidden voor de bekering van Israël. Of wat denk je van bidden om meer liefde onder elkaar? Of bidden tegen de seksuele moraal van deze tijd. Steeds meer dringt bij mij de vraag op of we daar wel voor kunnen bidden.
En als ik op een zieke de handen leg en er voor bid (nee, geen welvaartsevangelie, God bepaalt wat Hij doet en niet wij) vinden velen dat niet vanzelfsprekend.

Lees meer...

Eindeloos gelukkig

Eindeloos gelukkig worden begint door te wandelen in de bestemming die God voor jou heeft op aarde om uiteindelijk, door het geloof in Jezus, straks eindeloos gelukkig in de hemel te leven met God. 

Bijbelonderwijs

Om de Bijbel begrijpen willen wij je helpen door de Bijbel op een praktische manier uit te leggen. Het is ook mogelijk om je aan te melden voor een gratis mailabonnement op 'Tijd met God'.

Coaching

Niet alles in je leven gaat vanzelf of ervaar je dat je bent vastgelopen of ben je op zoek naar Gods plan met je leven. We bidden persoonlijke coachingstrajecten of trainingen aan om je daarmee te helpen.

(S)preekbeurten

Theo de Koning (s)preekt veel in kerken, voor studentengroepen of op andere plaatsen. Dat doet hij met passie en het is zijn verlangen om Gods Woord uit te leggen en de Heilige Geest de ruimte te geven.

Eindeloos gelukkig is financiëel geheel afhankelijk van giften. Elke gift is daarom van harte welkom.
IBAN rekeningnummer: NL81 RABO 0301 9254 53 t.n.v. T.J.D. de Koning inzake 'Eindeloos gelukkig' te Nieuw-Lekkerland

© 2024 Eindeloos gelukkig - All Rights Reserved | Hosted by www.sth.nu