Advent - Vang de vossen

"Vang voor ons de vossen, de kleine vossen die de wijngaarden te gronde richten, nu onze wijngaarden bloeien." (Hooglied 2:15)

Af en toe staat er ineens een tekst in Hooglied, gewoon tussen andere teksten waarbij je denkt: "wat moeten we hier nu toch mee?" En als je er dan naar blijft kijken, dan komt er ineens een stukje waarheid naar boven, waarvan je denkt: "dit is wel een hele belangrijke tekst." Het misschien wel goed om even te vragen aan elkaar hoe we de liefde tussen ons en Jezus levend kunnen houden? Hoe is het mogelijk om vol te blijven van liefde voor Jezus? En om een antwoord te vinden op deze vraag, waar we regelmatig allemaal mee worstelen, is het misschien wel goed om de vraag ook te stellen richting een gewone relatie hier op aarde.

En geeft het boek Hooglied hier nu antwoord op. En je zou zelfs kunnen denken: "wat heeft dit vers daar nu mee te maken?" De Bruidegom geeft eigenlijk een opdracht aan Zijn bruid. Ze moet de vossen vangen in de wijngaard. In die tijd waren vossen de roofdieren die nogal het een en ander kapot maakten aan de oogst. Zeker ook in de wijngaarden konden ze behoorlijk huishouden. Maar is het dan de bedoeling dat de bruid deze vossen gaat vangen? Dat heeft toch totaal geen enkel verband met het verhaal?

Nee, letterlijk heeft het ook niets te maken met het verhaal, maar ook deze tekst is beeldspraak, zoals het hele boek beeldspraak is. De wijngaarden staan symbool voor de lichamen van deze twee geliefden en de liefde die zij hebben voor elkaar. Het is een vergelijk met twee wijngaarden. En de vossen staan symbool voor de roofdieren die deze liefde kapot zouden maken. De bloesem van de wijngaarden zouden ze opeten en daardoor zou de wijngaard geen vruchten gaan dragen.

Op het moment dat we dit begrijpen, komt onze vraag naar de liefde tot Jezus wel heel wat dichterbij. Eigenlijk zegt de Bruidegom: "Alles wat onze liefde kan beschadigen moet je gaan vangen." Dat is ook de boodschap die Jezus aan ons geeft: "Ruim alles op dat onze liefde kan beschadigen!" Vang elke aanval op de liefde tussen jou en Jezus en neem alles krijgsgevangen. Pak het aan en ruim het op. Dat kunnen gedachten zijn van twijfel, dat kan drukte zijn, dat kunnen aanklachten zijn, dat kan heel veel zijn. Het zal voor iedereen anders zijn en ik ga ook geen voorschriften geven. Ga maar bidden of de Heilige Geest je jouw vossen wil laten zien, zodat je ze gevangen kunt nemen en onder de heerschappij van Jezus kunt brengen.

Als we het niet doen, zal onze liefde verdwijnen. Dan zullen uiteindelijk ook de vruchten van het geloof achter gaan blijven of gaan ontbreken. De beschrijving van de liefdesrelatie in Hooglied waarschuwt daarvoor. Later blijkt ook dat er nog heel wat spanning ontstaat tussen de bruid en de Bruidegom. Nu ligt er al een waarschuwing, in het prille begin van deze liefde. Misschien ben jij al veel langer onderweg met Jezus, maar blijf je zo vaak tobben om de liefde levend te houden. Dan is deze boodschap vandaag voor jou!

Gebed: Mijn Liefste, dank U wel voor Uw opdracht om de vossen te vangen. Wat is dit nodig, want Uw liefde verandert nooit, maar mijn liefde voor U is vaak zo wisselvallig.

 

 

 

 

 

Nieuwste video als podcast

Youtube kanaal

Recentste 'Tijd met God'

Geen regels meer?

Serie: Geestelijke confrontatie #11 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen; Ik ben niet gekomen om die af te schaffen, maar te vervullen.” (Mattheüs 5:17 – HSV) 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen. Ik ben niet gekomen om ze af te schaffen, maar om ze tot vervulling te brengen.” (Mattheüs 5:17 – NBV21) 

Hoe gaat Jezus eigenlijk om met alles wat voor Hem al is geweest? Is het zo dat Jezus met een totaal nieuw Koninkrijk kwam? Soms wordt dat wel gedacht. Bij Jezus zijn geen regels meer, wordt er dan al snel gezegd. Dat komt natuurlijk voort uit de gedachte dat de Farizeeën en de Schriftgeleerden fout waren. Wat zij deden klopt niet en dat wordt dan al snel uitgelegd als mensen die met allerlei regels een godsdienst in stand hielden. Ooit zei iemand tegen mij: “Als je iets moet, dan ben je religieus”.

Lees meer...

Aanbevelingen

Preekrooster 2024-2025

Preekvoorzieners die Theo de Koning willen vragen voor een preekbeurt, kunnen gebruik maken van deze link om de nog beschikbare data te bekijken en deze vervolgens vast te leggen.

Theo denkt

Bidden, maar klopt ons bidden wel...?

Bidden... maar klopt ons bidden wel?

Een paar gedachten:
Er zijn van die gebedspunten waar ik wat moeite mee heb gekregen. Ik zal er een paar noemen: Bidden om wereldvrede, bidden om vrede voor Israël of bidden voor de bekering van Israël. Of wat denk je van bidden om meer liefde onder elkaar? Of bidden tegen de seksuele moraal van deze tijd. Steeds meer dringt bij mij de vraag op of we daar wel voor kunnen bidden.
En als ik op een zieke de handen leg en er voor bid (nee, geen welvaartsevangelie, God bepaalt wat Hij doet en niet wij) vinden velen dat niet vanzelfsprekend.

Lees meer...

Eindeloos gelukkig

Eindeloos gelukkig worden begint door te wandelen in de bestemming die God voor jou heeft op aarde om uiteindelijk, door het geloof in Jezus, straks eindeloos gelukkig in de hemel te leven met God. 

Bijbelonderwijs

Om de Bijbel begrijpen willen wij je helpen door de Bijbel op een praktische manier uit te leggen. Het is ook mogelijk om je aan te melden voor een gratis mailabonnement op 'Tijd met God'.

Coaching

Niet alles in je leven gaat vanzelf of ervaar je dat je bent vastgelopen of ben je op zoek naar Gods plan met je leven. We bidden persoonlijke coachingstrajecten of trainingen aan om je daarmee te helpen.

(S)preekbeurten

Theo de Koning (s)preekt veel in kerken, voor studentengroepen of op andere plaatsen. Dat doet hij met passie en het is zijn verlangen om Gods Woord uit te leggen en de Heilige Geest de ruimte te geven.

Eindeloos gelukkig is financiëel geheel afhankelijk van giften. Elke gift is daarom van harte welkom.
IBAN rekeningnummer: NL81 RABO 0301 9254 53 t.n.v. T.J.D. de Koning inzake 'Eindeloos gelukkig' te Nieuw-Lekkerland

© 2024 Eindeloos gelukkig - All Rights Reserved | Hosted by www.sth.nu