Leven naar Gods wil

Thema: Bouwen is de opdracht

Lezen: Nehemia 10

Je kunt er voor kiezen om het verbond met God opnieuw te sluiten. Je kunt er voor kiezen om God weer de hoogste plaats te geven. Na de verootmoediging is dat natuurlijk ook het enige dat logisch is. Of is dat een beetje te optimistisch? De vraag die hieruit opkomt is natuurlijk de vraag hoe je dat zou moeten doen. Ik merkte, toen ik afgelopen zondag en op dankdag preekte over verootmoediging, dat eigenlijk de vraag die dan volgt, nog niet zo eenvoudig is. Hoe geef je God dan echt de hoogste plaats? Om daar een beetje zicht op te krijgen hoe dat in Juda eraan toe ging, zou je eigenlijk even hoofdstuk 10 helemaal moeten lezen. Met dat ik aan het schrijven was, twijfelde ik of ik iets moest schrijven over dit hoofdstuk. Vooral omdat de Tora heel sterk naar voren komt en je dan gelijk midden in de discussie zit wat er dan voor ons geldt en wat er alleen voor Israël gold. Dat maakte dat ik even dacht om hoofdstuk 10 te laten voor wat het is. Toch denk ik dat er wel een les uit te halen valt.

Ik zeg vooral niet dat wij als Israël zouden moeten leven. Als je dat zou willen, dan is dat wel iets meer dan alleen wat wetten en regels volgen die wel mooi lijken, want dan komen er nog veel meer vragen bij. Naar mijn mening blijft er een verschil tussen Israël en wij. Toch wil dat niet zeggen dat alles wat het volk opschrijft in het vernieuwde verbond met God zomaar aan ons voorbij kan gaan. Er zit een principe in van het Koninkrijk. Het volk noemt wat regels, waarbij ze het zichzelf niet makkelijk maken en tegelijk ook eerlijk zijn over de wet die God hen als Israël heeft gegeven. Bijvoorbeeld: Geen huwelijken met heidenen, al lapt iedereen de rustdag die God had ingesteld aan hun laars, zij zullen dat niet doen en zullen elke sabbat rust houden. Elk zevende jaar een jaar rust voor het land, er wordt gesproken over het bedrag dat voor de tempel zal worden gegeven en ze zullen de eerstelingen van het land toewijden aan God.

Het is apart dat dit precies regels zijn waarbij God wil dat het beste voor de schepping wordt gezocht en dat er niet opnieuw een verbond kan komen met de afgoden. En hier zat ik even over na te denken. Ook als je niet gelooft dat elke sociale wet en elke andere wet, buiten de Tien woorden van God, op ons van toepassing zijn, dan zie je hier een principe in tussen het seculiere leven, waarin iedereen voor zichzelf leeft en iedereen zelf bepaalt wat hij gelooft en wat hij doet, en het leven voor God. Het zijn een aantal zaken die, als wij naar onze situatie kijken, niet eenvoudig zijn om voor te kiezen. En nog iets: Het seculiere denken zorgt ervoor dat je uiteindelijk ook heel zelfrechtvaardigend kunt redeneren. Ik merk als ik over verootmoediging spreek en over belijden van zonden, dat er al snel een paar wenkbrauwen omhoog gaan en er heel snel allerlei argumenten tevoorschijn komen die er voor zorgen dat je minstens begint te twijfelen aan dat wat God van ons vraagt, want het is misschien toch allemaal wel te zwart-wit. Herken je dat?

Maar laten we dit bedenken: Wat God ons geeft aan regels en voorschriften zijn geen regels om het ons moeilijk te maken maar die geeft Hij omdat Hij ons het beste gunt. Weet je, misschien klinkt 'God de hoogste plaats geven' wel een beetje als een soort negatieve onderdanigheid omdat we God die plek nu eenmaal horen te geven. Draai het eens om en bedenk eens welke zorg van God er juist achter zit. Is het zo vreemd dat God ons een dag rust in de week gunt? Nee, als je dat dan te sterk benadrukt, ben je ineens religieus, maar wat nu als God die rustdag heeft bedacht omdat dit het beste voor je is? Moeten we dan nog steeds zo draaien en praten zodat wij onze zin kunnen blijven doen? Het land niet uitputten, is dat zo vreemd dat God dat wil voorkomen? Heel veel dingen die God zegt zijn vooral ook om ons leven te beschermen. Wat zo lastig is voor ons is dat wij leven in een samenleving die doet waar men zin in heeft. Heel veel dingen zijn zo normaal voor ons geworden en we zijn zo druk geworden dat we amper meer weten wat God zegt. Wat zegt God ons en willen we daarnaar leven. Is dat scherp? Ja, dat is soms scherp, maar even eerlijk... Willen we onder Gods zegen leven of niet? En dat begint naast verootmoediging, door tijd vrij te maken om echt met God te leven en Zijn Woord te kennen, alleen dan kun je God de hoogste plaats en het enige gezag geven.

Gebed: Heer, leer mij het seculiere denken maar gewoon af, zodat ik Theocentrisch, op U gericht zal denken. 

 

 

 

 

 

Nieuwste video als podcast

Youtube kanaal

Recentste 'Tijd met God'

Geen regels meer?

Serie: Geestelijke confrontatie #11 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen; Ik ben niet gekomen om die af te schaffen, maar te vervullen.” (Mattheüs 5:17 – HSV) 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen. Ik ben niet gekomen om ze af te schaffen, maar om ze tot vervulling te brengen.” (Mattheüs 5:17 – NBV21) 

Hoe gaat Jezus eigenlijk om met alles wat voor Hem al is geweest? Is het zo dat Jezus met een totaal nieuw Koninkrijk kwam? Soms wordt dat wel gedacht. Bij Jezus zijn geen regels meer, wordt er dan al snel gezegd. Dat komt natuurlijk voort uit de gedachte dat de Farizeeën en de Schriftgeleerden fout waren. Wat zij deden klopt niet en dat wordt dan al snel uitgelegd als mensen die met allerlei regels een godsdienst in stand hielden. Ooit zei iemand tegen mij: “Als je iets moet, dan ben je religieus”.

Lees meer...

Aanbevelingen

Preekrooster 2024-2025

Preekvoorzieners die Theo de Koning willen vragen voor een preekbeurt, kunnen gebruik maken van deze link om de nog beschikbare data te bekijken en deze vervolgens vast te leggen.

Theo denkt

Bidden, maar klopt ons bidden wel...?

Bidden... maar klopt ons bidden wel?

Een paar gedachten:
Er zijn van die gebedspunten waar ik wat moeite mee heb gekregen. Ik zal er een paar noemen: Bidden om wereldvrede, bidden om vrede voor Israël of bidden voor de bekering van Israël. Of wat denk je van bidden om meer liefde onder elkaar? Of bidden tegen de seksuele moraal van deze tijd. Steeds meer dringt bij mij de vraag op of we daar wel voor kunnen bidden.
En als ik op een zieke de handen leg en er voor bid (nee, geen welvaartsevangelie, God bepaalt wat Hij doet en niet wij) vinden velen dat niet vanzelfsprekend.

Lees meer...

Eindeloos gelukkig

Eindeloos gelukkig worden begint door te wandelen in de bestemming die God voor jou heeft op aarde om uiteindelijk, door het geloof in Jezus, straks eindeloos gelukkig in de hemel te leven met God. 

Bijbelonderwijs

Om de Bijbel begrijpen willen wij je helpen door de Bijbel op een praktische manier uit te leggen. Het is ook mogelijk om je aan te melden voor een gratis mailabonnement op 'Tijd met God'.

Coaching

Niet alles in je leven gaat vanzelf of ervaar je dat je bent vastgelopen of ben je op zoek naar Gods plan met je leven. We bidden persoonlijke coachingstrajecten of trainingen aan om je daarmee te helpen.

(S)preekbeurten

Theo de Koning (s)preekt veel in kerken, voor studentengroepen of op andere plaatsen. Dat doet hij met passie en het is zijn verlangen om Gods Woord uit te leggen en de Heilige Geest de ruimte te geven.

Eindeloos gelukkig is financiëel geheel afhankelijk van giften. Elke gift is daarom van harte welkom.
IBAN rekeningnummer: NL81 RABO 0301 9254 53 t.n.v. T.J.D. de Koning inzake 'Eindeloos gelukkig' te Nieuw-Lekkerland

© 2024 Eindeloos gelukkig - All Rights Reserved | Hosted by www.sth.nu