Leven na Kerst - De ander is belangrijker

"Maar laat in nederigheid de een de ander voortreffelijker achten dan zichzelf. Laat eenieder niet alleen oog hebben voor wat van hemzelf is, maar laat eenieder ook oog hebben voor wat van anderen is." (Filippenzen 2:3b en 4)

Dat eigenbelang niet goed is, dat kunnen we ergens nog wel begrijpen. Natuurlijk is eigenbelang wel iets waar we ons erg snel wel op richten, maar dat Paulus dit schrijft is niet zo heel vreemd. Het komt ook behoorlijk als egoïsme over. Als er dan bemoediging is in wie Christus is en in hoe Hij op aarde aanwezig was, dan is er naast dat eigenbelang nog wel meer te zeggen dan alleen dit. Want eigenbelang was iets dat Jezus totaal niet had, Hij gaf Zichzelf helemaal. Maar als het gaat over de gezindheid van Christus gaat Paulus nog wel een flinke stap verder.

We worden opgeroepen om nederiger te zijn dan de ander. Het zou eigenlijk een soort strijd moeten zijn wie de minste is. Dit zou de gemeente van Jezus Christus moeten tekenen. Als ons persoonlijk het nederig worden van Jezus ons al bemoedigd, hoeveel te meer zouden wij dan anderen bemoedigen door zelf in nederigheid te leven. Dat is als het goed is geen moeilijke opgave meer op het moment dat we gewoon even stilstaan bij Jezus. Kijk eens hoe Jezus naar deze aarde kwam, kijk gewoon eens wat Hij losliet en kijk eens waarvoor Hij dat deed. Was het nodig? Jezus had anders kunnen en mogen kiezen. Hij had het niet hoeven te doen voor ons.

Dat is wel wat wij vaak zeggen als het over minder zijn dan de ander gaat. En zeker als die ander niet zuiver is geweest, gedrag heeft laten zien dat niet leuk was, dan heeft die ander het toch niet verdiend? Maar Paulus zegt dan dat we de ander zelfs uitnemender moeten achten dan onszelf. Misschien kun je het beter vertalen met 'belangrijk' dan jijzelf. En daarbij is het belangrijk om niet alleen ook te hebben voor dat wat van onszelf is, maar ook dat wat van een ander is. Eigenlijk betekent het dat je in alles ondergeschikt wil zijn aan die ander, en daarmee de ander wil dienen.

En is dit dan belangrijk? Als iemand echt in nood zit, is dit nog wel op te brengen, maar wat nu als het gaat om een collega die net als jij een gooi doet naar promotie? Of iemand die over jou heeft geroddeld waardoor jij in een kwaad daglicht bent komen te staan? Ben jij bereid om de ander hoger te achten dan jezelf?

Uiteindelijk lukt dat alleen maar als we de woorden die hierna over Jezus gaan volgen, diep tot ons laten doordringen. Paulus gaat namelijk hierna heel scherp neerzetten waar Jezus voor heeft gekozen met Zijn komst naar deze aarde. Het gaat uiteindelijk namelijk om dezelfde gezindheid als die van Christus. Want als we ons bemoedigd weten en één weten door Christus, dan kunnen we die bemoediging èn die éénheid alleen doorgeven als we dezelfde gezindheid dragen als Christus. Dan lijken die eerste verzen uit dit hoofdstuk bijna bizar, maar vanaf morgen zullen we zien dat we alleen maar de voetstappen van Jezus hoeven te drukken en ben jij daartoe bereidt?

Gebed: Jezus, de woorden uit dit hoofdstuk zijn eigenlijk bijna onmogelijk om te volbrengen. Kerst is mooi, kerst is ook zo tot de verbeelding sprekend, maar dat dit er het gevolg van is, dat kost mij regelmatig een keer goed slikken, maak mij bereidt!

 

 

 

 

 

Nieuwste video als podcast

Youtube kanaal

Recentste 'Tijd met God'

Geen regels meer?

Serie: Geestelijke confrontatie #11 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen; Ik ben niet gekomen om die af te schaffen, maar te vervullen.” (Mattheüs 5:17 – HSV) 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen. Ik ben niet gekomen om ze af te schaffen, maar om ze tot vervulling te brengen.” (Mattheüs 5:17 – NBV21) 

Hoe gaat Jezus eigenlijk om met alles wat voor Hem al is geweest? Is het zo dat Jezus met een totaal nieuw Koninkrijk kwam? Soms wordt dat wel gedacht. Bij Jezus zijn geen regels meer, wordt er dan al snel gezegd. Dat komt natuurlijk voort uit de gedachte dat de Farizeeën en de Schriftgeleerden fout waren. Wat zij deden klopt niet en dat wordt dan al snel uitgelegd als mensen die met allerlei regels een godsdienst in stand hielden. Ooit zei iemand tegen mij: “Als je iets moet, dan ben je religieus”.

Lees meer...

Aanbevelingen

Preekrooster 2024-2025

Preekvoorzieners die Theo de Koning willen vragen voor een preekbeurt, kunnen gebruik maken van deze link om de nog beschikbare data te bekijken en deze vervolgens vast te leggen.

Theo denkt

Bidden, maar klopt ons bidden wel...?

Bidden... maar klopt ons bidden wel?

Een paar gedachten:
Er zijn van die gebedspunten waar ik wat moeite mee heb gekregen. Ik zal er een paar noemen: Bidden om wereldvrede, bidden om vrede voor Israël of bidden voor de bekering van Israël. Of wat denk je van bidden om meer liefde onder elkaar? Of bidden tegen de seksuele moraal van deze tijd. Steeds meer dringt bij mij de vraag op of we daar wel voor kunnen bidden.
En als ik op een zieke de handen leg en er voor bid (nee, geen welvaartsevangelie, God bepaalt wat Hij doet en niet wij) vinden velen dat niet vanzelfsprekend.

Lees meer...

Eindeloos gelukkig

Eindeloos gelukkig worden begint door te wandelen in de bestemming die God voor jou heeft op aarde om uiteindelijk, door het geloof in Jezus, straks eindeloos gelukkig in de hemel te leven met God. 

Bijbelonderwijs

Om de Bijbel begrijpen willen wij je helpen door de Bijbel op een praktische manier uit te leggen. Het is ook mogelijk om je aan te melden voor een gratis mailabonnement op 'Tijd met God'.

Coaching

Niet alles in je leven gaat vanzelf of ervaar je dat je bent vastgelopen of ben je op zoek naar Gods plan met je leven. We bidden persoonlijke coachingstrajecten of trainingen aan om je daarmee te helpen.

(S)preekbeurten

Theo de Koning (s)preekt veel in kerken, voor studentengroepen of op andere plaatsen. Dat doet hij met passie en het is zijn verlangen om Gods Woord uit te leggen en de Heilige Geest de ruimte te geven.

Eindeloos gelukkig is financiëel geheel afhankelijk van giften. Elke gift is daarom van harte welkom.
IBAN rekeningnummer: NL81 RABO 0301 9254 53 t.n.v. T.J.D. de Koning inzake 'Eindeloos gelukkig' te Nieuw-Lekkerland

© 2024 Eindeloos gelukkig - All Rights Reserved | Hosted by www.sth.nu