Welke ruimte krijgt de Heilige Geest?

Thema: Pinksteren

"En zei tegen hen: Hebt u de Heilige Geest ontvangen toen u tot geloof kwam? En zij zeiden tegen hem: Wij hebben niet eens gehoord dat er een Heilige Geest is." (Handelingen 19:2)

Wij hebben niet eens gehoord dat er een Heilige Geest is. Wat zeg je? Niet gehoord dat er een Heilige Geest is? Ik mag aannemen dat je als lezer van 'Tijd met God' niet het antwoord zult geven als de mensen uit Efeze dat aan Paulus gaven. Er waren dus gelovigen die niets wisten van de Heilige Geest en als je doorleest blijkt het ook nog eens zo te zijn dat ze de Heilige Geest niet eens ontvangen hebben. Over dit gedeelte is natuurlijk een heleboel te zeggen. Het roept ook vragen op die niet eenvoudig zijn om te beantwoorden. Hoe kan het dat er gelovigen in Jezus zijn die de Heilige Geest niet hebben ontvangen? En als je naar de doop kijkt, blijkt dat ze alleen de doop van Johannes de Doper hadden ontvangen en als Paulus hen dan doopt met de doop van Christus en hen de handen oplegt, komt de Heilige Geest op hen. Dat roept veel vragen op. Ik wil voor deze dag van Pinksteren de vraag iets verleggen en je vragen: Als je wel van de Heilige Geest hebt gehoord, krijgt Hij dan echt de ruimte in je leven?

Je zult gezien hebben dat we met een podcastserie zijn begonnen met als titel 'Bestemd om een held te zijn'. Omdat het vandaag Pinksteren is, onderbreken we een keer de 'Tijd met God' serie over de eerste Petrusbrief. Deze overdenking van vandaag ligt eigenlijk ook in de lijn van de podcastserie. Omdat je met de Heilige Geest in staat bent om een held te zijn. Een held is namelijk iemand die zich niet laat leiden door zijn angst en de omstandigheden, maar in de kracht van Gods Geest gehoorzaam wil zijn aan de roeping van God over zijn leven. Ik wil je dus even extra aansporen om de podcastserie te volgen, omdat dit helemaal gaat over het leven vanuit Pinksteren en vanuit Gods bestemming voor jouw leven. En vandaag is de vraag of je van de Heilige Geest hebt gehoord en of je Hem de ruimte geeft om Zijn werk in en door jou te doen.

Bij die mensen in Efeze bleek er nog iets te ontbreken. Het is heel lastig om hier een goed beeld van te krijgen. Betekent dit dat die situatie daar een situatie was in de overgangsfase tussen Pasen en Pinksteren? We komen deze situatie namelijk maar één keer op deze manier tegen. Er zijn mensen die zeggen dat dit te maken heeft met de doop, maar daar ben ik voorzichtig in, omdat het hier om twee handelingen lijkt te gaan. En ook op andere plaatsen waar Paulus de handen oplegt, gaat het niet altijd over de doop en lijkt de vervulling met de Geest een andere handeling te zijn die onder handoplegging gebeurd. De Bijbelse lijn is dat door het geloof de Heiige Geest in je komt wonen en daar is een duidelijk verschil tussen de oude situatie voor Pinksteren en de nieuwe situatie na Pinksteren. De vraag is wel of de Heilige Geest je echt kan vervullen. Voor je laten bidden voor vervulling met de Heilige Geest is een heel Bijbelse lijn en gedachte. En als dat dan is gebeurd, blijft hoe dan ook de vraag of je de Heilige Geest echt de ruimte geeft. Ik geloof oprecht dat elke gelovige de Heilige Geest heeft ontvangen en dat de Heilige Geest vaak ongeduldig wacht op het moment dat Hij de controle en de leiding van je leven mag pakken. Hij wil je gebruiken en door jou heen werken. 

De vraag voor jou is misschien niet of je van de Heilige Geest hebt gehoord en ook niet of je Hem ontvangen hebt, maar wel of de Heilige Geest de leiding van je leven mag hebben en je wilt reageren op Zijn stem? Als dat namelijk niet zo is en je blust de Geest uit, dan ben je uiteindelijk niets verder dan die gelovigen in Efeze dat nog niet wisten van de Heilige Geest. Misschien is dat zelfs minder erg, dan jij en ik die de Heilige Geest hebben ontvangen. Zij wisten niet beter en wij kiezen er soms voor om Hem niet de ruimte te geven omdat we misschien bang zijn, of omdat we denken dat we niet instaat zijn om grote dingen in de Naam van Jezus te doen. Bedenk dan dat dit allemaal gebaseerd is op leugens die de vijand heel graag zaait in je leven. De Heilige Geest wil jou in alles bekwaam maken en je leven gebruiken. Jij bent tot dezelfde dingen in staat als Jezus, omdat Zijn Geest je ertoe in staat stelt. Laat daarom op de Pinksterdag opnieuw je vraag zijn: "Heilige Geest, geef ik U echt de ruimte en waar werk ik U tegen?"

Gebed: Heilige Geest, vul mij met Uw volheid en vul mij opnieuw en opnieuw.

 

 

 

 

 

 

Nieuwste video als podcast

Youtube kanaal

Recentste 'Tijd met God'

Geen regels meer?

Serie: Geestelijke confrontatie #11 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen; Ik ben niet gekomen om die af te schaffen, maar te vervullen.” (Mattheüs 5:17 – HSV) 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen. Ik ben niet gekomen om ze af te schaffen, maar om ze tot vervulling te brengen.” (Mattheüs 5:17 – NBV21) 

Hoe gaat Jezus eigenlijk om met alles wat voor Hem al is geweest? Is het zo dat Jezus met een totaal nieuw Koninkrijk kwam? Soms wordt dat wel gedacht. Bij Jezus zijn geen regels meer, wordt er dan al snel gezegd. Dat komt natuurlijk voort uit de gedachte dat de Farizeeën en de Schriftgeleerden fout waren. Wat zij deden klopt niet en dat wordt dan al snel uitgelegd als mensen die met allerlei regels een godsdienst in stand hielden. Ooit zei iemand tegen mij: “Als je iets moet, dan ben je religieus”.

Lees meer...

Aanbevelingen

Preekrooster 2024-2025

Preekvoorzieners die Theo de Koning willen vragen voor een preekbeurt, kunnen gebruik maken van deze link om de nog beschikbare data te bekijken en deze vervolgens vast te leggen.

Theo denkt

Bidden, maar klopt ons bidden wel...?

Bidden... maar klopt ons bidden wel?

Een paar gedachten:
Er zijn van die gebedspunten waar ik wat moeite mee heb gekregen. Ik zal er een paar noemen: Bidden om wereldvrede, bidden om vrede voor Israël of bidden voor de bekering van Israël. Of wat denk je van bidden om meer liefde onder elkaar? Of bidden tegen de seksuele moraal van deze tijd. Steeds meer dringt bij mij de vraag op of we daar wel voor kunnen bidden.
En als ik op een zieke de handen leg en er voor bid (nee, geen welvaartsevangelie, God bepaalt wat Hij doet en niet wij) vinden velen dat niet vanzelfsprekend.

Lees meer...

Eindeloos gelukkig

Eindeloos gelukkig worden begint door te wandelen in de bestemming die God voor jou heeft op aarde om uiteindelijk, door het geloof in Jezus, straks eindeloos gelukkig in de hemel te leven met God. 

Bijbelonderwijs

Om de Bijbel begrijpen willen wij je helpen door de Bijbel op een praktische manier uit te leggen. Het is ook mogelijk om je aan te melden voor een gratis mailabonnement op 'Tijd met God'.

Coaching

Niet alles in je leven gaat vanzelf of ervaar je dat je bent vastgelopen of ben je op zoek naar Gods plan met je leven. We bidden persoonlijke coachingstrajecten of trainingen aan om je daarmee te helpen.

(S)preekbeurten

Theo de Koning (s)preekt veel in kerken, voor studentengroepen of op andere plaatsen. Dat doet hij met passie en het is zijn verlangen om Gods Woord uit te leggen en de Heilige Geest de ruimte te geven.

Eindeloos gelukkig is financiëel geheel afhankelijk van giften. Elke gift is daarom van harte welkom.
IBAN rekeningnummer: NL81 RABO 0301 9254 53 t.n.v. T.J.D. de Koning inzake 'Eindeloos gelukkig' te Nieuw-Lekkerland

© 2024 Eindeloos gelukkig - All Rights Reserved | Hosted by www.sth.nu