Gebed is strijd

Thema: Kracht van gebed

“Hij zei tegen zijn knecht: Klim toch naar boven en kijk uit in de richting van de zee. Toen klom hij naar boven, keek uit en zei: Er is niets. Toen zei hij: Ga terug, zevenmaal.” (1 Koningen 18:43)

Als je even nadenkt over dat gebed van Mozes voor de farao, dan zou je het gevoel kunnen krijgen van: Als God hiervoor mijn gebeden wil gebruiken, dan wil ik liever het verschil maken bij andere mensen dan mijn vijanden. Die reactie is ook wel heel begrijpelijk en ik kan dat ook net zo voelen. Toch, als het over de kracht van gebed gaat, moet je er vooral ook naar kijken wat er tot stand komt door het gebed van een gelovige. Gebed is niet zomaar een paar woorden waarmee je bij God om een oplossing aanklopt, maar gebed is vooral een wapen in de strijd die om ons heen woedt. Dat zie je bij de farao heel goed, want Israël mocht niet vrijkomen. Je komt dit ook bij Elia op een bepaalde manier tegen.

Elia lijkt een hele krachtige persoon in de situatie met Achab. Jakobus schrijft in zijn brief over Elia dat hij een mens was, net zoals wij. Dat betekent dus dat Elia’s gebed om regen niet een bijzonder gebed is geweest, maar het is een gebed geweest zoals wij dat ook kunnen bidden. En ja, dat is een gebed geweest van Elia dat niet vanzelf ging. Elia besefte heel goed dat Achab en God een diep conflict hadden dat doorging op het terrein van licht en duister. Het was uiteindelijk de strijd tussen God en satan en Elia was de soldaat die daar een rol in speelde. En dan zegt Jakobus dat hij een mens was zoals wij. Besef dus dat jij in de geestelijke strijd van deze wereld een enorme rol speelt. Jouw gebeden zijn dus niet zomaar gebeden, maar gebeden die alles te maken kunnen hebben met winnen of verliezen.

Achab was een goddeloos portret. Hij deed alles wat God verboden had en vooral was hij bezig met afgodendienst. Op het moment dat Elia voor het eerst in beeld komt, staat hij voor Achab met de boodschap dat het niet eerder zal regenen dan op het moment dat hij het zal zeggen. Daar maak je natuurlijk wel vrienden mee bij zo’n goddeloze koning, want op het moment dat Elia wegloopt, begint de droogte. Elia had namens God gesproken, zou je kunnen zeggen. Jakobus zegt in zijn brief dat hij een gebed bad en het regende niet meer. Over de kracht van gebed gesproken.

Uiteindelijk gaat het om het moment dat Elia op de Karmel al die Baälprofeten had gedood. Achab was natuurlijk in alle staten, al moest hij het nog gaan vertellen aan Izebel en dan zou de oorlog pas echt uitbreken. Op het moment dat Elia die profeten had afgeslacht, had Achab nog geen tijd om het door te laten dringen, want Elia stuurt hem gelijk op pad, want hij voorzegt een enorme regen. Dat was mooi gezegd, maar er was nog nergens regen te bekennen. Direct na die waarschuwing dat er regen zou komen, gaat Elia bidden. Hij vraagt om regen, maar er komt niets.

Ik hoor wel eens mensen zeggen dat als je niet gelijk verhoring ontvangt, dat je niet genoeg geloof hebt, maar ik geloof niet dat dit klopt. Er zijn zelfs teksten uit de Bijbel waaruit blijkt dat er andere dingen aan de orde waren. Daniël bad namelijk ook en God had wel gehoord en ook een engel gestuurd, maar die werd 21 dagen tegengehouden door een vijandelijke macht. Het is veel meer dat ons gebed een wapen is in de strijd en de strijd is nog lang niet altijd beslecht. Elia gaat bidden, maar moet dat wel 8x doen. Na de eerste keer dat zijn knecht is gaan kijken of er wolken kwamen, stuurt hij zijn knecht nog 7x de berg op. En pas na de laatste keer is er een heel klein wolkje te zien.

Je kunt je afvragen of God, Die al besloten had om weer regen te geven, deze ook niet gewoon had gegeven als Elia niets had gedaan. Dat zou betekenen dat Elia niet had hoeven te bidden en dat geloof ik niet. Dan zou je kunnen zeggen: “God doet toch wat Hij wil, of wij er nu iets voor doen of niet”. Dat is niet wat de Bijbel ons leert over onze rol in de geestelijke strijd. Het staat ook helemaal haaks op de woorden van Jakobus die zegt: “En Elia bad nog een gebed en het ging regenen”. God was vastbesloten om regen te geven, maar pas op het moment dat Elia in de strijd was opgestaan om die regen te ontvangen.

Dat is de kracht van jouw gebed, als kind van de Almachtige God. Besef je dat jouw gebeden de wereld kunnen veranderen en dat misschien zelfs door jouw gebeden, engelen in beweging komen en zich door de vijandelijke machten heenslaan om jouw gebed uit te voeren in opdracht van de Heer? Dan ga je toch heel anders bidden? Dan is je gebed geen ‘op hoop van zegen’, maar een krachtig middel in de geestelijke strijd van deze wereld waarin wij geroepen zijn om te strijden.

Gebed: Heer, ik wil mij strijdbaar opstellen in de geestelijke strijd waarin ik mij elke dag bevind. Ik geloof dat ik een onderdeel ben in de doorbraken die U wilt geven.

 

 

 

 

 

Nieuwste video als podcast

Youtube kanaal

Recentste 'Tijd met God'

Geen regels meer?

Serie: Geestelijke confrontatie #11 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen; Ik ben niet gekomen om die af te schaffen, maar te vervullen.” (Mattheüs 5:17 – HSV) 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen. Ik ben niet gekomen om ze af te schaffen, maar om ze tot vervulling te brengen.” (Mattheüs 5:17 – NBV21) 

Hoe gaat Jezus eigenlijk om met alles wat voor Hem al is geweest? Is het zo dat Jezus met een totaal nieuw Koninkrijk kwam? Soms wordt dat wel gedacht. Bij Jezus zijn geen regels meer, wordt er dan al snel gezegd. Dat komt natuurlijk voort uit de gedachte dat de Farizeeën en de Schriftgeleerden fout waren. Wat zij deden klopt niet en dat wordt dan al snel uitgelegd als mensen die met allerlei regels een godsdienst in stand hielden. Ooit zei iemand tegen mij: “Als je iets moet, dan ben je religieus”.

Lees meer...

Aanbevelingen

Preekrooster 2024-2025

Preekvoorzieners die Theo de Koning willen vragen voor een preekbeurt, kunnen gebruik maken van deze link om de nog beschikbare data te bekijken en deze vervolgens vast te leggen.

Theo denkt

Bidden, maar klopt ons bidden wel...?

Bidden... maar klopt ons bidden wel?

Een paar gedachten:
Er zijn van die gebedspunten waar ik wat moeite mee heb gekregen. Ik zal er een paar noemen: Bidden om wereldvrede, bidden om vrede voor Israël of bidden voor de bekering van Israël. Of wat denk je van bidden om meer liefde onder elkaar? Of bidden tegen de seksuele moraal van deze tijd. Steeds meer dringt bij mij de vraag op of we daar wel voor kunnen bidden.
En als ik op een zieke de handen leg en er voor bid (nee, geen welvaartsevangelie, God bepaalt wat Hij doet en niet wij) vinden velen dat niet vanzelfsprekend.

Lees meer...

Eindeloos gelukkig

Eindeloos gelukkig worden begint door te wandelen in de bestemming die God voor jou heeft op aarde om uiteindelijk, door het geloof in Jezus, straks eindeloos gelukkig in de hemel te leven met God. 

Bijbelonderwijs

Om de Bijbel begrijpen willen wij je helpen door de Bijbel op een praktische manier uit te leggen. Het is ook mogelijk om je aan te melden voor een gratis mailabonnement op 'Tijd met God'.

Coaching

Niet alles in je leven gaat vanzelf of ervaar je dat je bent vastgelopen of ben je op zoek naar Gods plan met je leven. We bidden persoonlijke coachingstrajecten of trainingen aan om je daarmee te helpen.

(S)preekbeurten

Theo de Koning (s)preekt veel in kerken, voor studentengroepen of op andere plaatsen. Dat doet hij met passie en het is zijn verlangen om Gods Woord uit te leggen en de Heilige Geest de ruimte te geven.

Eindeloos gelukkig is financiëel geheel afhankelijk van giften. Elke gift is daarom van harte welkom.
IBAN rekeningnummer: NL81 RABO 0301 9254 53 t.n.v. T.J.D. de Koning inzake 'Eindeloos gelukkig' te Nieuw-Lekkerland

© 2024 Eindeloos gelukkig - All Rights Reserved | Hosted by www.sth.nu