Bied weerstand aan satan

Thema: Eerste brief van Petrus

"Wees nuchter en waakzaam; want uw tegenpartij, de duivel, gaat rond als een brullende leeuw, op zoek naar wie hij zou kunnen verslinden. Bied weerstand aan hem, vast in het geloof, in de wetenschap dat hetzelfde lijden ook aan al uw broeders in de wereld opgelegd wordt." (1 Petrus 5:8 en 9)

Word jij wel eens aangevallen door de duivel? Een vraag die misschien lastiger is dan dat deze aan de buitenkant lijkt te zijn. Natuurlijk hebben we last van de duivel. Als je in het paradijs kijkt waartoe hij in staat is, dan is duidelijk dat hij niet eens hele grote dingen uit de kast hoeft te halen. Gewoon een halve waarheid spreken en Eva geloofde het. Maar ja, een halve waarheid is een hele leugen en de gevolgen waren catastrofaal. Er van uitgaande dat satan na meer dan 6000 jaar wereldgeschiedenis behoorlijk wat meer geleerd heeft dan dat wat hij wist toen hij net uit de hemel was gezet, kun je voorstellen hoeveel macht satan heeft. En toch geloof ik dat de waarheid is dat satan zoveel macht krijgt als dat jij hem geeft. Je bent namelijk niet machteloos.

Petrus zegt dat we al onze zorgen op God moeten werpen, in het geloof dat Hij voor ons zorgt. Je zou dat een losse opmerking kunnen noemen die altijd geldt en dat is ook zo. Toch zou ik ook zeggen dat op dit punt wel het weerstand bieden tegen satan begint. Als je vertrouwt dat God voor je zorgt, hebben heel veel leugens van satan weinig invloed. Je zou zelfs kunnen zeggen dat aan de wortel van elke zonde een leugen van satan ligt. En heel vaak is dit een leugen die te maken heeft dat God uiteindelijk niet te vertrouwen is. Altijd zal hij God zwart maken. Dus laat dit het eerste zijn: Vertrouw op de Heer en als er zorgen zijn bespreek die met Hem. Daarnaast moet je nuchter en waakzaam zijn, want de tegenpartij, de duivel gaat rond als een brullende leeuw. Een leeuw die brult is erop uit om te verslinden. Bedenk wel dat hoe groter je satan maakt hoe sterker hij ook lijkt. Petrus zegt dat hij is àls een brullende leeuw. Hij lijkt er dus op, maar hij is het niet. Kijk, een leeuw zou je nooit de baas kunnen, satan wel. Jezus heeft satan overwonnen en heeft ons de macht gegeven over de hele legermacht van de vijand. Als je dit beseft, dan kan satan een grote bek opzetten, maar uiteindelijk is hij al verslagen en heb jij, in de Naam van Jezus, de autoriteit over hem gekregen.

Weersta satan daarom dan ook. Zorg dat je de waarheid van God door en door kent, want de waarheid maakt vrij, maar de waarheid helpt je ook leugen van waarheid en duisternis van licht onderscheiden. Biedt daarom weerstand! En weerstand bieden begint bij te geloven in de autoriteit die je hebt ontvangen. Zeg hem aan dat hij niets te vertellen heeft over je leven. Stel je voor dat hij je aanklaagt. Wanneer heeft een aanklacht kans van slagen? Alleen maar als er inderdaad schuld is die betaald moet worden. Wanneer heb jij schuld? Als Jezus je zonden niet heeft vergeven. Jezus zegt dat als jij je zonden belijdt, dat God getrouw en rechtvaardig is dat Hij je zonden vergeeft. Als satan je op je huid zit, waar komt dat door? In de eerste plaats omdat hij gewoon brutaal is en liegt. Maar als hij niet wijkt als je hem wegstuurt, kan het dan zijn dat hij een aanklacht heeft waar hij ergens gelijk heeft omdat er zonden in je leven zijn die je niet beleden hebt? Ga gewoon eens na welke aanklachten hij heeft tegen jou. En stel je voor dat je voor de rechtbank zou staan en die aanklacht wordt daar neergelegd, wat is er dan nodig? Als jij naar Jezus gaat met de zonde die de oorzaak is van die aanklacht en schuilt onder Zijn bloed, welke kracht heeft de aanklacht dan nog? Dan staat satan voor Gods rechtbank en zegt hij: "Heer, deze persoon heeft dit gedaan". Vervolgens spreekt God recht over die zonde, maar als die zonde al betaald is, valt er geen recht meer te spreken. Dan zegt God tegen satan: "Je bent een leugenaar, want je aanklacht klopt niet". Welk recht heeft satan dan nog om je aan te klagen? Geen enkel recht meer en je kunt hem dan ook de deur wijzen en hem tegenstaan. En waak vervolgens tegen zijn leugens waardoor hij je tot zonden zou verleiden.

Gebed: Heer, dank U voor Uw overwinning op satan en dank U dat U mij Uw autoriteit over hem geeft. Ik breng mijn leven telkens in Uw licht en weet hoe U mij vrijspreekt op grond van Uw bloed.

 

 

 

 

 

Nieuwste video als podcast

Youtube kanaal

Recentste 'Tijd met God'

Geen regels meer?

Serie: Geestelijke confrontatie #11 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen; Ik ben niet gekomen om die af te schaffen, maar te vervullen.” (Mattheüs 5:17 – HSV) 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen. Ik ben niet gekomen om ze af te schaffen, maar om ze tot vervulling te brengen.” (Mattheüs 5:17 – NBV21) 

Hoe gaat Jezus eigenlijk om met alles wat voor Hem al is geweest? Is het zo dat Jezus met een totaal nieuw Koninkrijk kwam? Soms wordt dat wel gedacht. Bij Jezus zijn geen regels meer, wordt er dan al snel gezegd. Dat komt natuurlijk voort uit de gedachte dat de Farizeeën en de Schriftgeleerden fout waren. Wat zij deden klopt niet en dat wordt dan al snel uitgelegd als mensen die met allerlei regels een godsdienst in stand hielden. Ooit zei iemand tegen mij: “Als je iets moet, dan ben je religieus”.

Lees meer...

Aanbevelingen

Preekrooster 2024-2025

Preekvoorzieners die Theo de Koning willen vragen voor een preekbeurt, kunnen gebruik maken van deze link om de nog beschikbare data te bekijken en deze vervolgens vast te leggen.

Theo denkt

Bidden, maar klopt ons bidden wel...?

Bidden... maar klopt ons bidden wel?

Een paar gedachten:
Er zijn van die gebedspunten waar ik wat moeite mee heb gekregen. Ik zal er een paar noemen: Bidden om wereldvrede, bidden om vrede voor Israël of bidden voor de bekering van Israël. Of wat denk je van bidden om meer liefde onder elkaar? Of bidden tegen de seksuele moraal van deze tijd. Steeds meer dringt bij mij de vraag op of we daar wel voor kunnen bidden.
En als ik op een zieke de handen leg en er voor bid (nee, geen welvaartsevangelie, God bepaalt wat Hij doet en niet wij) vinden velen dat niet vanzelfsprekend.

Lees meer...

Eindeloos gelukkig

Eindeloos gelukkig worden begint door te wandelen in de bestemming die God voor jou heeft op aarde om uiteindelijk, door het geloof in Jezus, straks eindeloos gelukkig in de hemel te leven met God. 

Bijbelonderwijs

Om de Bijbel begrijpen willen wij je helpen door de Bijbel op een praktische manier uit te leggen. Het is ook mogelijk om je aan te melden voor een gratis mailabonnement op 'Tijd met God'.

Coaching

Niet alles in je leven gaat vanzelf of ervaar je dat je bent vastgelopen of ben je op zoek naar Gods plan met je leven. We bidden persoonlijke coachingstrajecten of trainingen aan om je daarmee te helpen.

(S)preekbeurten

Theo de Koning (s)preekt veel in kerken, voor studentengroepen of op andere plaatsen. Dat doet hij met passie en het is zijn verlangen om Gods Woord uit te leggen en de Heilige Geest de ruimte te geven.

Eindeloos gelukkig is financiëel geheel afhankelijk van giften. Elke gift is daarom van harte welkom.
IBAN rekeningnummer: NL81 RABO 0301 9254 53 t.n.v. T.J.D. de Koning inzake 'Eindeloos gelukkig' te Nieuw-Lekkerland

© 2024 Eindeloos gelukkig - All Rights Reserved | Hosted by www.sth.nu