Je leeft eeuwig en bent gereinigd

Thema: Eerste brief van Petrus

"U, die opnieuw geboren bent, niet uit vergankelijk, maar uit onvergankelijk zaad, door het levende en eeuwig blijvende Woord van God." (1 Petrus 1:23)

Als je naar de woorden kijkt die Petrus gebruikt om aan te geven wat je nieuwe status in het geloof is, dan vallen er een paar dingen op. Je bent opnieuw geboren, dat staat boven alles vast. Opnieuw geboren in een eeuwig leven. Als je de brieven van Paulus leest, kom je telkens een soort woordspel tegen, maar ook Petrus doet dit behoorlijk. Dat is wel opmerkelijk als je bedenkt dat hij een ongeleerde visser was. Petrus zegt dat je je ziel hebt gereinigd als gelovige. Dat is een woord dat in een werkwoordvorm staat dat wijst op iets dat in de verleden tijd is gebeurd. Dat is een opmerkelijke gedachte. Hoe vaak moet jij gereinigd worden van verkeerde dingen in je leven? Elke dag, toch? Toch zegt Petrus dat het reinigen van je ziel in het verleden heeft plaatsgevonden.

Dat zelfde doet hij met de werkwoordsvorm van opnieuw geboren zijn. Ook dat is iets dat in het verleden in gebeurd. Dit gaat dus over je status in het geloof. Je hebt je ziel gereinigd en je bent opnieuw geboren. Het verschil in die twee woorden is dat het ene een activiteit van de gelovige is en het andere is je overkomen als gelovige. Opnieuw geboren zijn is je overkomen, terwijl het reinigen van je ziel heb je gedaan door gehoorzaam te zijn aan de waarheid. Je geloof is de manier geweest om je ziel te reinigen. Tegelijk hangt dit samen met het opnieuw geboren zijn. Vanaf jouw kant is gehoorzaamheid nodig en van Gods kant je nieuwe geboorte. Hang daar nu geen volgorde aan, maar laat dit naast elkaar bestaan. Er zit namelijk nog een vraag achter.

Hoe definitief is dit nu allemaal? Kun je het gewoon ook niet weer kwijtraken? Je nieuwe geboorte kun je niet kwijtraken en daarom kun je ook je geloof niet kwijtraken, omdat dit niet los van elkaar bestaat. Dus als je zegt dat je je nieuwe geboorte niet kunt verliezen, dan ook je geloof niet. Ze zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden. En dan die nieuwe geboorte, daarvan zegt Petrus: Dat nieuwe leven is voortgekomen uit onvergankelijk zaad. Petrus gebruikt voor het leven het beeld van zaad. Zaad produceert leven, maar normaal gesproken is zaad vergankelijk. Alles wat in je hart gezaaid wordt geeft wel een bepaalde soort van leven, maar dat is tijdelijk. Het enige zaad in je hart dat blijvend is, is het Woord van God. Toen dat eeuwige Woord van God werd gezaaid en ontkiemde, ontstond er leven dat nooit meer stopt. 

Alles wat vleselijk gezaaid wordt in je hart, dat is als gras dat vergaat. Vleselijk is een woord dat je in dit verband moet betrekken op alles wat aards en tijdelijk is. Gras verdord en zijn bloem valt af. Zo is het ook met elk vleselijk leven, maar het leven dat ontstaat door de kracht van het Woord is is net zo eeuwig en onvergankelijk als het Woord zelf. Dat klopt natuurlijk ook in het beeld van het zaad, want uit het zaad komt het leven voort, en uit het Woord is je eeuwige leven voortgekomen. Net zoals het Woord eeuwig is, zo ben jij daardoor dus ook eeuwig. Jij leeft dus niet straks pas eeuwig, maar jij leeft nu al in je eeuwige status. En daardoor is je reiniging ook eeuwig, want de gehoorzaamheid en je wedergeboorte gaan hand in hand. Het is dus niet de vraag of je gereinigd blijft, je bent het! Ook als is dat niet altijd vanuit jouw kant te zien en geeft dat wel een verantwoordelijkheid uit het geloof, van God uit leef je eeuwig en ben je ook zo gereinigd. Dit is een geestelijk principe, want we niet altijd zo ervaren en omdat het telkens misgaat in heiligheid verstoort dat de relatie met God, je Vader. Maar tegelijk is het geestelijk waar dat je door het geloof je ziel hebt gereinigd en je opnieuw geboren bent.

Gebed: Heer, dank U wel dat U mij een nieuwe geboorte hebt gegeven en dat mijn geloof in U mijn ziel heeft gereinigd. Dank U wel dat dit mijn geestelijke status is, al struikel ik nog steeds vaak.

 

 

 

 

 

Nieuwste video als podcast

Youtube kanaal

Recentste 'Tijd met God'

Geen regels meer?

Serie: Geestelijke confrontatie #11 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen; Ik ben niet gekomen om die af te schaffen, maar te vervullen.” (Mattheüs 5:17 – HSV) 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen. Ik ben niet gekomen om ze af te schaffen, maar om ze tot vervulling te brengen.” (Mattheüs 5:17 – NBV21) 

Hoe gaat Jezus eigenlijk om met alles wat voor Hem al is geweest? Is het zo dat Jezus met een totaal nieuw Koninkrijk kwam? Soms wordt dat wel gedacht. Bij Jezus zijn geen regels meer, wordt er dan al snel gezegd. Dat komt natuurlijk voort uit de gedachte dat de Farizeeën en de Schriftgeleerden fout waren. Wat zij deden klopt niet en dat wordt dan al snel uitgelegd als mensen die met allerlei regels een godsdienst in stand hielden. Ooit zei iemand tegen mij: “Als je iets moet, dan ben je religieus”.

Lees meer...

Aanbevelingen

Preekrooster 2024-2025

Preekvoorzieners die Theo de Koning willen vragen voor een preekbeurt, kunnen gebruik maken van deze link om de nog beschikbare data te bekijken en deze vervolgens vast te leggen.

Theo denkt

Bidden, maar klopt ons bidden wel...?

Bidden... maar klopt ons bidden wel?

Een paar gedachten:
Er zijn van die gebedspunten waar ik wat moeite mee heb gekregen. Ik zal er een paar noemen: Bidden om wereldvrede, bidden om vrede voor Israël of bidden voor de bekering van Israël. Of wat denk je van bidden om meer liefde onder elkaar? Of bidden tegen de seksuele moraal van deze tijd. Steeds meer dringt bij mij de vraag op of we daar wel voor kunnen bidden.
En als ik op een zieke de handen leg en er voor bid (nee, geen welvaartsevangelie, God bepaalt wat Hij doet en niet wij) vinden velen dat niet vanzelfsprekend.

Lees meer...

Eindeloos gelukkig

Eindeloos gelukkig worden begint door te wandelen in de bestemming die God voor jou heeft op aarde om uiteindelijk, door het geloof in Jezus, straks eindeloos gelukkig in de hemel te leven met God. 

Bijbelonderwijs

Om de Bijbel begrijpen willen wij je helpen door de Bijbel op een praktische manier uit te leggen. Het is ook mogelijk om je aan te melden voor een gratis mailabonnement op 'Tijd met God'.

Coaching

Niet alles in je leven gaat vanzelf of ervaar je dat je bent vastgelopen of ben je op zoek naar Gods plan met je leven. We bidden persoonlijke coachingstrajecten of trainingen aan om je daarmee te helpen.

(S)preekbeurten

Theo de Koning (s)preekt veel in kerken, voor studentengroepen of op andere plaatsen. Dat doet hij met passie en het is zijn verlangen om Gods Woord uit te leggen en de Heilige Geest de ruimte te geven.

Eindeloos gelukkig is financiëel geheel afhankelijk van giften. Elke gift is daarom van harte welkom.
IBAN rekeningnummer: NL81 RABO 0301 9254 53 t.n.v. T.J.D. de Koning inzake 'Eindeloos gelukkig' te Nieuw-Lekkerland

© 2024 Eindeloos gelukkig - All Rights Reserved | Hosted by www.sth.nu