Heilige Geest - Het moment dat de Geest spreekt

"En terwijl zij de Heere dienden en vasten, zei de Heilige Geest: Zonder voor Mij zowel Barnabas als Saulus af voor het werk waartoe Ik hen geroepen heb." (Handelingen 13:2)

Dat is nu misschien precies wel de vraag waar wij mee kunnen lopen: Op welke manier weet je nu wat Gods Geest van je wil? Hoe weet je nu op welk moment de Heilige Geest je laat zien wat Gods plan is met jouw leven. Want we kunnen wel zeggen dat het voor de discipelen blijkbaar niet vreemd was dat de Heilige Geest sprak. Misschien zelfs wel zo dat ze er niet eens van opkeken, maar ergens hebben we dan toch ook handvaten nodig waardoor we een beetje houvast hebben? Hoe kom je in de beweging van de Geest, zodat Hij ook echt tot je kan spreken?

Toch lijkt dit eenvoudiger dan dat het is. Tenminste wel als we het gedeelte van deze dag lezen. Paulus was in Antiochië met een aantal apostelen die niet allemaal even bekend zijn. Zij waren daar in de gemeente. Het bleken mensen te zijn met gaven van profetie en ook de gave van leraarschap. Op zich waren dat al bijzondere zaken.

Maar er komt een moment dat ze te horen krijgen van de Heilige Geest dat Barnabas en Paulus afgezonderd moeten worden voor het werk waar God hen voor geroepen had. Heel duidelijk wordt het niet direct wat deze roeping nu precies was. Paulus zou wel naar de heidenen gaan, maar daar waren ze al. Ergens zal er nog wat meer zijn geweest met betrekking tot hun roeping. Hoe dan ook, is dat hier niet het meest belangrijk. De vraag is voor ons nu op welk moment de Geest van God zegt dat ze Paulus en Barnabas moeten afzonderen en uitzenden.

En dan blijkt hoe eenvoudig het eigenlijk is om de momenten dat de Geest spreekt er ook gewoon open voor te staan. Want er staat duidelijk dat dit gebeurde toen zij de Heere dienden en vasten. Op dat moment spreekt Gods Geest. Juist op dat 'gewone' moment. Of is dat toch wat minder gewoon dan dat het voor ons is? Ze waren bezig met datgene wat ze eigenlijk altijd deden, dat was hun leven: ze dienden de Heere! Hoe ze dat deden staat er niet bij. Wel staat er nog bij dat ze op dat moment ook nog vasten. Ze waren intens bezig met God. Ze dienden Hem met alles wat in hen was. En dat moment is het moment van de Geest.

Dit is wel een les. Want we hoeven er eigenlijk niets voor te doen en er hoeft al helemaal niets spectaculairs te gebeuren om de Geest in beweging te krijgen. Het gebeurt namelijk gewoon op het moment dat ze de Heere dienden. Toen sprak de Geest. En natuurlijk is het hier specifiek gericht op datgene wat daar belangrijk was. Maar nu is dat dus op die punten die nu belangrijk zijn. Wanneer spreekt de Geest van God, soms dus heel letterlijk tot jou? Heel eenvoudig: op het moment dat je de Heere dient. Ga dagelijks en voortdurend met Hem om, dan zullen er ook momenten komen met de Heilige Geest.

Gebed: Heilige Geest, misschien sta ik uw stem wel het meest in de weg omdat ik zo druk ben en zo weinig U dien. Ik wil luisteren, maar vooral ook U veel meer dienen en zelfs als het nodig is mij onthouden van eten en drinken, zodat ik helemaal gericht kan zijn op U.

 

 

 

 

 

Nieuwste video als podcast

Youtube kanaal

Recentste 'Tijd met God'

Geen regels meer?

Serie: Geestelijke confrontatie #11 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen; Ik ben niet gekomen om die af te schaffen, maar te vervullen.” (Mattheüs 5:17 – HSV) 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen. Ik ben niet gekomen om ze af te schaffen, maar om ze tot vervulling te brengen.” (Mattheüs 5:17 – NBV21) 

Hoe gaat Jezus eigenlijk om met alles wat voor Hem al is geweest? Is het zo dat Jezus met een totaal nieuw Koninkrijk kwam? Soms wordt dat wel gedacht. Bij Jezus zijn geen regels meer, wordt er dan al snel gezegd. Dat komt natuurlijk voort uit de gedachte dat de Farizeeën en de Schriftgeleerden fout waren. Wat zij deden klopt niet en dat wordt dan al snel uitgelegd als mensen die met allerlei regels een godsdienst in stand hielden. Ooit zei iemand tegen mij: “Als je iets moet, dan ben je religieus”.

Lees meer...

Aanbevelingen

Preekrooster 2024-2025

Preekvoorzieners die Theo de Koning willen vragen voor een preekbeurt, kunnen gebruik maken van deze link om de nog beschikbare data te bekijken en deze vervolgens vast te leggen.

Theo denkt

Bidden, maar klopt ons bidden wel...?

Bidden... maar klopt ons bidden wel?

Een paar gedachten:
Er zijn van die gebedspunten waar ik wat moeite mee heb gekregen. Ik zal er een paar noemen: Bidden om wereldvrede, bidden om vrede voor Israël of bidden voor de bekering van Israël. Of wat denk je van bidden om meer liefde onder elkaar? Of bidden tegen de seksuele moraal van deze tijd. Steeds meer dringt bij mij de vraag op of we daar wel voor kunnen bidden.
En als ik op een zieke de handen leg en er voor bid (nee, geen welvaartsevangelie, God bepaalt wat Hij doet en niet wij) vinden velen dat niet vanzelfsprekend.

Lees meer...

Eindeloos gelukkig

Eindeloos gelukkig worden begint door te wandelen in de bestemming die God voor jou heeft op aarde om uiteindelijk, door het geloof in Jezus, straks eindeloos gelukkig in de hemel te leven met God. 

Bijbelonderwijs

Om de Bijbel begrijpen willen wij je helpen door de Bijbel op een praktische manier uit te leggen. Het is ook mogelijk om je aan te melden voor een gratis mailabonnement op 'Tijd met God'.

Coaching

Niet alles in je leven gaat vanzelf of ervaar je dat je bent vastgelopen of ben je op zoek naar Gods plan met je leven. We bidden persoonlijke coachingstrajecten of trainingen aan om je daarmee te helpen.

(S)preekbeurten

Theo de Koning (s)preekt veel in kerken, voor studentengroepen of op andere plaatsen. Dat doet hij met passie en het is zijn verlangen om Gods Woord uit te leggen en de Heilige Geest de ruimte te geven.

Eindeloos gelukkig is financiëel geheel afhankelijk van giften. Elke gift is daarom van harte welkom.
IBAN rekeningnummer: NL81 RABO 0301 9254 53 t.n.v. T.J.D. de Koning inzake 'Eindeloos gelukkig' te Nieuw-Lekkerland

© 2024 Eindeloos gelukkig - All Rights Reserved | Hosted by www.sth.nu