Door Gods goede hand

Thema: Bouwen is de opdracht

"En de koning gaf ze mij, omdat de goede hand van mijn God over mij was." (Nehemia 2:8b)

Hoe logisch is het dat iemand die niets met God heeft je toch helpt om iets op te bouwen waarbij het alles om God te doen is? Die kans is minimaal. Het is niet logisch dat als iemand niets met God heeft jou zou helpen om iets op te bouwen wat tot gevolg heeft dat hij ook iets met God zou moeten. Toch is dat ongeveer wel wat er bij Nehemia gebeurt. Kijk, we kunnen best stellen dat de belijdenis van Nehemia en de bekering van het volk het begin is waardoor de ballingschap tot een einde gaat komen. We kunnen ook best stellen dat daardoor de stad Jeruzalem uiteindelijk weer herbouwt gaat worden, maar of het nu heel logisch is wat er bij Nehemia gebeurt, kun je in alle eerlijk jezelf wel afvragen.

Stel je voor dat wij als kerk in Nederland gezamenlijk tot de erkenning komen dat wij uiteindelijk de eerste schuld van het verval van Nederland zoeken in het geestelijk verval en we gaan vervolgens met onze regering in gesprek en geven aan dat wij een christelijke samenleving terug willen, wat denk je hoe onze regering zal reageren? Het gevolg is namelijk dat ook de regering onderdeel zal worden van een samenleving waarin God het voor het zeggen heeft. Dit is eigenlijk nog erger dan vloeken in de kerk, want onze hele samenleving is doorspekt met de gedachte die iedereen moet geloven wat je wilt geloven. Vanuit Bijbelse principes geloof ik uiteindelijk dat als we daar 'ja' tegen zeggen, God niet de eer krijgt die Hij toekomt. Dus logisch is het niet als wij om herstel van de Bijbelse normen en waarden in de samenleving vragen dat dit zal gebeuren. Maar laten we even kijken naar Nehemia.

De koning heeft het droevige gezicht van Nehemia gezien. De schrik is Nehemia om het hart geslagen en hij vertelt eerlijk hoeveel verdriet het hem doet dat Jeruzalem in puin ligt. En dan begint hij te bidden. Doet hij dit uit angst voor de reactie van de koning? Dat zou kunnen, maar het kan ook zo zijn dat hij bidt omdat zijn woorden normaal geen impact zullen hebben op de situatie. En terwijl hij bidt, vraagt hij aan de koning om terug te mogen naar Juda. De koning vraagt om de termijn dat hij terug wil gaan en de koning geeft vervolgens Nehemia de ruimte om te gaan. Op dat moment vraagt Nehemia door en vraagt om brieven om door de bewaking van het land heen te komen en om een brief voor de opzichter van het kroondomein om zo aan hout te kunnen komen voor het herstel van de zolderingen van de poorten van de burcht die bij de tempel hoort.

Hoe durft hij dit te vragen? Dit is ongeveer hetzelfde vragen als dat wij zouden vragen om te beginnen aan een samenleving onder Gods gezag. Wat denk je hoeveel kans Nehemia en wij zouden hebben dat dit slaagt? Ik denk dat de kans groter was de Nehemia in de gevangenis terecht zou komen dan dat hij krijgt wat hij vraagt. Op basis van kansberekeningen was dit een onmogelijke missie. Wat is het antwoord op de vraag hoe dit dan toch gebeurt? Dit is het antwoord: "De koning gaf ze mij, omdat de goede hand van God over mij was". Het gaat hier niet om normale logica en om een goede berekening van je kansen, maar het gaat hier over God Die Zijn zegen geeft. Dat begon bij dat gebed van Nehemia en God aanspreken op Zijn belofte over het moment dat er bekering zou plaatsvinden onder het volk. Je kunt je afvragen in hoeverre Nehemia echt bang was of dat hij biddend in geloof en vol vertrouwen op Gods belofte biddend bleef vragen.

Ik geloof dat er in Nederland helemaal geen opwekking meer mogelijk is. Nederland als land terug naar God en een krachtig werk van Gods Geest? Ik geloof dat het onmogelijk is. Tenminste, op basis van logica en redelijke kansberekening. Als je zo blijft kijken, is er niets mogelijk en is er geen reden om welk verzoek ook maar te doen en welke motie ook maar in te dienen in de Tweede Kamer. Maar wat geloof jij ervan als we schuld belijden en ons bekeren als kerk in Nederland van onze geesteloosheid? God zal dan genadig zijn en durven we van daaruit ook echt een bouwplan te maken? Het gaat hier niet om een toeval bij Nehemia, maar om een geestelijk principe dat de basis is van elk herstel dat God ons wil geven. En dat niet omdat wij roepen dat iets moet, maar omdat wij de pijn ervaren dat het er niet meer is.

Gebed: Heer, laat Uw goede hand over ons zijn en help ons om niet de strijd te zoeken met het ongeloof, maar help ons om vanuit ons verlangen te communiceren met onze samenleving.

 

 

 

 

 

Nieuwste video als podcast

Youtube kanaal

Recentste 'Tijd met God'

Geen regels meer?

Serie: Geestelijke confrontatie #11 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen; Ik ben niet gekomen om die af te schaffen, maar te vervullen.” (Mattheüs 5:17 – HSV) 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen. Ik ben niet gekomen om ze af te schaffen, maar om ze tot vervulling te brengen.” (Mattheüs 5:17 – NBV21) 

Hoe gaat Jezus eigenlijk om met alles wat voor Hem al is geweest? Is het zo dat Jezus met een totaal nieuw Koninkrijk kwam? Soms wordt dat wel gedacht. Bij Jezus zijn geen regels meer, wordt er dan al snel gezegd. Dat komt natuurlijk voort uit de gedachte dat de Farizeeën en de Schriftgeleerden fout waren. Wat zij deden klopt niet en dat wordt dan al snel uitgelegd als mensen die met allerlei regels een godsdienst in stand hielden. Ooit zei iemand tegen mij: “Als je iets moet, dan ben je religieus”.

Lees meer...

Aanbevelingen

Preekrooster 2024-2025

Preekvoorzieners die Theo de Koning willen vragen voor een preekbeurt, kunnen gebruik maken van deze link om de nog beschikbare data te bekijken en deze vervolgens vast te leggen.

Theo denkt

Bidden, maar klopt ons bidden wel...?

Bidden... maar klopt ons bidden wel?

Een paar gedachten:
Er zijn van die gebedspunten waar ik wat moeite mee heb gekregen. Ik zal er een paar noemen: Bidden om wereldvrede, bidden om vrede voor Israël of bidden voor de bekering van Israël. Of wat denk je van bidden om meer liefde onder elkaar? Of bidden tegen de seksuele moraal van deze tijd. Steeds meer dringt bij mij de vraag op of we daar wel voor kunnen bidden.
En als ik op een zieke de handen leg en er voor bid (nee, geen welvaartsevangelie, God bepaalt wat Hij doet en niet wij) vinden velen dat niet vanzelfsprekend.

Lees meer...

Eindeloos gelukkig

Eindeloos gelukkig worden begint door te wandelen in de bestemming die God voor jou heeft op aarde om uiteindelijk, door het geloof in Jezus, straks eindeloos gelukkig in de hemel te leven met God. 

Bijbelonderwijs

Om de Bijbel begrijpen willen wij je helpen door de Bijbel op een praktische manier uit te leggen. Het is ook mogelijk om je aan te melden voor een gratis mailabonnement op 'Tijd met God'.

Coaching

Niet alles in je leven gaat vanzelf of ervaar je dat je bent vastgelopen of ben je op zoek naar Gods plan met je leven. We bidden persoonlijke coachingstrajecten of trainingen aan om je daarmee te helpen.

(S)preekbeurten

Theo de Koning (s)preekt veel in kerken, voor studentengroepen of op andere plaatsen. Dat doet hij met passie en het is zijn verlangen om Gods Woord uit te leggen en de Heilige Geest de ruimte te geven.

Eindeloos gelukkig is financiëel geheel afhankelijk van giften. Elke gift is daarom van harte welkom.
IBAN rekeningnummer: NL81 RABO 0301 9254 53 t.n.v. T.J.D. de Koning inzake 'Eindeloos gelukkig' te Nieuw-Lekkerland

© 2024 Eindeloos gelukkig - All Rights Reserved | Hosted by www.sth.nu