God is trouw

Thema: God is…

“Toen de HEERE bij hem voorbijkwam, riep Hij: HEERE, HEERE, God, barmhartig en genadig, geduldig en rijk aan goedertierenheid en trouw.” (Exodus 34:6)

Wanneer ben je nu trouw? Die vraag, zeker als je daarover met betrekking tot God spreekt, is nog niet zo eenvoudig. Vaak, als we het over de trouw hebben van God, dan betrekken we die op hoe God omgaat met het verbond, met de afspraken die Hij maakte. Toch gaat trouw nog wel een stukje verder. Het gaat niet alleen om een afspraak waar Hij trouw aan is, het gaat ook om trouw aan wie Hij het belooft. Natuurlijk is dat een afspraak, maar als dat het is, zou trouw alleen maar een technisch en verstandelijk iets zijn.

Gods trouw is niet verstandelijk, maar is relationeel. Het is Gods trouw in een bondgenootschap. Hij houdt Zich niet alleen aan een afspraak omdat dit nu eenmaal zo hoort, Gods trouw is gericht op jou als persoon. God is altijd betrouwbaar in hoe Hij jouw God is. Daarin is Hij onafhankelijk van wat jij doet of hoe jij Hem ergens toe zou kunnen dwingen. Hij staat dus in Zijn trouw boven de omstandigheden, maar die trouw is wel helemaal betrokken op jou als persoon.

Als je hier even goed over nadenkt, maakt dit duidelijk waarom Jezus later zegt dat je niet bezorgt hoeft te zijn. Gods trouw is namelijk niet slechts een afspraak, maar Gods trouw is Zijn betrouwbaarheid voor jou in elke situatie waarin jij terecht komt. Dit gaat zover dat Gods trouw zelfs blijft bestaan als jij struikelt. Je merkt wel dat ik je deze keer heel persoonlijk aanspreek. Dat doe ik omdat ik echt wil dat jij beseft dat Gods trouw voor jou ook heel persoonlijk is. Een ander woord waarmee je vanuit het Hebreeuws zou kunnen vertalen is het woord ‘bestendig’. Het negatieve woord kennen we uit de weerberichten. Het kan onbestendig weer zijn. Dan weet je niet waar je aan toe bent. Met God weet je wel waar je aan toe bent, want Hij is bestendig. God gaat niet mee in de grillen van ons leven, maar Hij is stabiel, blijft op Zijn plaats en raakt niet in paniek.

Als je dit nu tot je laat doordringen, dan besef je dat je echt op God aan kunt. Als Hij dan de God is die er zal zijn en die blijft, dan weet je ook dat je bij Hem altijd terecht kunt. Zijn trouw en Zijn liefde wankelen nooit. Dat blijft vast en daarom kun je op zondag de dienst altijd beginnen met de woorden dat God nooit loslaat wat Zijn hand is begonnen. Omdat Hij trouw is, zal Hij ook niet loslaten. Hij kan het touwtje voor je gevoel wel laten vieren, maar loslaten zal Hij nooit. Hij wil dat je altijd weer terugkomt, maar Hij blijft trouw, ook als jij daar langer over doet. Dat is natuurlijk nooit aan te raden, maar God trouw raakt daardoor niet van slag. Het is het diepst van Zijn wezen.

Elk woord wat God in deze tekst over Zichzelf uitspreekt is tot in het diepst van Zijn Wezen Wie Hij is. Alle andere woorden die nog volgen zijn hierin verankert. Liefde, geduld, barmhartigheid en genade, maar ook Zijn goedheid en trouw, dat is hoe God Zichzelf beschrijft en dat wankelt nooit.

Gebed: Heer, U bent zo bijzonder en Uw trouw wankelt nooit. Ik probeer dat te bedenken, maar mijn verstand kan dat niet bevatten, maar mijn hart omhelst die waarheid.

 

 

 

 

 

Nieuwste video als podcast

Youtube kanaal

Recentste 'Tijd met God'

Geen regels meer?

Serie: Geestelijke confrontatie #11 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen; Ik ben niet gekomen om die af te schaffen, maar te vervullen.” (Mattheüs 5:17 – HSV) 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen. Ik ben niet gekomen om ze af te schaffen, maar om ze tot vervulling te brengen.” (Mattheüs 5:17 – NBV21) 

Hoe gaat Jezus eigenlijk om met alles wat voor Hem al is geweest? Is het zo dat Jezus met een totaal nieuw Koninkrijk kwam? Soms wordt dat wel gedacht. Bij Jezus zijn geen regels meer, wordt er dan al snel gezegd. Dat komt natuurlijk voort uit de gedachte dat de Farizeeën en de Schriftgeleerden fout waren. Wat zij deden klopt niet en dat wordt dan al snel uitgelegd als mensen die met allerlei regels een godsdienst in stand hielden. Ooit zei iemand tegen mij: “Als je iets moet, dan ben je religieus”.

Lees meer...

Aanbevelingen

Preekrooster 2024-2025

Preekvoorzieners die Theo de Koning willen vragen voor een preekbeurt, kunnen gebruik maken van deze link om de nog beschikbare data te bekijken en deze vervolgens vast te leggen.

Theo denkt

Bidden, maar klopt ons bidden wel...?

Bidden... maar klopt ons bidden wel?

Een paar gedachten:
Er zijn van die gebedspunten waar ik wat moeite mee heb gekregen. Ik zal er een paar noemen: Bidden om wereldvrede, bidden om vrede voor Israël of bidden voor de bekering van Israël. Of wat denk je van bidden om meer liefde onder elkaar? Of bidden tegen de seksuele moraal van deze tijd. Steeds meer dringt bij mij de vraag op of we daar wel voor kunnen bidden.
En als ik op een zieke de handen leg en er voor bid (nee, geen welvaartsevangelie, God bepaalt wat Hij doet en niet wij) vinden velen dat niet vanzelfsprekend.

Lees meer...

Eindeloos gelukkig

Eindeloos gelukkig worden begint door te wandelen in de bestemming die God voor jou heeft op aarde om uiteindelijk, door het geloof in Jezus, straks eindeloos gelukkig in de hemel te leven met God. 

Bijbelonderwijs

Om de Bijbel begrijpen willen wij je helpen door de Bijbel op een praktische manier uit te leggen. Het is ook mogelijk om je aan te melden voor een gratis mailabonnement op 'Tijd met God'.

Coaching

Niet alles in je leven gaat vanzelf of ervaar je dat je bent vastgelopen of ben je op zoek naar Gods plan met je leven. We bidden persoonlijke coachingstrajecten of trainingen aan om je daarmee te helpen.

(S)preekbeurten

Theo de Koning (s)preekt veel in kerken, voor studentengroepen of op andere plaatsen. Dat doet hij met passie en het is zijn verlangen om Gods Woord uit te leggen en de Heilige Geest de ruimte te geven.

Eindeloos gelukkig is financiëel geheel afhankelijk van giften. Elke gift is daarom van harte welkom.
IBAN rekeningnummer: NL81 RABO 0301 9254 53 t.n.v. T.J.D. de Koning inzake 'Eindeloos gelukkig' te Nieuw-Lekkerland

© 2024 Eindeloos gelukkig - All Rights Reserved | Hosted by www.sth.nu