Dwalende schapen

 

Thema: Veertigdagentijd 2020

"Wij dwaalden allen als schapen, wij keerden ons ieder naar zijn eigen weg. Maar de HEERE heeft de ongerechtigheid van ons allen op Hem doen neerkomen." (Jesaja 53:6)

Er zijn Bijbelteksten die je gewoon liever maar niet hoort en, wees eerlijk, waar je ook altijd bij probeert om het minder erg te maken, dan dat het is. Zo'n tekst is die zin uit de profetie van Jesaja als hij schrijft: 'wij allen dwaalden als schapen, wij keerden ons een ieder naar zijn eigen weg'. Dat klinkt toch gewoon heel erg negatief? Als je over dit soort teksten preek, zie je mensen soms kijken met een blik van 'zo erg is het nu ook weer niet'. En ja, diep van binnen weet je echt wel dat Gods Woord de waarheid is, maar dwalen wij allen als schapen? Om dat een klein beetje te begrijpen zou je eigenlijk een poosje met een schaapherder mee moeten lopen en kijken wat het gedrag is van een schaap. Kijk, dat Jezus de goede Herder is, vinden we een mooi verhaal, maar dat wij dan de schapen zijn is ineens heel wat minder positief als je deze woorden van Jesaja leest.

Schapen, het zijn de meest dwaalzieke dieren die je kunt voorstellen. Ze weten de weg niet naar huis en zijn vooral gericht op waar ze mee bezig zijn: eten. En al etend dwalen ze makkelijk heel ver af. Dat zou nog niet het ergste zijn, maar de weg terugvinden is er voor een schaap niet bij. Daarnaast zijn ze ook behoorlijk koppig. Natuurlijk, als er één schaap over de dam is, volgen er meer, maar dat is als de kudde bij elkaar is, maar een schaap alleen is eigenlijk ten dode opgeschreven. En als Jesaja zegt dat wij allen als schapen dwalen, dan bedoelt hij in de eerste plaats zijn eigen volk. Het eerste deel van de profetie staat helemaal vol met hoe Israël eigen wegen is gegaan en ook de andere profeten hebben hier genoeg over gezegd. Dwalen naar alle kanten, alles is aantrekkelijk, behalve dat ene dat echt goed voor hen was, daar hielden ze zich niet mee bezig. Bosjes met goden, maar God lieten ze praten.

Gericht op hun eigen weg, gericht op hun doelen en op hun verlangens. Dat is het beeld dat Jesaja hier in de eerste plaats oproept. Er is nog een beeld. Jesaja zegt daarbij ook dat God alle ongerechtigheden op Hem, op de Knecht van de Heer, liet neerkomen. Daar roept Jesaja eigenlijk het beeld van grote Verzoendag op. Alle zonden van het volk werden op één bok gelegd. Een mannelijk schaap dat belast met de zonden de woestijn werd ingestuurd. Jezus is dus eigenlijk in het beeld van het offer het schaap dat alle zonden van alle andere schapen zal dragen. Daarom zegt Jesaja ook: de ongerechtigheid van ons allen. Jezus heeft niet alleen de zonden gedragen van degenen die dat geloven, maar Hij droeg de straf van de hele wereld. Het is alleen de vraag wat de wereld doet met die betaling. Als je dat niet accepteert, dan zul je zelf moeten betalen.

Als je hierover nadenkt, dan besef je hoe zwaar het lijden van Jezus echt is geweest, maar ook voor wat voor soort mensen Hij dit heeft gedaan. Mensen die ondanks alles toch dwaalziek blijven. En wees eerlijk, hoe vaak blijft het nog steeds misgaan? Ondanks alle goede voornemens en beloftes aan God, gaat het toch nog steeds genoeg mis. En gelukkig heeft Jezus alle ongerechtigheden gedragen, zodat er niet eentje van jou is waar niet voor betaald zou zijn. Je hoeft echt niet bang te zijn dat er nog een zonde is overgebleven die je per ongeluk bent vergeten te belijden en dat je daar alsnog straf voor zou ontvangen. Jezus droeg alle ongerechtigheden, wetend dat jij en ik ook gewoon dwaalzieke schapen zouden zijn. Ja, met steeds meer liefde voor Jezus, maar tegelijk ook die andere kant dat het nog vaak misgaat. Struikelend gaan we achter Jezus aan, dat zal zo zijn en blijven, maar wel wetend dat alle ongerechtigheden op Jezus zijn neergekomen en dat wij werkelijk verzoend leven. En soms is het nodig om ook dit soort teksten van Jesaja op ons te laten inwerken, zodat er verwondering blijft voor de Mens in onze plaats.

Gebed: Heer, dank U wel dat U, ondanks dat ik een schaap ben, U mij totaal hebt vergeven. Ook dat wat nog komen gaat en ik kan U niet beloven dat ik morgen zonder zonden zal leven, maar ik leef wel uit Uw totale offer en zal U eren, alle dagen van mijn leven.

 

 

 

 

 

Nieuwste video als podcast

Youtube kanaal

Recentste 'Tijd met God'

Geen regels meer?

Serie: Geestelijke confrontatie #11 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen; Ik ben niet gekomen om die af te schaffen, maar te vervullen.” (Mattheüs 5:17 – HSV) 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen. Ik ben niet gekomen om ze af te schaffen, maar om ze tot vervulling te brengen.” (Mattheüs 5:17 – NBV21) 

Hoe gaat Jezus eigenlijk om met alles wat voor Hem al is geweest? Is het zo dat Jezus met een totaal nieuw Koninkrijk kwam? Soms wordt dat wel gedacht. Bij Jezus zijn geen regels meer, wordt er dan al snel gezegd. Dat komt natuurlijk voort uit de gedachte dat de Farizeeën en de Schriftgeleerden fout waren. Wat zij deden klopt niet en dat wordt dan al snel uitgelegd als mensen die met allerlei regels een godsdienst in stand hielden. Ooit zei iemand tegen mij: “Als je iets moet, dan ben je religieus”.

Lees meer...

Aanbevelingen

Preekrooster 2024-2025

Preekvoorzieners die Theo de Koning willen vragen voor een preekbeurt, kunnen gebruik maken van deze link om de nog beschikbare data te bekijken en deze vervolgens vast te leggen.

Theo denkt

Bidden, maar klopt ons bidden wel...?

Bidden... maar klopt ons bidden wel?

Een paar gedachten:
Er zijn van die gebedspunten waar ik wat moeite mee heb gekregen. Ik zal er een paar noemen: Bidden om wereldvrede, bidden om vrede voor Israël of bidden voor de bekering van Israël. Of wat denk je van bidden om meer liefde onder elkaar? Of bidden tegen de seksuele moraal van deze tijd. Steeds meer dringt bij mij de vraag op of we daar wel voor kunnen bidden.
En als ik op een zieke de handen leg en er voor bid (nee, geen welvaartsevangelie, God bepaalt wat Hij doet en niet wij) vinden velen dat niet vanzelfsprekend.

Lees meer...

Eindeloos gelukkig

Eindeloos gelukkig worden begint door te wandelen in de bestemming die God voor jou heeft op aarde om uiteindelijk, door het geloof in Jezus, straks eindeloos gelukkig in de hemel te leven met God. 

Bijbelonderwijs

Om de Bijbel begrijpen willen wij je helpen door de Bijbel op een praktische manier uit te leggen. Het is ook mogelijk om je aan te melden voor een gratis mailabonnement op 'Tijd met God'.

Coaching

Niet alles in je leven gaat vanzelf of ervaar je dat je bent vastgelopen of ben je op zoek naar Gods plan met je leven. We bidden persoonlijke coachingstrajecten of trainingen aan om je daarmee te helpen.

(S)preekbeurten

Theo de Koning (s)preekt veel in kerken, voor studentengroepen of op andere plaatsen. Dat doet hij met passie en het is zijn verlangen om Gods Woord uit te leggen en de Heilige Geest de ruimte te geven.

Eindeloos gelukkig is financiëel geheel afhankelijk van giften. Elke gift is daarom van harte welkom.
IBAN rekeningnummer: NL81 RABO 0301 9254 53 t.n.v. T.J.D. de Koning inzake 'Eindeloos gelukkig' te Nieuw-Lekkerland

© 2024 Eindeloos gelukkig - All Rights Reserved | Hosted by www.sth.nu