Ruth - Als Rachel en Lea

"En heel het volk dat in de poort was en de oudsten zeiden: Wij zijn getuigen. Moge de HEERE deze vrouw, die in uw huis komt, maken als Rachel en Lea, die beide het huis van Israël gebouwd hebben. Doe krachtige daden in Efratha en maak uw naam beroemd in Bethlehem." (Ruth 4:11)

Als je het boek Ruth leest en ook het laatste hoofdstuk echt tot je laat doordringen dan valt het je op hoe het volk in de poort reageert. Eigenlijk zijn dat net de teksten die je snel overslaat, want het verhaal van Boaz in de poort en de uiteindelijke keus van Boaz om Ruth te lossen spreken tot de verbeelding en daarna ben je geneigd om maar zo snel mogelijk door te gaan naar het huwelijk van Boaz en Ruth. Het hoogtepunt van het boek. Maar de schrijver kiest er voor om nog iets tussen te voegen. Het volk in de poort, en er staat zelfs 'heel het volk in de poort', en de oudsten spreken hele grote woorden uit over Boaz en Ruth. Woorden die echt ergens over gaan.

De wens van het hele volk is dat Boaz en Ruth bouwstenen zullen zijn voor het volk Israël. Het is de wens van het volk dat Ruth zal zijn als Rachel en Lea. De twee vrouwen van Jakob waren samen degenen die voor de twaalf stammen van Israël hebben gezorgd. En nu wordt over Ruth uitgesproken dat zij zal zijn als deze twee vrouwen bij elkaar. Wat een wens van het volk voor Boaz en Ruth, dat zij samen zoveel zegen zullen zijn dat ze bij wijze van spreken heel Israël zullen bouwen. Overigens is deze wens echt volledig uitgekomen. Want uit Ruth komt straks David en uiteindelijk Jezus voort.

Het huwelijk waar Boaz voor gaat kiezen is een huwelijk dat uiteindelijk God volk zal laten groeien. En in Jezus zal dit straks op een manier gebeuren, dat de grenzen van Israël overschrijd en tot alle volken zal komen. Boaz als de man die uiteindelijk onderdeel zal zijn van de redding van Israël en de wereld, maar Jezus zal dit straks volmaakt zijn. En wat is het doel van Jezus en Zijn huwelijk met Zijn bruid? Eigenlijk is het doel precies hetzelfde en nog veel meer. Waar de gelovigen zichzelf mogen zien als de bruid van Christus, zal uiteindelijk door Jezus en de gelovige, het Koninkrijk van God gebouwd worden op aarde. Of eigenlijk, daardoor wordt de bruid gebouwd, die straks het nieuwe Jeruzalem zal zijn.

Uiteindelijk gaat het niet alleen om jouw persoonlijke redding, maar het gaat om veel meer, het doel is dat straks het getal van gelovigen vol zal zijn en dat dooor de ene gelovige, de volgende tot geloof zal komen. Vanuit het huwelijk tussen Jezus en Zijn gemeente komt een eeuwige generatie tot stand van gelovigen die straks in eeuwigheid Gods volmaakte volk zal zijn. Wat door Boaz in het klein gebeurt, gebeurt door Jezus volmaakt een eeuwig. Zoals Israël door Boaz werd gevormd, zo wordt Gods Kerk door Jezus gevormd. Boaz als een kleine opmaat voor het grote slotakkoord dat Jezus tot stand zal brengen door Zijn komst.

Gebed: Jezus, U bent meer dan Boaz, U maakt door ons heen Uw gemeente compleet. De Kerk van U zal straks volmaakt zijn doordat U nu Uw gelovigen hebt gelost en wij mogen zijn voor Uw Kerk, als Rachel en Lea voor Israël.

 

 

 

 

 

Nieuwste video als podcast

Youtube kanaal

Recentste 'Tijd met God'

Geen regels meer?

Serie: Geestelijke confrontatie #11 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen; Ik ben niet gekomen om die af te schaffen, maar te vervullen.” (Mattheüs 5:17 – HSV) 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen. Ik ben niet gekomen om ze af te schaffen, maar om ze tot vervulling te brengen.” (Mattheüs 5:17 – NBV21) 

Hoe gaat Jezus eigenlijk om met alles wat voor Hem al is geweest? Is het zo dat Jezus met een totaal nieuw Koninkrijk kwam? Soms wordt dat wel gedacht. Bij Jezus zijn geen regels meer, wordt er dan al snel gezegd. Dat komt natuurlijk voort uit de gedachte dat de Farizeeën en de Schriftgeleerden fout waren. Wat zij deden klopt niet en dat wordt dan al snel uitgelegd als mensen die met allerlei regels een godsdienst in stand hielden. Ooit zei iemand tegen mij: “Als je iets moet, dan ben je religieus”.

Lees meer...

Aanbevelingen

Preekrooster 2024-2025

Preekvoorzieners die Theo de Koning willen vragen voor een preekbeurt, kunnen gebruik maken van deze link om de nog beschikbare data te bekijken en deze vervolgens vast te leggen.

Theo denkt

Bidden, maar klopt ons bidden wel...?

Bidden... maar klopt ons bidden wel?

Een paar gedachten:
Er zijn van die gebedspunten waar ik wat moeite mee heb gekregen. Ik zal er een paar noemen: Bidden om wereldvrede, bidden om vrede voor Israël of bidden voor de bekering van Israël. Of wat denk je van bidden om meer liefde onder elkaar? Of bidden tegen de seksuele moraal van deze tijd. Steeds meer dringt bij mij de vraag op of we daar wel voor kunnen bidden.
En als ik op een zieke de handen leg en er voor bid (nee, geen welvaartsevangelie, God bepaalt wat Hij doet en niet wij) vinden velen dat niet vanzelfsprekend.

Lees meer...

Eindeloos gelukkig

Eindeloos gelukkig worden begint door te wandelen in de bestemming die God voor jou heeft op aarde om uiteindelijk, door het geloof in Jezus, straks eindeloos gelukkig in de hemel te leven met God. 

Bijbelonderwijs

Om de Bijbel begrijpen willen wij je helpen door de Bijbel op een praktische manier uit te leggen. Het is ook mogelijk om je aan te melden voor een gratis mailabonnement op 'Tijd met God'.

Coaching

Niet alles in je leven gaat vanzelf of ervaar je dat je bent vastgelopen of ben je op zoek naar Gods plan met je leven. We bidden persoonlijke coachingstrajecten of trainingen aan om je daarmee te helpen.

(S)preekbeurten

Theo de Koning (s)preekt veel in kerken, voor studentengroepen of op andere plaatsen. Dat doet hij met passie en het is zijn verlangen om Gods Woord uit te leggen en de Heilige Geest de ruimte te geven.

Eindeloos gelukkig is financiëel geheel afhankelijk van giften. Elke gift is daarom van harte welkom.
IBAN rekeningnummer: NL81 RABO 0301 9254 53 t.n.v. T.J.D. de Koning inzake 'Eindeloos gelukkig' te Nieuw-Lekkerland

© 2024 Eindeloos gelukkig - All Rights Reserved | Hosted by www.sth.nu