Verwachting als het er echt op aan komt

Thema: Wij verwachten de Heer

"Ik heb hoop op God - zij zelf verwachten het ook - dat er een opstanding van de doden zal zijn van zowel rechtvaardigen als onrechtvaardigen." (Handelingen 24:15)

Waar hoop je op en waar is je verwachting op, ook als je in een situatie komt, waarbij je aanvoelt dat er een besluit over je wordt genomen dat wel eens heel negatief kan zijn? Of sterker nog, dat je op grond van je geloof ook nog wel eens tot de dood veroordeeld zou kunnen worden? Dat lijkt, gelukkig, voor ons iets dat niet direct aan de orde is, maar ondanks dat, brengt deze vraag je wel tot de kern van wat je gelooft. Paulus spreekt namelijk over verwachting, terwijl zijn leven ineens oog in oog kan staan met de dood.

Erg terecht is het niet wat er met Paulus is gebeurd waardoor hij in Handelingen 24 voor stadhouder Felix staat. Hij was opgepakt omdat hij Jezus verkondigde en daarmee voor de Joden iemand was die een sekte vertegenwoordigde. Hij was iemand van de sekte van de Nazarenen. Of met andere woorden: Hij was iemand die vertelde dat Jezus de enige weg van redding was. En wat doe je als je daardoor aangeklaagd wordt voor volksoproer? En besef wel dat volksoproer je zomaar de doodstraf kon opleveren. Paulus reageert dan op verschillende beschudigingen, maar hij zegt vooral dit: "Ik heb hoop op God, dat er een opstanding van de doden zal zijn van zowel rechtvaardigen als onrechtvaardigen". 

Dan moet je bedenken dat het hier voor Paulus gaat over leven en dood, maar over de dood zegt hij: "Het kan allemaal zo zijn, zoals deze mensen tegen mij getuigen, maar zowel zij als ik geloven dat na de dood er een opstanding komt en we voor het oordeel van God staan Die zuiver recht zal spreken. Als je dat nu echt gelooft, dan is het toch onmogelijk dat je zulke onrechtvaardige dingen zou doen als waar Paulus van wordt beschuldigd, want wat schiet je ermee op, als je straks toch zal opstaan, na een doodvonnis en je staat voor God?

Het argument van Paulus is heel sterk, maar zijn geloof is nog veel sterker. Hij kiest er niet voor om zijn geloof bij te stellen, zich aan te passen van wat hij belijdt, maar hij blijft staan waar hij voor staat, ondanks dat er druk op hem wordt uitgeoefend. Druk die eigenlijk bijna niet vol te houden is. Nu kun je natuurlijk gewoon zeggen: "Dit gaan wij niet meemaken op deze manier", en ik denk dat dit voorlopig klopt en ik ga je ook niet zeggen dat je eens moet voorstellen dat het wel gebeurd en hoe je dan zal reageren, want ik geloof ook dat God je in dit soort situaties bijzondere genade zal geven. Maar mag ik je wel de vraag stellen welke verwachting je echt hebt als het erop aankomt?

Wat ik bedoel? Paulus loopt hier op het scherpst van de snede en wij nog niet eens. Blijven wij, met veel minder druk wel altijd trouw aan ons geloof en onze belijdenis? Even gewoon een eerlijke vraag? Als we het hebben over verwachting, wat verwacht jij dan eigenlijk en waar blijkt dat uit op het moment dat je wordt aangevallen op je geloof en op je hoop? Verwacht jij dan, al overkomt, vanwege je geloof, het ergste dat je kan overkomen, dat dit leven op dat moment ook slechts alleen dit leven is? Je leest op meerdere momenten in het Nieuwe Testament dat de apostelen schrijven dat ons lichaam misschien wel gedood kan worden, maar onze ziel is veilig bij God! Ons lichaam zal zomaar niet gedood worden omdat je gelooft, hooguit levert jouw geloof in Jezus wat spot op en wellicht krijgen we in de toekomst te maken met straffen als we trouw blijven aan Gods getuigenis. Maar dreigen wij, zelfs als er niet eens echte gevolgen zijn, ons niet aan te passen zodat ons geloof ons geen problemen geeft?

Bedenk eens dat je niet leeft voor dit leven en dus ook niet voor het makkelijkste hier op aarde, maar bedenk eens dat je leeft voor een eeuwige toekomst met God. Dan komt toch alles in een ander licht te staan? En nee, laten we dan niet dreigen met een oordeel dat volgt, want zo spreekt Paulus er hier ook niet over, dat oordeel is voor hem juist een bemoediging, maar hij slaat er zijn tegenstanders niet mee om de oren. Ik verwacht, hoe mijn leven nu ook zal lopen, dat mijn echte toekomst, vol heerlijkheid straks pas echt zal beginnen en daarom zal ik nu onverkort standhouden in geloof in mijn Jezus.

Gebed: Heer, ik prijs U dat U mijn toekomst hebt vastgesteld en dat het beste nog zal komen. Ik bid U om bijzondere genade voor die momenten dat het nodig zou mogen blijken, maar tot dat moment wil ik trouw zijn aan U.

 

 

 

 

 

Nieuwste video als podcast

Youtube kanaal

Recentste 'Tijd met God'

Geen regels meer?

Serie: Geestelijke confrontatie #11 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen; Ik ben niet gekomen om die af te schaffen, maar te vervullen.” (Mattheüs 5:17 – HSV) 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen. Ik ben niet gekomen om ze af te schaffen, maar om ze tot vervulling te brengen.” (Mattheüs 5:17 – NBV21) 

Hoe gaat Jezus eigenlijk om met alles wat voor Hem al is geweest? Is het zo dat Jezus met een totaal nieuw Koninkrijk kwam? Soms wordt dat wel gedacht. Bij Jezus zijn geen regels meer, wordt er dan al snel gezegd. Dat komt natuurlijk voort uit de gedachte dat de Farizeeën en de Schriftgeleerden fout waren. Wat zij deden klopt niet en dat wordt dan al snel uitgelegd als mensen die met allerlei regels een godsdienst in stand hielden. Ooit zei iemand tegen mij: “Als je iets moet, dan ben je religieus”.

Lees meer...

Aanbevelingen

Preekrooster 2024-2025

Preekvoorzieners die Theo de Koning willen vragen voor een preekbeurt, kunnen gebruik maken van deze link om de nog beschikbare data te bekijken en deze vervolgens vast te leggen.

Theo denkt

Bidden, maar klopt ons bidden wel...?

Bidden... maar klopt ons bidden wel?

Een paar gedachten:
Er zijn van die gebedspunten waar ik wat moeite mee heb gekregen. Ik zal er een paar noemen: Bidden om wereldvrede, bidden om vrede voor Israël of bidden voor de bekering van Israël. Of wat denk je van bidden om meer liefde onder elkaar? Of bidden tegen de seksuele moraal van deze tijd. Steeds meer dringt bij mij de vraag op of we daar wel voor kunnen bidden.
En als ik op een zieke de handen leg en er voor bid (nee, geen welvaartsevangelie, God bepaalt wat Hij doet en niet wij) vinden velen dat niet vanzelfsprekend.

Lees meer...

Eindeloos gelukkig

Eindeloos gelukkig worden begint door te wandelen in de bestemming die God voor jou heeft op aarde om uiteindelijk, door het geloof in Jezus, straks eindeloos gelukkig in de hemel te leven met God. 

Bijbelonderwijs

Om de Bijbel begrijpen willen wij je helpen door de Bijbel op een praktische manier uit te leggen. Het is ook mogelijk om je aan te melden voor een gratis mailabonnement op 'Tijd met God'.

Coaching

Niet alles in je leven gaat vanzelf of ervaar je dat je bent vastgelopen of ben je op zoek naar Gods plan met je leven. We bidden persoonlijke coachingstrajecten of trainingen aan om je daarmee te helpen.

(S)preekbeurten

Theo de Koning (s)preekt veel in kerken, voor studentengroepen of op andere plaatsen. Dat doet hij met passie en het is zijn verlangen om Gods Woord uit te leggen en de Heilige Geest de ruimte te geven.

Eindeloos gelukkig is financiëel geheel afhankelijk van giften. Elke gift is daarom van harte welkom.
IBAN rekeningnummer: NL81 RABO 0301 9254 53 t.n.v. T.J.D. de Koning inzake 'Eindeloos gelukkig' te Nieuw-Lekkerland

© 2024 Eindeloos gelukkig - All Rights Reserved | Hosted by www.sth.nu