Genoeg als heiden geleefd

Thema: Eerste brief van Petrus

"Welnu, omdat Christus voor ons in het vlees geleden heeft, moet ook u zich wapenen met dezelfde gedachte: wie in het vlees geleden heeft, is opgehouden met de zonde, om nu, in de tijd die ons nog overblijft in het vlees, niet meer naar de begeerten van mensen, maar naar de wil van God te leven." (1 Petrus 4:1 en 2)

Soms raak je de draad wel eens kwijt, zeker ook als je probeert om je Bijbel te lezen. Dat taalgebruik van toen zijn soms enorme zinnen en in die zinnen zitten dan van die bijzinnen die een boodschap op zichzelf zijn, maar voor je het weet zit je op die lijn van een bijzin en raak je de draad kwijt waar het nu echt over ging. Die bijzin van de vorige keer over de ongehoorzame geesten was zo'n zin. Er zit in die bijzin ook echt iets groots en ook iets moois van de overwinning van Jezus. Het bijzondere van de schrijvers in de Bijbel is, dat zij kennelijk de draad niet kwijtraakten. Petrus gaat dan in hoofdstuk 4 gewoon verder waar hij voor die bijzin was gebleven. En dat terwijl je dan de lijn probeert te vinden tussen het volgende stuk en die bijzin. Alleen die is er niet, omdat Petrus gewoon verder gaat waar hij mee bezig was.

Als Petrus zegt dat Christus in het vlees voor ons heeft geleden, dan gaat hij eigenlijk verder waar hij in vers 18 van het vorige hoofdstuk was gebleven. Die doop uit die bijzin laat hij verder rusten, die geesten evenzo. Hij gaat gewoon verder met het gevolg voor ons leven dat Christus onterecht heeft geleden. Eigenlijk zit Petrus natuurlijk op de lijn dat als wij onterecht lijden, dat dit voor ons navolging van Jezus is. Zo parkeert hij het eigenlijk ook. Er komt alleen wel een vraag voort uit het feit dat Jezus onterecht heeft geleden. Dat onterechte lijden van Jezus was menselijk wel onterecht, maar vanuit God natuurlijk nodig. Daarmee is de verzoening een feit. En dat roept een vraag op met betrekking tot ons leven. Als Jezus nu heeft geleden, terwijl Hij niets had gedaan waardoor dit lijden nodig was, maar Hij dit slechts alleen voor jou en mij deed, wat doet dat dan met jouw leven?

Petrus zegt ongeveer dit: "Als Jezus onterecht heeft geleden voor jou, dan is er nu genoeg tijd van je leven geweest waarin je naar de begeerte van de wereld hebt geleefd en is de tijd die nu nog is overgebleven, de tijd om te leven naar de wil van God". Het is eigenlijk heel simpel: We hebben in de tijd van ons ongeloof lang genoeg de wil van de heidenen gedaan, genoeg daarmee, vanaf nu leven we niet meer voor de heidenen, maar voor God. Zelfs als dat onrecht oplevert. Eigenlijk is het een wet in Gods Koninkrijk dat als je gerechtigheid leeft, je onrecht van de wereld ontvangt. Misschien is dit wat zwart-wit en klopt dat gelukkig niet altijd, maar dit is wel wat de ervaring van veel gelovigen is.

En wat het gevolg is? Je wordt vreemd aangekeken als je niet meedoet met de losbandigheid van de heidenen, want dat is voor de ongelovige wereld natuurlijk heel vreemd gedrag. Ik zat ooit in de pauze, in mijn tijd als groenvoorziener, ergens op een klus in de Botlek, in de bus met een aantal collega's. Er zat er eentje bij die behoorlijk anti geloof was, maar door mijn gedrag en houding dat haaks stond op het leven van iemand die niets met Jezus heeft, ging hij vragen stellen. Het is toch gek als je als jonge kerel op zondag in de kerk gaat zitten, je niet elk weekend dronken was en zo had hij wel meer vragen. Zijn eindconclusie was: "Je spoort gewoon niet". En gelijk er achteraan: "Ons gesprek ging over de grens van de pauze, dus nu steel je van de baas". Ik sprak gelijk met hem af, dat hij dit terug op de zaak wel mocht bespreken. Natuurlijk deed hij dat niet, want dan had hij ook een paar vragen gekregen en het was mijn bedoeling niet geweest om de pauze op te rekken, maar het gesprek liep zo. En gelijk merkte je: Je klopt niet en ze proberen je gelijk een hak te zetten. Het enige dat dan helpt is dat je beseft dat ook zij, met hun ongeloof rekenschap moeten afleggen aan God. God zal echt wel recht doen. Of Hij doet dat door het geloof in Jezus en heeft Hij recht gedaan aan Jezus of Hij doet recht aan de ongelovige. En tot die tijd lijden wij om Jezus' wil en leven wij Jezus' leven en zijn we gestopt om als heidenen te leven.

Gebed: Heer, dank U wel voor Uw offer voor mij en ik zal als volgeling van U leven en niet meer als heiden. Tegelijk vraag ik U om mij te helpen altijd Uw wil te doen. 

 

 

 

 

 

Nieuwste video als podcast

Youtube kanaal

Recentste 'Tijd met God'

Geen regels meer?

Serie: Geestelijke confrontatie #11 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen; Ik ben niet gekomen om die af te schaffen, maar te vervullen.” (Mattheüs 5:17 – HSV) 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen. Ik ben niet gekomen om ze af te schaffen, maar om ze tot vervulling te brengen.” (Mattheüs 5:17 – NBV21) 

Hoe gaat Jezus eigenlijk om met alles wat voor Hem al is geweest? Is het zo dat Jezus met een totaal nieuw Koninkrijk kwam? Soms wordt dat wel gedacht. Bij Jezus zijn geen regels meer, wordt er dan al snel gezegd. Dat komt natuurlijk voort uit de gedachte dat de Farizeeën en de Schriftgeleerden fout waren. Wat zij deden klopt niet en dat wordt dan al snel uitgelegd als mensen die met allerlei regels een godsdienst in stand hielden. Ooit zei iemand tegen mij: “Als je iets moet, dan ben je religieus”.

Lees meer...

Aanbevelingen

Preekrooster 2024-2025

Preekvoorzieners die Theo de Koning willen vragen voor een preekbeurt, kunnen gebruik maken van deze link om de nog beschikbare data te bekijken en deze vervolgens vast te leggen.

Theo denkt

Bidden, maar klopt ons bidden wel...?

Bidden... maar klopt ons bidden wel?

Een paar gedachten:
Er zijn van die gebedspunten waar ik wat moeite mee heb gekregen. Ik zal er een paar noemen: Bidden om wereldvrede, bidden om vrede voor Israël of bidden voor de bekering van Israël. Of wat denk je van bidden om meer liefde onder elkaar? Of bidden tegen de seksuele moraal van deze tijd. Steeds meer dringt bij mij de vraag op of we daar wel voor kunnen bidden.
En als ik op een zieke de handen leg en er voor bid (nee, geen welvaartsevangelie, God bepaalt wat Hij doet en niet wij) vinden velen dat niet vanzelfsprekend.

Lees meer...

Eindeloos gelukkig

Eindeloos gelukkig worden begint door te wandelen in de bestemming die God voor jou heeft op aarde om uiteindelijk, door het geloof in Jezus, straks eindeloos gelukkig in de hemel te leven met God. 

Bijbelonderwijs

Om de Bijbel begrijpen willen wij je helpen door de Bijbel op een praktische manier uit te leggen. Het is ook mogelijk om je aan te melden voor een gratis mailabonnement op 'Tijd met God'.

Coaching

Niet alles in je leven gaat vanzelf of ervaar je dat je bent vastgelopen of ben je op zoek naar Gods plan met je leven. We bidden persoonlijke coachingstrajecten of trainingen aan om je daarmee te helpen.

(S)preekbeurten

Theo de Koning (s)preekt veel in kerken, voor studentengroepen of op andere plaatsen. Dat doet hij met passie en het is zijn verlangen om Gods Woord uit te leggen en de Heilige Geest de ruimte te geven.

Eindeloos gelukkig is financiëel geheel afhankelijk van giften. Elke gift is daarom van harte welkom.
IBAN rekeningnummer: NL81 RABO 0301 9254 53 t.n.v. T.J.D. de Koning inzake 'Eindeloos gelukkig' te Nieuw-Lekkerland

© 2024 Eindeloos gelukkig - All Rights Reserved | Hosted by www.sth.nu