Verwacht de Heer en de aarde is van jou!

Thema: Wij verwachten de Heer

"Want de kwaaddoeners zullen uitgeroeid worden, maar wie de HEERE verwachten, die zullen de aarde bezitten." (Psalm 37:9)

Wat voor gevoel krijg jij bij onrecht of bij mensen die anderen kwaad doen? En wat gebeurt er bij jou als je ziet dat mensen die onrecht doen het toch voor de wind lijkt te gaan en het leven makkelijker gaat dan bij jou? En geef op die vraag eens antwoord zonder gelijk allemaal theologische gedachten erop los te laten. Los van allerlei gedachten zou je soms maar denken: Laat ik maar niet al te vroom zijn, want soms lijkt het er op dat degenen die niet vroom en oprecht leven, makkelijker kunnen leven dan als je wel oprecht leeft. Zou ook David dit soort gedachten niet regelmatig hebben gehad. Bedenk eens hoeveel onrecht hij heeft ervaren toen Saul nog leefde. En als je psalm 73 leest, lijkt overigens ook Asaf er soms niet veel van te begrijpen in zijn leven. Ondanks alle ervaringen, zegt David toch iets anders. Hij geeft je het advies om niet in woede te ontsteken over kwaaddoeners, want de kwaaddoeners zullen uitgeroeid worden, maar wie de HEER verwachten zullen de aarde bezitten.

God zal het onrecht dus niet zomaar laten gebeuren. Soms klinkt zo'n opmerking zo makkelijk, maar David zegt niet in deze psalm dat dit iets is dat makkelijk is. David heeft het er ook over dat de rechtvaardige maar weinig heeft. Tegelijk is dat misschien wel juist waardoor het zo vertekent. Wij leven in een tijd waarin aanzien en macht vooral telt. Als je een groot huis hebt en een mooie auto dan kijken daar velen tegenop. Ook als dat een huis is dat niet met rechtvaardigheid tot stand gekomen is. Nee, niet iedereen met veel bezit is iemand die onrechtvaardig is, maar de waarschuwingen in de Bijbel tegen de macht van geld staan er niet voor niets. Het betekent niet dat je als gelovige maar een arme tobberd hoeft te zijn, maar rechtvaardig leven kost in dit leven nu eenmaal wel iets. Dan maak je andere keuzes en de gedachte dat als je oprecht leeft je altijd rijk gezegend wordt door de Heer en dat je bezit zal toenemen, dat is Bijbel onmogelijk hard te maken. Dat kan gebeuren, maar een onrechtvaardige kan het net zo goed voor de wind gaan, daar zijn ook voorbeelden van te vinden.

Het grote verschil is niet wat je ziet om je heen en niet in wat jij ervaart. Het is de vraag Wie jij verwacht. Dat is de boodschap van David in Psalm 37. Wie verwacht jij, midden in het onrecht dat je ziet gebeuren en midden in jouw situatie die niet altijd voor de wind gaat, terwijl je wel oprecht wilt leven. Het helpt je niet om hard op te treden en het helpt je niet om wraak te nemen. Ik kom vaak mensen tegen die pijn zijn gedaan in hun leven en die ervoor hebben gekozen om vast te houden aan wraakgevoelens. Juist om zachtmoedig te blijven ontvang je straks de gerechtigheid. De principes van het Koninkrijk van Jezus zijn tegengesteld aan die van het aardse koninkrijk. Hier op aarde heeft iedereen de neiging om voor eigen rechter te spelen, maar als je de Heer verwacht, komt de Rechter Die recht zal spreken over het onrecht in jouw leven, naar jou toe. Als je dan recht wordt gedaan, dan zal het eeuwige verschil zichtbaar worden. De kwaaddoeners zullen uitgeroeid worden, maar als je de Heer verwacht, dan zul je op deze aarde blijven, maar niet alleen op deze aarde, maar op de nieuwe aarde en in de nieuwe hemel. Je zult dan namelijk straks de aarde tot je bezit krijgen en je zult vreugde scheppen in grote vrede. Dat is Gods waarheid over jouw leven!

En ja, ook voor de kwaaddoeners en onrechtvaardigen is echt nog steeds een uitweg. God biedt aan om het recht op Jezus te laten neerdalen als ook zij Hem gaan verwachten, maar dat is niet iets waar wij ons mee bezig moeten houden, dat is tussen de Heer en de ander. Jij krijgt de belofte dat als jij de Heer verwacht en naar Hem uitziet, in jouw situatie en in Zijn komst op de wolken, dan krijg je straks een volmaakte aarde in bezig en zul je daar eeuwig vrede en vreugde ontvangen. Daarom is Jezus gekomen om dat mogelijk te maken en daarom komt Hij om dat te voltooien. Is dat niet een toekomst?

Gebed: Heer, ik blijf U verwachten! U komt en U zult straks meer dan overvloed geven dan wat we nu soms missen.

 

 

 

 

 

Nieuwste video als podcast

Youtube kanaal

Recentste 'Tijd met God'

Geen regels meer?

Serie: Geestelijke confrontatie #11 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen; Ik ben niet gekomen om die af te schaffen, maar te vervullen.” (Mattheüs 5:17 – HSV) 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen. Ik ben niet gekomen om ze af te schaffen, maar om ze tot vervulling te brengen.” (Mattheüs 5:17 – NBV21) 

Hoe gaat Jezus eigenlijk om met alles wat voor Hem al is geweest? Is het zo dat Jezus met een totaal nieuw Koninkrijk kwam? Soms wordt dat wel gedacht. Bij Jezus zijn geen regels meer, wordt er dan al snel gezegd. Dat komt natuurlijk voort uit de gedachte dat de Farizeeën en de Schriftgeleerden fout waren. Wat zij deden klopt niet en dat wordt dan al snel uitgelegd als mensen die met allerlei regels een godsdienst in stand hielden. Ooit zei iemand tegen mij: “Als je iets moet, dan ben je religieus”.

Lees meer...

Aanbevelingen

Preekrooster 2024-2025

Preekvoorzieners die Theo de Koning willen vragen voor een preekbeurt, kunnen gebruik maken van deze link om de nog beschikbare data te bekijken en deze vervolgens vast te leggen.

Theo denkt

Bidden, maar klopt ons bidden wel...?

Bidden... maar klopt ons bidden wel?

Een paar gedachten:
Er zijn van die gebedspunten waar ik wat moeite mee heb gekregen. Ik zal er een paar noemen: Bidden om wereldvrede, bidden om vrede voor Israël of bidden voor de bekering van Israël. Of wat denk je van bidden om meer liefde onder elkaar? Of bidden tegen de seksuele moraal van deze tijd. Steeds meer dringt bij mij de vraag op of we daar wel voor kunnen bidden.
En als ik op een zieke de handen leg en er voor bid (nee, geen welvaartsevangelie, God bepaalt wat Hij doet en niet wij) vinden velen dat niet vanzelfsprekend.

Lees meer...

Eindeloos gelukkig

Eindeloos gelukkig worden begint door te wandelen in de bestemming die God voor jou heeft op aarde om uiteindelijk, door het geloof in Jezus, straks eindeloos gelukkig in de hemel te leven met God. 

Bijbelonderwijs

Om de Bijbel begrijpen willen wij je helpen door de Bijbel op een praktische manier uit te leggen. Het is ook mogelijk om je aan te melden voor een gratis mailabonnement op 'Tijd met God'.

Coaching

Niet alles in je leven gaat vanzelf of ervaar je dat je bent vastgelopen of ben je op zoek naar Gods plan met je leven. We bidden persoonlijke coachingstrajecten of trainingen aan om je daarmee te helpen.

(S)preekbeurten

Theo de Koning (s)preekt veel in kerken, voor studentengroepen of op andere plaatsen. Dat doet hij met passie en het is zijn verlangen om Gods Woord uit te leggen en de Heilige Geest de ruimte te geven.

Eindeloos gelukkig is financiëel geheel afhankelijk van giften. Elke gift is daarom van harte welkom.
IBAN rekeningnummer: NL81 RABO 0301 9254 53 t.n.v. T.J.D. de Koning inzake 'Eindeloos gelukkig' te Nieuw-Lekkerland

© 2024 Eindeloos gelukkig - All Rights Reserved | Hosted by www.sth.nu