Invloed van vrouwen

Thema: Bouwen is de opdracht

"Is het niet met betrekking tot deze dingen dat Salomo, de koning van Israël, gezondigd heeft? Terwijl er onder veel heidenvolken geen koning was zoals hij, en hij zijn God lief was en God hem tot koning gesteld had over heel Israël? Ook hem deden de uitheemse vrouwen zondigen." (Nehemia 13:26)

Wat is de invloed van een vrouw op een man? Nu moet ik natuurlijk gelijk uitkijken wat ik ga schrijven, anders haken alle vrouwelijke lezers af. Toch is deze vraag wel even belangrijk bij het laatste gedeelte uit het boek Nehemia. Het is in de Bijbel natuurlijk een andere cultuur dan de onze. Je zou bijna het idee krijgen dat er heel denigrerend over vrouwen wordt gesproken en alsof vrouwen geen rol van betekenis hadden, maar dat is een beeld dat onze hedendaagse cultuur heel graag wil schetsen van de Bijbelse cultuur, zodat Gods Woord belachelijk gemaakt kan worden. In de eerste plaats was het geen vrouwelijke onderdrukking zoals God het ooit bedoelde, maar God had bepaalde rolpatronen in gedachten. Ik weet het allemaal, dat is heel gevaarlijk als je dit zegt. Maar als je bedenkt dat God Schepper is, zou Hij dan niet het beste weten hoe het ook echt goed is? Een uitspraak als dat Sara haar man, haar heer noemde, was zeker niet slaafs, maar waarschijnlijk heel normaal, zonder dat Sara daar ongelukkig mee was. Ook Sara had duidelijk genoeg in te brengen in haar huwelijk met Abraham. Wat is de invloed van een vrouw, juist ook toen al in de Bijbel? Die was enorm!

Het is niet zo dat de mannen van toen deden waar ze zin in hadden en dat ze hun vrouwen maar lieten praten, of hen zelfs ook maar het zwijgen oplegden. Zo was het niet. Vrouwen hebben tot op de dag van vandaag, vanuit hun zicht op situaties, vanuit hun gevoel, invloed op het denken van een man. Als je vrouw met iets tegen je aan praat, dan zullen er maar weinig mannen zijn die zeggen dat er niets in je hoofd gebeurt. Uiteindelijk heeft God, de man binnen het huwelijk de eindverantwoording gegeven. Ik heb wel eens catechisanten gehad die in alle staten waren als ik dat zei. De meiden zaten zo ongeveer tegen het plafond aan omdat ze zich gepasseerd voelden. Maar zo bedoelde God het helemaal niet. Hij wil zelfs dat een vrouw beschermd wordt, terwijl een man die bescherming niet krijgt. En in die eindverantwoordelijkheid, was dat voor God vooral de geestelijke eindverantwoordelijkheid. En bij wie wil God dat de man verantwoording aflegt? Precies, bij Hem. En de man moet zelfs zover gaan voor zijn vrouw, zover als Jezus ging voor jou als gelovige. Voel je dat dit helemaal niet minachtend is, hoe God het bedoelde? En voordat je bij die eindverantwoording bent, heeft een vrouw dus net zoveel invloed. Maar waarom dit hele verhaal?

In Juda waren Joodse mannen met heidense vrouwen getrouwd. Je zou zeggen: Dat hoeft toch niet erg te zijn? Als die Joodse mannen hun eindverantwoordelijkheid nu gewoon nemen en God dienen, dan gaat er toch niets mis? Nou ja, er ging dus wel iets mis. De stelling dat een vrouw veel invloed heeft op het denken van haar man, bewijst zich hier. Niet voor niets zegt God in de Bijbel dat een man met een diep gelovige vrouw, bijzonder gezegend is. Wat gebeurt er met die gemengde huwelijken in Juda? Daar gebeurt wat telkens is fout gegaan. Zodra er heidense vrouwen, met een geloof dat tegen God inging, in beeld kwamen is het misgegaan. Koning Salomo was de meest wijze koning en niemand heeft hem overtroffen, maar aan het einde van zijn leven ging het toch mis. Waardoor ging dat mis? Hij nam er heidense vrouwen bij en daardoor ging hij de afgoden dienen. Hoe kan een wijze koning zover komen? Omdat de invloed van een vrouw, sterker is dan de wijsheid van een koning. Andersom is het dus ook zo, als een vrome vrouw haar man wijst op dat wat niet is wat God wil, gebeurt er net zo goed iets in zijn hoofd. Juist vrouwen in de Bijbel met een bijzondere relatie met God, hebben de grootste invloeden in de geschiedenis. Dan begrijp je waarom Nehemia in alle staten is als hij ziet dat er Joodse mannen met de meest goddeloze vrouwen zijn getrouwd. Dat is levensgevaarlijk en de volgende ballingschap ligt al weer op de loer, want de afgoden zijn er sneller binnen dan dat ze eruit worden gezet. Overigens betekent dit niet dat een gelovige vrouw, dan wel met een goddeloze man moet trouwen, want als die man besluiten blijft nemen die haaks staan op God, komt die vrouw in een moeilijke positie door de rol van haar man.

De vraag is natuurlijk: Hoe voorkomt Israël dat er vreemde goden binnenkomen? En hoe zit dat bij ons? Ik geloof serieus dat door vrouwen die geestelijk heel dichtbij God leven er grote dingen tot stand kunnen komen in ons land. Als dat samenvalt met mannen die vol passie voor Jezus gaan, zal er een vuur ontstoken worden dat alles overtreft. De geschiedenis van Israël heeft laten zien dat de situatie waarin vermenging met de heidenvolken plaatsvindt, tot verschrikkelijke gevolgen heeft geleid en ook hier roept Nehemia op tot heiligheid. En les toen en nu.

Gebed: Heer, laten er in ons land vrouwen opstaan in geloof en mannen met passie voor U, zodat dit samen krachtige systemen worden in onze tijd.

 

 

 

 

 

Nieuwste video als podcast

Youtube kanaal

Recentste 'Tijd met God'

Geen regels meer?

Serie: Geestelijke confrontatie #11 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen; Ik ben niet gekomen om die af te schaffen, maar te vervullen.” (Mattheüs 5:17 – HSV) 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen. Ik ben niet gekomen om ze af te schaffen, maar om ze tot vervulling te brengen.” (Mattheüs 5:17 – NBV21) 

Hoe gaat Jezus eigenlijk om met alles wat voor Hem al is geweest? Is het zo dat Jezus met een totaal nieuw Koninkrijk kwam? Soms wordt dat wel gedacht. Bij Jezus zijn geen regels meer, wordt er dan al snel gezegd. Dat komt natuurlijk voort uit de gedachte dat de Farizeeën en de Schriftgeleerden fout waren. Wat zij deden klopt niet en dat wordt dan al snel uitgelegd als mensen die met allerlei regels een godsdienst in stand hielden. Ooit zei iemand tegen mij: “Als je iets moet, dan ben je religieus”.

Lees meer...

Aanbevelingen

Preekrooster 2024-2025

Preekvoorzieners die Theo de Koning willen vragen voor een preekbeurt, kunnen gebruik maken van deze link om de nog beschikbare data te bekijken en deze vervolgens vast te leggen.

Theo denkt

Bidden, maar klopt ons bidden wel...?

Bidden... maar klopt ons bidden wel?

Een paar gedachten:
Er zijn van die gebedspunten waar ik wat moeite mee heb gekregen. Ik zal er een paar noemen: Bidden om wereldvrede, bidden om vrede voor Israël of bidden voor de bekering van Israël. Of wat denk je van bidden om meer liefde onder elkaar? Of bidden tegen de seksuele moraal van deze tijd. Steeds meer dringt bij mij de vraag op of we daar wel voor kunnen bidden.
En als ik op een zieke de handen leg en er voor bid (nee, geen welvaartsevangelie, God bepaalt wat Hij doet en niet wij) vinden velen dat niet vanzelfsprekend.

Lees meer...

Eindeloos gelukkig

Eindeloos gelukkig worden begint door te wandelen in de bestemming die God voor jou heeft op aarde om uiteindelijk, door het geloof in Jezus, straks eindeloos gelukkig in de hemel te leven met God. 

Bijbelonderwijs

Om de Bijbel begrijpen willen wij je helpen door de Bijbel op een praktische manier uit te leggen. Het is ook mogelijk om je aan te melden voor een gratis mailabonnement op 'Tijd met God'.

Coaching

Niet alles in je leven gaat vanzelf of ervaar je dat je bent vastgelopen of ben je op zoek naar Gods plan met je leven. We bidden persoonlijke coachingstrajecten of trainingen aan om je daarmee te helpen.

(S)preekbeurten

Theo de Koning (s)preekt veel in kerken, voor studentengroepen of op andere plaatsen. Dat doet hij met passie en het is zijn verlangen om Gods Woord uit te leggen en de Heilige Geest de ruimte te geven.

Eindeloos gelukkig is financiëel geheel afhankelijk van giften. Elke gift is daarom van harte welkom.
IBAN rekeningnummer: NL81 RABO 0301 9254 53 t.n.v. T.J.D. de Koning inzake 'Eindeloos gelukkig' te Nieuw-Lekkerland

© 2024 Eindeloos gelukkig - All Rights Reserved | Hosted by www.sth.nu