Duistere streken

Thema: Bouwen is de opdracht

"Zij stuurden op deze wijze wel vier keer boden naar mij toe, maar ik antwoordde hun op dezelfde wijze. Toen stuurde Sanballat op dezelfde wijze voor de vijfde keer zijn knecht, met een geopende brief in zijn hand." (Nehemia 6:4 en 5)

Je gelooft toch zeker niet dat het rustig blijft als je aan het werk bent zoals Nehemia? Als je zo nadrukkelijk bouwt aan Jeruzalem, als je zo nadrukkelijk bezig bent om het volk van God terug te laten keren onder Gods zegen en je daarvoor de stadsmuur herbouwt, dan moet je er eigenlijk vanuit gaan dat als de vijand het niet lukt om je te verslaan en als ook eerdere acties niet zijn gelukt, dat er uiteindelijk een manier van tegenstand komt die geniepiger is dan wat ook. En zo is het ook in onze geestelijke strijd niet anders. 

Dat Sanballat en Tobia ervan gebaald hebben dat er nog niets is gelukt om Nehemia tegen te houden, moet hen helemaal niet lekker hebben gezeten en zoals het er nu naar uit ziet voor hen, zou het wel eens kunnen dat het volk van God weer alles voor het zeggen krijgt in Jeruzalem en daarmee zal de invloed nog groter worden. De muur is namelijk bijna klaar! En eigenlijk is dit, als het om Israël gaat, telkens wat vijandelijke machten willen voorkomen. Maar stel je voor dat wij echt stappen zetten om Gods Koninkrijk in onze omgeving op de kaart te zetten, dat ook wij bouwen aan Gods gezag en een cultuur van Gods Koninkrijk, wat verwacht je dan aan manieren om dat te voorkomen.

Nehemia is al die tijd heel zuiver geweest in wat hij deed en als hij iets niet had, was het een dubbele agenda. Er was bij hem geen enkele intentie om een soort burgeroorlog te ontketenen of om een coup te plegen, hij deed alleen wat God van hem vroeg. En dan beginnen die mannen brieven te sturen met daarin het verzoek aan Nehemia om naar hen toe te komen. Het lijkt een soort verzoeningspoging, als je het zo leest. Nehemia weet echter dat ze hem uitnodigen om hem kwaad te doen. Weet je waar het de vijand altijd om te doen is? De vijand wil altijd de leider uitschakelen. Als de leider wegvalt, valt alles weg. Leiders zijn altijd heel erg kwetsbaar en daarom moet je als leider juist op je hoede zijn.

Nehemia gaat dus niet in op de brieven en geeft aan dat hij niet komt omdat hij niet gemist kan worden bij de bouw van de muur. Als dan ook dit gewelddadige plan niet lukt, dan komt er een extreme stap. Er komt een vijfde brief en daarin staat dat hen ter ore is gekomen dat Nehemia een opstand aan het voorbereiden is. Nehemia doorziet ook dit, hij weet dat het niet klopt, maar de pogingen om angst te zaaien zijn enorm. En weet je, woorden zijn enorm krachtig. Je kent de uitdrukking 'waar rook is, is ook vuur' wel? Wat denk je, klopt die uitspraak? Pure leugens, daar zit altijd een gevoel bij van: misschien is er toch wel iets van waar. Daardoor hopen de tegenstanders het werk stil te kunnen leggen. En als uiteindelijk dat ook niet lukt, dan sturen ze iemand naar hem toe, die probeert om met Nehemia in de tempel af te spreken, met het verhaal erbij dat Nehemia daar veilig is, als ze die nacht komen om hem te doden. En ook hierbij openbaart God dat deze man is ingehuurd door de vijand.

Het is in deze overdenking vooral een opsomming van heel veel trucjes van de vijand. Het aparte is, dat als je met God wandelt, dat deze trucjes vaak ook zo bekend zijn voor ons. Er is niets nieuws onder de zon, echt niet. De geestelijke macht achter de tegenstand bij Nehemia en de geestelijke macht achter elke weerstand tegen Gods Koninkrijk nu, is dezelfde. En ik moet eerlijk zeggen dat hij er maar weinig nieuwe ideeën bij heeft gekregen. Ooit zie iemand dat satan nooit de waarheid kan spreken, want hij is een leugenaar. Dat zit in hem, dus alles wat hij doet is onbetrouwbaar. En misschien moet je daarom het hele boek Nehemia goed lezen, want juist in al die weerstand zitten de principes van de duisternis. En Nehemia laat ons Gods principes zien: Blijf trouw in wat je doet, doe wat God van je heeft gevraagd en wees vooral niet bang. 

Gebed: Heer, elke tegenstand, open mijn ogen, keer op keer. Laat er in mij waarheid in mijn binnenste zijn en trouw voor U.

 

 

 

 

 

Nieuwste video als podcast

Youtube kanaal

Recentste 'Tijd met God'

Geen regels meer?

Serie: Geestelijke confrontatie #11 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen; Ik ben niet gekomen om die af te schaffen, maar te vervullen.” (Mattheüs 5:17 – HSV) 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen. Ik ben niet gekomen om ze af te schaffen, maar om ze tot vervulling te brengen.” (Mattheüs 5:17 – NBV21) 

Hoe gaat Jezus eigenlijk om met alles wat voor Hem al is geweest? Is het zo dat Jezus met een totaal nieuw Koninkrijk kwam? Soms wordt dat wel gedacht. Bij Jezus zijn geen regels meer, wordt er dan al snel gezegd. Dat komt natuurlijk voort uit de gedachte dat de Farizeeën en de Schriftgeleerden fout waren. Wat zij deden klopt niet en dat wordt dan al snel uitgelegd als mensen die met allerlei regels een godsdienst in stand hielden. Ooit zei iemand tegen mij: “Als je iets moet, dan ben je religieus”.

Lees meer...

Aanbevelingen

Preekrooster 2024-2025

Preekvoorzieners die Theo de Koning willen vragen voor een preekbeurt, kunnen gebruik maken van deze link om de nog beschikbare data te bekijken en deze vervolgens vast te leggen.

Theo denkt

Bidden, maar klopt ons bidden wel...?

Bidden... maar klopt ons bidden wel?

Een paar gedachten:
Er zijn van die gebedspunten waar ik wat moeite mee heb gekregen. Ik zal er een paar noemen: Bidden om wereldvrede, bidden om vrede voor Israël of bidden voor de bekering van Israël. Of wat denk je van bidden om meer liefde onder elkaar? Of bidden tegen de seksuele moraal van deze tijd. Steeds meer dringt bij mij de vraag op of we daar wel voor kunnen bidden.
En als ik op een zieke de handen leg en er voor bid (nee, geen welvaartsevangelie, God bepaalt wat Hij doet en niet wij) vinden velen dat niet vanzelfsprekend.

Lees meer...

Eindeloos gelukkig

Eindeloos gelukkig worden begint door te wandelen in de bestemming die God voor jou heeft op aarde om uiteindelijk, door het geloof in Jezus, straks eindeloos gelukkig in de hemel te leven met God. 

Bijbelonderwijs

Om de Bijbel begrijpen willen wij je helpen door de Bijbel op een praktische manier uit te leggen. Het is ook mogelijk om je aan te melden voor een gratis mailabonnement op 'Tijd met God'.

Coaching

Niet alles in je leven gaat vanzelf of ervaar je dat je bent vastgelopen of ben je op zoek naar Gods plan met je leven. We bidden persoonlijke coachingstrajecten of trainingen aan om je daarmee te helpen.

(S)preekbeurten

Theo de Koning (s)preekt veel in kerken, voor studentengroepen of op andere plaatsen. Dat doet hij met passie en het is zijn verlangen om Gods Woord uit te leggen en de Heilige Geest de ruimte te geven.

Eindeloos gelukkig is financiëel geheel afhankelijk van giften. Elke gift is daarom van harte welkom.
IBAN rekeningnummer: NL81 RABO 0301 9254 53 t.n.v. T.J.D. de Koning inzake 'Eindeloos gelukkig' te Nieuw-Lekkerland

© 2024 Eindeloos gelukkig - All Rights Reserved | Hosted by www.sth.nu