Gebed vraag ook prioriteit

Thema: Kracht van gebed

"En ‘s morgens vroeg, nog diep in de nacht, stond Hij op, ging naar buiten en begaf Zich naar een eenzame plaats, en bad daar." (Markus 1:35)

Ga in je binnenkamer om intimiteit te zoeken met je Vader in de hemel en zoek daarvoor een plek waar je je kunt afzonderen, dat was de conclusie die we trokken bij de woorden van Jezus waar Hij zegt dat we in onze binnenkamer moeten gaan om te bidden. Nu is dat woord 'binnenkamer' misschien wel een lastige voor jou. Lang niet iedereen heeft een plek in huis waar je je terug kunt trekken. En hoe deed Jezus dat eigenlijk zelf? Nou, als je wilt weten welke prioriteit je moet geven aan je binnenkamer, dan moet je gewoon even naar Jezus kijken en hoe Hij dit deed. Ik weet niet hoe het bij jou is, maar een argument als 'te druk' of 'geen tijd' hebben wij heel snel als het om gebed gaat. Overigens, de kringen in de kerk die het moeilijkste zijn om in stand te houden, zijn gebedskringen, ook dat zegt wel iets.

Het kan ook dat je dit herkent: Je was wel van plan om echt serieus tijd voor gebed te nemen, maar er waren net even belangrijkere dingen die om je aandacht vroegen. En ja, ik herken dit zelf ook. Gebed kost ook mij veel, want altijd is er wel iets dat de aandacht vraagt. En toch denk ik dat ik ook de vraag eerlijk mag stellen: Is er iets dat belangrijker is dan bidden? En dan moet je niet te snel reageren met 'ja maar, ik moet toch ook...', want ik denk dat je elke dag nog steeds tijd besteed aan dingen die er eigenlijk niet echt toe doen. De volgende reactie is dan dat ik heel vaak te horen krijg dat je niets moet bij God en dat de lat hoog leggen als het om gebed gaat, gelijk staat aan religie. Soms ga ik daarover dan de discussie aan, maar vaker doe ik er maar het zwijgen toe, want als het om gebed gaat en het willen ervaren van de kracht van gebed dan heeft dit alles te maken met een wilsbesluit. Voor gebed moet je gewoon een keus maken, want anders doe je het niet.

En over prioriteiten gesproken, kijk even wat Jezus doet. Aan het begin van het Markus-Evangelie is Jezus net aan Zijn bediening begonnen. Hij heeft Zijn eerste discipelen geroepen en heeft de eerste genezingen en bevrijdingen gedaan wat doet Jezus dan? Hij doet twee dingen. In de eerste plaats staat Hij 's morgens vroeg op, terwijl het nog nacht was en ging naar een eenzame plaats om te bidden. Had Jezus niet genoeg bovennatuurlijke kracht meer? Daar zie je in ieder geval niets van. Waarom gaat Hij dan bidden? Om afgestemd te blijven met Zijn Vader en ongetwijfeld om te delen wat er allemaal gebeurde. Dus het argument dat Hij zou moeten werken, lost Hij op door diep in de nacht al uit bed te gaan om te bidden. Het tweede dat Jezus doet is dat Hij niet op de tijd let. Kijk maar, de discipelen gaan Hem achterna. Dat zou nog kunnen, maar lees dan even door waarom ze achter Hem zijn aangegaan. Iedereen zoekt Jezus en dus moet Hij terugkomen. Hij kan niet opgaan in intimiteit met Zijn Vader, want Hij moet aan het werk. De rij voor zijn deur groeit en Jezus is er niet.

Voel je aan hoe het zit met prioriteit? Al staat er voor drie weken werk voor de deur, Jezus is eerst de intimiteit met Zijn Vader gaan zoeken en vanuit die intimiteit stemt Hij opnieuw af op Zijn Vader. En wat doet Hij dan? Hij laat die rij voor de deur staan en zegt dat Hij naar de naburige plaatsen moet gaan. Daar klopt toch allemaal niets van als het om onze ja-maars zou gaan. Jezus laat ons zien dat Hij echt prioriteit geeft om eerst de intimiteit met Zijn Vader te ervaren en van daaruit verder te denken en te gaan, zelfs als dat een koerswijziging oplevert die onbegrijpelijk lijkt te zijn.

Gebed: Jezus, Uw voorbeeld is zo duidelijk en ik erken dat ik nog vaak zo makkelijk het gebed niet de prioriteit geeft die het moet hebben. Help mij om niet telkens op te gaan in de dingen waarvan ik denk dat het echt eerst moet.

 

 

 

 

 

 

Nieuwste video als podcast

Youtube kanaal

Recentste 'Tijd met God'

Geen regels meer?

Serie: Geestelijke confrontatie #11 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen; Ik ben niet gekomen om die af te schaffen, maar te vervullen.” (Mattheüs 5:17 – HSV) 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen. Ik ben niet gekomen om ze af te schaffen, maar om ze tot vervulling te brengen.” (Mattheüs 5:17 – NBV21) 

Hoe gaat Jezus eigenlijk om met alles wat voor Hem al is geweest? Is het zo dat Jezus met een totaal nieuw Koninkrijk kwam? Soms wordt dat wel gedacht. Bij Jezus zijn geen regels meer, wordt er dan al snel gezegd. Dat komt natuurlijk voort uit de gedachte dat de Farizeeën en de Schriftgeleerden fout waren. Wat zij deden klopt niet en dat wordt dan al snel uitgelegd als mensen die met allerlei regels een godsdienst in stand hielden. Ooit zei iemand tegen mij: “Als je iets moet, dan ben je religieus”.

Lees meer...

Aanbevelingen

Preekrooster 2024-2025

Preekvoorzieners die Theo de Koning willen vragen voor een preekbeurt, kunnen gebruik maken van deze link om de nog beschikbare data te bekijken en deze vervolgens vast te leggen.

Theo denkt

Bidden, maar klopt ons bidden wel...?

Bidden... maar klopt ons bidden wel?

Een paar gedachten:
Er zijn van die gebedspunten waar ik wat moeite mee heb gekregen. Ik zal er een paar noemen: Bidden om wereldvrede, bidden om vrede voor Israël of bidden voor de bekering van Israël. Of wat denk je van bidden om meer liefde onder elkaar? Of bidden tegen de seksuele moraal van deze tijd. Steeds meer dringt bij mij de vraag op of we daar wel voor kunnen bidden.
En als ik op een zieke de handen leg en er voor bid (nee, geen welvaartsevangelie, God bepaalt wat Hij doet en niet wij) vinden velen dat niet vanzelfsprekend.

Lees meer...

Eindeloos gelukkig

Eindeloos gelukkig worden begint door te wandelen in de bestemming die God voor jou heeft op aarde om uiteindelijk, door het geloof in Jezus, straks eindeloos gelukkig in de hemel te leven met God. 

Bijbelonderwijs

Om de Bijbel begrijpen willen wij je helpen door de Bijbel op een praktische manier uit te leggen. Het is ook mogelijk om je aan te melden voor een gratis mailabonnement op 'Tijd met God'.

Coaching

Niet alles in je leven gaat vanzelf of ervaar je dat je bent vastgelopen of ben je op zoek naar Gods plan met je leven. We bidden persoonlijke coachingstrajecten of trainingen aan om je daarmee te helpen.

(S)preekbeurten

Theo de Koning (s)preekt veel in kerken, voor studentengroepen of op andere plaatsen. Dat doet hij met passie en het is zijn verlangen om Gods Woord uit te leggen en de Heilige Geest de ruimte te geven.

Eindeloos gelukkig is financiëel geheel afhankelijk van giften. Elke gift is daarom van harte welkom.
IBAN rekeningnummer: NL81 RABO 0301 9254 53 t.n.v. T.J.D. de Koning inzake 'Eindeloos gelukkig' te Nieuw-Lekkerland

© 2024 Eindeloos gelukkig - All Rights Reserved | Hosted by www.sth.nu