Denk aan mij ten goede

Thema: Bouwen is de opdracht

"Denk aan mij, mijn God, ten goede." (Nehemia 13:31b)

We zijn aan het eind gekomen van het boek Nehemia. Een boek over de herbouw van de stadsmuur, maar vooral ook een boek over verootmoediging vanwege de zonden die ervoor hebben gezorgd dat het volk in ballingschap is terecht gekomen. En nog voordat het hele volk terug is in Juda, blijkt het al weer regelmatig niet goed te gaan. Ik geloof, door dit boek heen, dat God duidelijk spreekt, ook tot ons. Er is maar één manier waarop de kerk gebouwd kan worden. Dat kan alleen als wij ons verootmoedigen voor God en eerlijk zeggen dat wij er zelf de oorzaak van zijn dat de kerk kleiner en kleiner is geworden. Het wordt tijd dat wij gaan erkennen dat wij er schuld aan hebben. Hoe meer ik door het boek Nehemia ben heengegaan, hoe meer ik merkte dat God dat liet zien. Ja, we mogen bouwen, zelfs aan meer dan de kerk. We mogen zelfs bouwen aan een samenleving waarin God weer het woord krijgt, maar dat begint bij het punt dat wij buigen en erkennen dat we God niet de hoogste plaats hebben gegeven. Maar wat nu als jij dit door en door begint te beseffen, maar het lijkt geen navolging te krijgen?

De afgelopen periode heb ik op meerdere plaatsen gepreekt over verootmoediging. God sprak zo duidelijk, dat ik er niet omheen kon. Terwijl dit normaal echt niet een thema zou zijn waar ik snel op uit zou komen. Elke keer heb ik gemerkt dat de boodschap echt aankwam, maar ik ga toch telkens weg met het gevoel: Zal er echt een gevolg aan gegeven worden? Dat weet ik werkelijk niet, dat is misschien ook helemaal niet aan mij om mij daar druk over te maken. Als je ziet hoe het bij Nehemia ging, dan zie je dat het volk direct al de verkeerde kant op gaat als Nehemia even weg is. En dat gevoel kun je zomaar krijgen. Jij beseft dat verootmoediging nodig is om echt te mogen gaan bouwen, maar wat als je geen aansluiting vindt? Of wat als er onder de indruk wordt gereageerd, maar het vervolg blijft uit? Dan blijft over hoe Nehemia zijn boek afsluit. Als hij tot het laatst toe alles is blijven zuiveren van onreinheid en alle instellingen voor de priesters en Levieten duidelijk heeft gemaakt, dan sluit hij af met het gebed: "Denk aan mij, mijn God, ten goede".

Weet je, het is belangrijk als je ziet wat God je laat zien, ook door Nehemia heen, maar als jij uiteindelijk alles hebt gedaan om onder de genade van God te zijn, maar het komt uiteindelijk niet verder, dat mag je dus kennelijk ook weer loslaten. Nee, dat is niet als een weg van de minste weerstand. Nehemia heeft gevochten en gestreden, hij trad op, was duidelijk, maar keer op keer ziet hij wat er gebeurt en dan bidt hij en zegt: "Denk aan mij, mijn God, ten goede". Alles gedaan en als het volk toch voor afgoden kiest, dan blijft het gebed over: "Heer, denk aan mij ten goede". Het gebed om Gods zegen, ook als je midden in een volk blijft, dat uiteindelijk God niet op de eerste plaats zet. Het gebed om niet te worden meegenomen in het oordeel dat dan komt. Het is geen verrassing als ik zeg dat er ook na de terugkeer uiteindelijk niets van Juda is overgebleven. Het ging weer verkeerd, de afgoden kregen weer de hoogste plaats en uiteindelijk is het hele volk over de aarde verspreidt, tot op de dag van vandaag. En ja, er is een weg open bij God, ook voor Israël, maar Nehemia beseft dat er een oordeel komt dat alles overtreft en daarom vraag hij of God hem wil gedenken. Hoewel het in het Oude Testament altijd over het collectief gaat, vraagt Nehemia, op grond van zijn geloof, als individu om Gods genade. Zelfs als alles zinloos blijft, ben je als gelovige bij God zeker niet uit beeld, Hij ziet je trouw en Hij ziet je diepste verlangen. Misschien zie je er duizend aan je ene kant vallen en tienduizend aan de andere kant, maar jou zal het niet raken. Wees trouw aan God en geef Hem de eerste plaats.

Gebed: Heer, denk aan ons, die verlangen om oprecht en trouw voor U te leven, ten goede!

 

 

 

 

 

 

Nieuwste video als podcast

Youtube kanaal

Recentste 'Tijd met God'

Geen regels meer?

Serie: Geestelijke confrontatie #11 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen; Ik ben niet gekomen om die af te schaffen, maar te vervullen.” (Mattheüs 5:17 – HSV) 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen. Ik ben niet gekomen om ze af te schaffen, maar om ze tot vervulling te brengen.” (Mattheüs 5:17 – NBV21) 

Hoe gaat Jezus eigenlijk om met alles wat voor Hem al is geweest? Is het zo dat Jezus met een totaal nieuw Koninkrijk kwam? Soms wordt dat wel gedacht. Bij Jezus zijn geen regels meer, wordt er dan al snel gezegd. Dat komt natuurlijk voort uit de gedachte dat de Farizeeën en de Schriftgeleerden fout waren. Wat zij deden klopt niet en dat wordt dan al snel uitgelegd als mensen die met allerlei regels een godsdienst in stand hielden. Ooit zei iemand tegen mij: “Als je iets moet, dan ben je religieus”.

Lees meer...

Aanbevelingen

Preekrooster 2024-2025

Preekvoorzieners die Theo de Koning willen vragen voor een preekbeurt, kunnen gebruik maken van deze link om de nog beschikbare data te bekijken en deze vervolgens vast te leggen.

Theo denkt

Bidden, maar klopt ons bidden wel...?

Bidden... maar klopt ons bidden wel?

Een paar gedachten:
Er zijn van die gebedspunten waar ik wat moeite mee heb gekregen. Ik zal er een paar noemen: Bidden om wereldvrede, bidden om vrede voor Israël of bidden voor de bekering van Israël. Of wat denk je van bidden om meer liefde onder elkaar? Of bidden tegen de seksuele moraal van deze tijd. Steeds meer dringt bij mij de vraag op of we daar wel voor kunnen bidden.
En als ik op een zieke de handen leg en er voor bid (nee, geen welvaartsevangelie, God bepaalt wat Hij doet en niet wij) vinden velen dat niet vanzelfsprekend.

Lees meer...

Eindeloos gelukkig

Eindeloos gelukkig worden begint door te wandelen in de bestemming die God voor jou heeft op aarde om uiteindelijk, door het geloof in Jezus, straks eindeloos gelukkig in de hemel te leven met God. 

Bijbelonderwijs

Om de Bijbel begrijpen willen wij je helpen door de Bijbel op een praktische manier uit te leggen. Het is ook mogelijk om je aan te melden voor een gratis mailabonnement op 'Tijd met God'.

Coaching

Niet alles in je leven gaat vanzelf of ervaar je dat je bent vastgelopen of ben je op zoek naar Gods plan met je leven. We bidden persoonlijke coachingstrajecten of trainingen aan om je daarmee te helpen.

(S)preekbeurten

Theo de Koning (s)preekt veel in kerken, voor studentengroepen of op andere plaatsen. Dat doet hij met passie en het is zijn verlangen om Gods Woord uit te leggen en de Heilige Geest de ruimte te geven.

Eindeloos gelukkig is financiëel geheel afhankelijk van giften. Elke gift is daarom van harte welkom.
IBAN rekeningnummer: NL81 RABO 0301 9254 53 t.n.v. T.J.D. de Koning inzake 'Eindeloos gelukkig' te Nieuw-Lekkerland

© 2024 Eindeloos gelukkig - All Rights Reserved | Hosted by www.sth.nu