Breng je God op andere gedachten?

Thema: Kracht van gebed

"Och HEERE, bedenk toch dat ik in trouw en met een volkomen hart voor Uw aangezicht gewandeld heb en gedaan heb wat goed is in Uw ogen. En Hizkia huilde erg." (2 Koningen 20:3)

Als God een gebed op je hart legt en jouw gebed is de vertolking van Gods hart, dan kun je er bijna wel zeker van zijn dat God iets gaat doen. Je merkt dat ik een beetje een slag om mijn arm houd als ik het zo schrijf. Het is namelijk niet altijd zo dat als jij iets op je hart krijgt dat God ook dat doet wat jij denkt dat Hij zal doen. Een zieke waar je voor moet bidden, zal nog steeds niet altijd genezen, God kan ook op een andere manier iets doen in die situatie, maar als je echt iets op je hart krijgt, doet God altijd iets. Maar wat nu als je dat niet hebt. Stel je dat je gewoon, zonder verder bijzondere overtuiging, voor iemand bidt, is dat dan minder krachtig en geeft dat minder zekerheid? Ja, ten dele misschien wel, want dan weet je lang niet altijd of je naar Gods wil bidt. En toch kom je dit in de Bijbel heel vaak tegen en soms lijkt het of God Zich dan op andere gedachten laat brengen.

Het bekendste voorbeeld is misschien wel de geschiedenis van Hizkia. Hizkia was een trouwe en Godvrezende koning en ineens staat Jesaja voor hem met de boodschap dat hij zijn begrafenis moet gaan regelen en dat hij afscheid moet gaan nemen van zijn familie. Jesaja zegt er bij: "Zo zegt de HEER, je zult sterven en niet leven". Je zou die boodschap maar krijgen. Misschien is de eerste vraag wel of God je wilt straffen. Als je naar de reactie van Hizkia kijkt, lijkt hij daar wel aan te denken, want in zijn gebed zegt hij tegen de HEER: "Bedenk toch dat ik trouw en met een volkomen hart voor Uw aangezicht gewandeld heb". Je hoort het onbegrip van Hizkia in die woorden. Hoe kan God dit nu ineens doen? Hij zou nog zo nuttig kunnen zijn als koning en laten we eerlijk zijn, een andere koning geeft ook niet bepaald de garantie dat het opnieuw een koning zal zijn die echt voor God leeft. De ervaring leert wel anders, als je de geschiedenis van Israël een beetje kent.

Je kunt je ook afvragen hoeveel zin het eigenlijk nog heeft om te bidden. Als God heeft besloten dat je niet zult leven, maar zult sterven, welk gebed heeft er dan eigenlijk nog zin? God is duidelijk wat Zijn wil is, dus naar Zijn wil bidden is in ieder geval niet bidden voor genezing. Als je het gebed van Hizkia goed leest, bidt hij overigens niet voor genezing, al bedoelt hij dat natuurlijk wel als hij zijn onbegrip uitspreekt tegen God. Toch blijkt het gebed van Hizkia, God in Zijn hart te raken. Hij heeft altijd oprecht gewandeld voor Gods aangezicht en altijd gedaan wat goed was in Gods ogen. En met dat hij dit tegen God zegt, schieten de tranen in zijn ogen omdat hij nu afscheid moet nemen van het leven, zijn familie en het koninkrijk. Is God op andere gedachten te brengen, als je geen overtuiging hebt om ergens voor te bidden?

Ja, God is op andere gedachten te brengen, al begrijpen wij er niets van hoe dat in Gods besluitvorming gebeurt. Je kunt natuurlijk zeggen dat God al wist hoe Hizkia zou reageren en dit dus had ingecalculeerd, maar het is de vraag of dit zo is als je het hebt over Gods alwetendheid. Dan zouden wij helemaal geprogrammeerd zijn en dat is niet wat ik in mijn Bijbel lees. God komt tot andere gedachten op het moment dat Hizkia, voluit oprecht begint te bidden en te worstelen met God. En helpt dat? Ja, dat helpt, zonder dat je moet willen begrijpen hoe dat in Gods raadsbesluit zit. Jesaja is nog niet eens buiten het paleis als God hem terugstuurt. En wat moet Jesaja dan zeggen? Hij moet zeggen dat de HEER het gebed van Hizkia heeft gehoord en zijn tranen heeft gezien en dat God hem gezond zal gaan maken. Sterker nog, hij krijgt er zelfs nog vijftien jaar bij!

Weet je, je krijgt niet altijd vooraf van God te weten of Hij iets gaat doen, er is ook zoiets als jouw verantwoordelijkheid om wat er in jouw hart leeft, met Hem te delen. Of dat nu voor jezelf of voor een ander is, God wil je hart zien en daar wil Hij naar handelen. Hoe dat werkt in Gods raadsbesluit, daar heb ik geen idee van, maar deel je hart met Hem. Of je nu bidt omdat God Zijn hart met jou deelde of dat jij geraakt wordt en jij je hart met Hem deelt, laat het aan God wat Hij doet, maar doe wat je moet doen: Bidden, in elke situatie!

Gebed: Heer, ik deel mijn hart en kom bij U om die dingen waarvan ik ervaar dat U nodig bent in die situaties en ik vertrouw dat U mij hoort.

 

 

 

 

 

Nieuwste video als podcast

Youtube kanaal

Recentste 'Tijd met God'

Geen regels meer?

Serie: Geestelijke confrontatie #11 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen; Ik ben niet gekomen om die af te schaffen, maar te vervullen.” (Mattheüs 5:17 – HSV) 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen. Ik ben niet gekomen om ze af te schaffen, maar om ze tot vervulling te brengen.” (Mattheüs 5:17 – NBV21) 

Hoe gaat Jezus eigenlijk om met alles wat voor Hem al is geweest? Is het zo dat Jezus met een totaal nieuw Koninkrijk kwam? Soms wordt dat wel gedacht. Bij Jezus zijn geen regels meer, wordt er dan al snel gezegd. Dat komt natuurlijk voort uit de gedachte dat de Farizeeën en de Schriftgeleerden fout waren. Wat zij deden klopt niet en dat wordt dan al snel uitgelegd als mensen die met allerlei regels een godsdienst in stand hielden. Ooit zei iemand tegen mij: “Als je iets moet, dan ben je religieus”.

Lees meer...

Aanbevelingen

Preekrooster 2024-2025

Preekvoorzieners die Theo de Koning willen vragen voor een preekbeurt, kunnen gebruik maken van deze link om de nog beschikbare data te bekijken en deze vervolgens vast te leggen.

Theo denkt

Bidden, maar klopt ons bidden wel...?

Bidden... maar klopt ons bidden wel?

Een paar gedachten:
Er zijn van die gebedspunten waar ik wat moeite mee heb gekregen. Ik zal er een paar noemen: Bidden om wereldvrede, bidden om vrede voor Israël of bidden voor de bekering van Israël. Of wat denk je van bidden om meer liefde onder elkaar? Of bidden tegen de seksuele moraal van deze tijd. Steeds meer dringt bij mij de vraag op of we daar wel voor kunnen bidden.
En als ik op een zieke de handen leg en er voor bid (nee, geen welvaartsevangelie, God bepaalt wat Hij doet en niet wij) vinden velen dat niet vanzelfsprekend.

Lees meer...

Eindeloos gelukkig

Eindeloos gelukkig worden begint door te wandelen in de bestemming die God voor jou heeft op aarde om uiteindelijk, door het geloof in Jezus, straks eindeloos gelukkig in de hemel te leven met God. 

Bijbelonderwijs

Om de Bijbel begrijpen willen wij je helpen door de Bijbel op een praktische manier uit te leggen. Het is ook mogelijk om je aan te melden voor een gratis mailabonnement op 'Tijd met God'.

Coaching

Niet alles in je leven gaat vanzelf of ervaar je dat je bent vastgelopen of ben je op zoek naar Gods plan met je leven. We bidden persoonlijke coachingstrajecten of trainingen aan om je daarmee te helpen.

(S)preekbeurten

Theo de Koning (s)preekt veel in kerken, voor studentengroepen of op andere plaatsen. Dat doet hij met passie en het is zijn verlangen om Gods Woord uit te leggen en de Heilige Geest de ruimte te geven.

Eindeloos gelukkig is financiëel geheel afhankelijk van giften. Elke gift is daarom van harte welkom.
IBAN rekeningnummer: NL81 RABO 0301 9254 53 t.n.v. T.J.D. de Koning inzake 'Eindeloos gelukkig' te Nieuw-Lekkerland

© 2024 Eindeloos gelukkig - All Rights Reserved | Hosted by www.sth.nu