Intimiteit met je Vader

Thema: Kracht van gebed

"Maar u, wanneer u bidt, ga in uw binnenkamer, sluit uw deur en bid tot uw Vader, Die in het verborgene is; en uw Vader, Die in het verborgene ziet, zal het u in het openbaar vergelden." (Mattheüs 6:6)

Een vraag die ik je graag zou willen stellen als het om gebed en de kracht van gebed gaat is: "Hoe intiem ben jij met God?" Ik bedoel daarmee te zeggen: "Hoe dicht aan Gods hart ben jij?" Als er iets is dat belangrijk is, is het de intimiteit in het gebed. Als je dat niet hebt, dan bid je hooguit op afstand tot God. En als er afstand is, dan is dat ook een spiegel, want wat is dan de reden dat je op afstand blijft. Het kan betekenen dat er weinig vertrouwen in God als je Vader is, maar het kan ook betekenen dat je God eigenlijk niet als Vader kent, of dat er zonden niet opgeruimd zijn die tussen jou en God instaan. Het is goed om die spiegel dan even voor te houden en daar iets mee te gaan doen. Als de intimiteit in het gebed ontbreekt bid je op afstand, vraag je vaak zonder hoop of verwachting en ontbreekt ook vaak geloof voor een bepaalde zaak. Jezus leert ons, als het over het bidden van een gelovige gaat, intimiteit met God.

Als je Mattheüs 6 leest over dat wat Jezus zegt over bidden, dan maakt Jezus een onderscheid tussen bidden als spreken met God je Vader en praten. En of dat praten dan ook echt bidden is, kun je je afvragen. Jezus trekt telkens in dit gedeelte de lijn tussen de discipelen en de huichelaars en heidenen. Die huichelaars dat zijn natuurlijk de Farizeeën die op de hoeken van de straten staan te bidden en gezien willen worden dat ze bidden. Dat is voor Jezus geen bidden. En heidenen die hun goden aanriepen, deden dat met ongelofelijk veel woorden. Dat is natuurlijk logisch als je tot een afgod bidt die niets hoort en niet kan reageren, dan blijf je praten in de hoop dat die afgod toch nog gaat reageren. Zo moeten wij niet bidden. Jezus zegt niet dat je niet met anderen erbij mag bidden, maar het gaat vooral om je houding, dat het je niet gaat over hoe goed je bidt of hoe goed je je best doet, maar het gaat Hem erom dat je intimiteit hebt met God. Jezus wil dat je vanuit je hart bidt en daarmee ook aan het hart van de Vader komt.

Jezus zegt daarom dat je in je binnenkamer moet gaan. Wij hebben dat nogal eens uitgelegd als ons hart, maar of dat is wat Jezus bedoelt is zeer de vraag. Wellicht was de binnenkamer een stille kamer in iemands huis waar hij in gebed één op één kon zijn met God. Dat wordt versterkt door de aanvulling van Jezus dat je de deur van je binnenkamer dicht moet doen. Dat stille bidden in onszelf is zelfs de vraag of dat een vorm van gebed is die Jezus Zelf veel beoefende. Heel veel christenen hebben moeite met hardop bidden, maar misschien zit dat ook wel in het feit dat wij die binnenkamer waar Jezus het over heeft hebben uitgelegd als bidden in je hart. En natuurlijk, als je in de trein zit, ga je niet hardop bidden, maar bid je in je hart, maar als het gaat om je gebedstijd is het de vraag wat Jezus bedoelt met die binnenkamer. Intimiteit ervaar je daar waar je echt alleen met God kan zijn als je Vader. Trek je terug en zoek een plaats waarin je echt alleen met God bent en je je hart echt kunt delen. En in die binnenkamer bid je tot je Vader! Is het je opgevallen dat Jezus in het hele stuk nergens zegt: "Tot God je Vader"? Hij heeft het ook niet over "Zijn Vader". Hij heeft het telkens over "uw Vader". Je Vader ontmoeten doe je op een plek waar je alleen bent met Hem en waar Hij jou persoonlijk aandacht kan geven.

Gebed: Vader, leert U mij meer en meer intimiteit met U zoeken en vinden, zodat ik in alle rust en veiligheid mijn hart met U kan delen.

 

 

 

 

 

Nieuwste video als podcast

Youtube kanaal

Recentste 'Tijd met God'

Geen regels meer?

Serie: Geestelijke confrontatie #11 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen; Ik ben niet gekomen om die af te schaffen, maar te vervullen.” (Mattheüs 5:17 – HSV) 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen. Ik ben niet gekomen om ze af te schaffen, maar om ze tot vervulling te brengen.” (Mattheüs 5:17 – NBV21) 

Hoe gaat Jezus eigenlijk om met alles wat voor Hem al is geweest? Is het zo dat Jezus met een totaal nieuw Koninkrijk kwam? Soms wordt dat wel gedacht. Bij Jezus zijn geen regels meer, wordt er dan al snel gezegd. Dat komt natuurlijk voort uit de gedachte dat de Farizeeën en de Schriftgeleerden fout waren. Wat zij deden klopt niet en dat wordt dan al snel uitgelegd als mensen die met allerlei regels een godsdienst in stand hielden. Ooit zei iemand tegen mij: “Als je iets moet, dan ben je religieus”.

Lees meer...

Aanbevelingen

Preekrooster 2024-2025

Preekvoorzieners die Theo de Koning willen vragen voor een preekbeurt, kunnen gebruik maken van deze link om de nog beschikbare data te bekijken en deze vervolgens vast te leggen.

Theo denkt

Bidden, maar klopt ons bidden wel...?

Bidden... maar klopt ons bidden wel?

Een paar gedachten:
Er zijn van die gebedspunten waar ik wat moeite mee heb gekregen. Ik zal er een paar noemen: Bidden om wereldvrede, bidden om vrede voor Israël of bidden voor de bekering van Israël. Of wat denk je van bidden om meer liefde onder elkaar? Of bidden tegen de seksuele moraal van deze tijd. Steeds meer dringt bij mij de vraag op of we daar wel voor kunnen bidden.
En als ik op een zieke de handen leg en er voor bid (nee, geen welvaartsevangelie, God bepaalt wat Hij doet en niet wij) vinden velen dat niet vanzelfsprekend.

Lees meer...

Eindeloos gelukkig

Eindeloos gelukkig worden begint door te wandelen in de bestemming die God voor jou heeft op aarde om uiteindelijk, door het geloof in Jezus, straks eindeloos gelukkig in de hemel te leven met God. 

Bijbelonderwijs

Om de Bijbel begrijpen willen wij je helpen door de Bijbel op een praktische manier uit te leggen. Het is ook mogelijk om je aan te melden voor een gratis mailabonnement op 'Tijd met God'.

Coaching

Niet alles in je leven gaat vanzelf of ervaar je dat je bent vastgelopen of ben je op zoek naar Gods plan met je leven. We bidden persoonlijke coachingstrajecten of trainingen aan om je daarmee te helpen.

(S)preekbeurten

Theo de Koning (s)preekt veel in kerken, voor studentengroepen of op andere plaatsen. Dat doet hij met passie en het is zijn verlangen om Gods Woord uit te leggen en de Heilige Geest de ruimte te geven.

Eindeloos gelukkig is financiëel geheel afhankelijk van giften. Elke gift is daarom van harte welkom.
IBAN rekeningnummer: NL81 RABO 0301 9254 53 t.n.v. T.J.D. de Koning inzake 'Eindeloos gelukkig' te Nieuw-Lekkerland

© 2024 Eindeloos gelukkig - All Rights Reserved | Hosted by www.sth.nu